Петиция за недоволство от качеството на задължителните униформи на учениците от III ОУ "Ангел Кънчев"

След опит за диалог с ръководството на III ОУ "Ангел Кънчев" и липса на отговор, създавам тази петиция, която да регистрира броя на недоволните родители от качеството на униформите, които сме задължени да купуваме от фирма "Джени - 89".

Ето и част от текста на писмото, което беше изпратен до г-жа Николова, в което се посочва какви са проблемите на униформите:

• Некачествена изработка. Още при първите ползвания имаше много разпрани шевове, яки, отдръпване на плат от копчетата. Да, фирмата предлага безплатен ремонт, но това е ангажимент за родителите. А освен това не си спазваха и сроковете, които сами подаваха, което допълнително натоварва.

• Цветовете. Преди първото изпиране имаха различни нюанси. Събрани децата на двора, някои в по-сини, други в по-зеленикави униформи, не изглеждаха особено добре. На тези цветове, както се оказа в последствие, си личат особено много петната. Както знаем, децата в училище се цапат при игри, хранене, рисуване, пък понякога и само от химикалки.

• Цена. Ако приемем, че една от идеите на носенето на униформи е заличаването на социалните различия, то тук виждаме, че няма как да бъде изпълнено това условие. Задължителните са 1 тениска и 1 блуза. В най-добрия случай общата им цена е 34 лв. Все пак от хигиенна гледна точка тази бройка е крайно недостатъчна и сумата става доста сериозна за едно дете, а какво става за повече.

• Екологична. В днешно време все повече трябва да мислим по темата екология, а както прочетох в сайта на училището има и допълнителни занимания за някои ученици. В края на учебната година униформите не са в добър вид и скоро ще трябва да бъдат подновени. Причината за това не е само в израстването на децата, а в амортизацията им. Така вместо друго дете да може да ги ползва, ще трябва да бъдат изхвърлени. Текстилната промишленост е една от най-увреждащите околната среда и дори да не се стараем да ползваме дрехи от т.нар. устойчива мода, то поне можем да избираме такива, които да издържат по-дълго време и да могат да се наследят от по-малко братче/сестриче или приятелче.В писмото бяха приложени и снимки на униформи дали дефекти след 1-2 изпирания.Целта на подписката НЕ е премахване на униформите, а да получим правото да избираме качеството на дрехите, които да обличат децата ни. Вариантът може да е под формата на емблема или вратовръзка, а който желае да има възможност и да закупи готови блузи от конкретно място (било то и "Джени - 89").

С подписването си упълномощавам Савина Григорова да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.