В защита на г-жа Петя Тодорова

ДО:

Г-ЖА ВАНЯ КАСТРЕВА

НАЧАЛНИК НА РУО – СОФИЯ-ГРАД  

 

КОПИЕ ДО:

Г-ЖА МИЛЕНА ДАМЯНОВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ ПО ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА 

 

Г-Н КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ

МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА  

 

Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

 КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА  

 

Г-ЖА МАЯ МАНОЛОВА

ОМБУДСМАН НА Р БЪЛГАРИЯ

 

Петиция в защита на г-жа Петя Тодорова - учител по математика в

Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“

 

ПОЗИЦИЯ

От бивши и настоящи ученици на Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, техните родители и  всички останали заинтересовани лица с отношение към развитието на образованието в България.   Изказваме, своето несъгласие с неаргументираното решение на ръководството на Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ за уволнение на г-жа Петя Тодорова и призоваваме за незабавно преразглеждане на взетото решение.  

Софийската математическа гимназия е едно от най-добрите училища в страната. В него се обучават ученици, които всяка година доказват своите умения и изключителен потенциал, печелейки едни от най-престижните състезания по математика. Тези постижения са резултат от всекидневните усилия и упорита работа на всеотдайните учителите в гимназията. Един от тях е г-жа Петя Тодорова, учител в гимназията от 21 години, с доказан професионализъм, опит и успехи. През тези години тя  подготвя за световни състезания и университети множество деца, които се доказват не само в математиката, но впоследствие като едни от най-добрите професионалисти в различни сфери на живота.

Г-жа Петя Тодорова описва работата си с учениците по следния начин: „Най-важното е детето да повярва в себе си и да намери онази област, в която е най-добро. Радвам се, че развихме не само математиката, а и физиката, химията, че всеки намери своето място под слънцето“. Като преподавател в СМГ успява да изгражда навици на упоритост и всеотдайност и в същото време винаги е била част от възпитанието на учениците и е спомогнала за изграждането им като личности.  

МОТИВ ЗА УВОЛНЕНИЕ  

На 06.07.2017 г. г-жа Петя Тодорова е дисциплинарно уволнена. Основен мотив за нейното освобождаване, посочен от директора на училището г-н Антони Стоянов, е „Уронване на престижа на СМГ“. Според директора на СМГ нейното участие като член на националната комисия на математическото състезание „Европейско кенгуру“ е довело до ощетяване на ученици от СМГ, въпреки високите им резултати.

ПОЗИЦИЯ В ПОДКРЕПА НА Г-ЖА ПЕТЯ ТОДОРОВА

Истината се оказва доста по-различна  и в сериозен разрез с обвинението отправено към г-жа Тодорова. На 18.03.2017 г. се провежда математическото състезание „Европейско Кенгуру“. За първа година състезанието се провежда при наличието на двама съорганизатори – сдружение „Европейско Кенгуру“ с председател проф. Сава Гроздев и Съюз на математиците в България (СБМ) с председател акад. Петър Кендеров, където са записани и учениците от СМГ.

След излизане на резултатите в средата на май 2017 година,  от областния кръг в списъците с допуснатите до национален кръг не присъства нито  едно от децата явили се при СБM. Става скандал, намесва се Министерството на образованието, което отрича да е съгласно с това решение и се наема да посредничи. Проблемът е решен и няколко дни след първия протокол с допуснатите ученици от единия организатор е подписан и вторият, с допуснатите сред явилите се при другия (където са учениците от СМГ) – отново с подписа на г-жа Петя Тодорова.

Считаме, че твърдението, споменато в заповедта за уволнение на г-жа Петя Тодорова („Уронване на престижа на СМГ“) е не само неаргументирано, но и крайно невярно. Надяваме се искането ни за незабавно преразглеждане на заповедта за уволнение да бъде удовлетворено в най-кратък срок. В противен случай ще сме принудени да се съгласим с предположението, че зад това уволнение седят нечии лични интереси на най-високо ниво в ръководството на гимназията.

Подпишете тази петиция

Чрез подписа ми упълномощавам Ния Нотева да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Facebook