РУСЕ ИСКА ДА ДИША

ДО РУМЕН РАДЕВ ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ГОСПОДИН РАДЕВ, Обръщаме се към Вас, след като две години занимавахме всички върховни и местни органи  с един сериозен проблем, който се оказа на практика нерешим. А именно, градът ни загива под отровните зловония на няколко химически завода, които видимо не могат да бъдат принудени да приведат производствата си в безопасен режим. Искаме да подчертаем дебело и ясно да се чуе  и да се запомни, че въздухът на гр.Русе не е замърсен, а системно и от години е отровен. Всекидневно над града, предимно нощем, във въздуха присъстват многократно превишаващи нормата на безопасните стойности  фенол-формалдехидни смоли, амини, производни на бензена, неметанови  летливи органични съединения, отпадъчни петролни продукти и богат коктейл от всевъзможни субстанции с неясен произход.

Русе е на първо място по онкологични заболявания в страната. Цитираме извадка от статия на вестник “24 часа” от 06.02.2015 година.“Структурата на злокачествените заболявания е различна при отделните възрастови групи, показват данните на регистъра. При децата до 14 години преобладават онкохематологичните заболявания и тези на централната нервна система. При подрастващите и младите мъже (15-44 г.) най-чест е ракът на тестисите, а при жените в същата възрастова групи - ракът на млечната жлеза. Злокачествените заболявания на белия дроб и млечната жлеза са с най-голям относителен дял при 45-74-годишните мъже и жени. При мъжете над 75 г. най-често е засегната простатата, а при техните връстнички жени - млечната жлеза. Прогнозните данни за 2015 г. сочат ново увеличаване на черната статистика - над 38 000 нови болни за годината и над 17 000 починали с такава диагноза. Копирано от https://www.24chasa.bg/Article/4583899© www.24chasa.bg” Цитат от вестик Дунавмост от 16 юни 2017г. „През последните 10 години в Русенска област има голям скок на онкологичните заболявания на горните дихателни пътища.Това каза началникът на отделението „Уши, нос, гърло“ към Университетската болница в Русе д-р Огнян Лечев, предаде TVN.По думите му, в началото на 90-те години пациенти с онкологични заболявания са откривани 1-2 пъти на месец. "Сега всяка седмица вземаме биопсия на 1-2 души седмично“, каза д-р Лечев.„Възрастовата граница на онкологичните заболявания в оториноларингологията коварно пада“, допълни проф. Иван Ценев, републикански консултант по този вид заболявания. По думите му, все по-често се установяват нелечими или труднолечими  случаи при млади хора. Увеличават се и социално значимите болести като органната туберкулоза на ларинкса и околоносните кухини.” Вероятно официалните данни са много по-страшни.Да не говорим за това, че всяко дете в Русе страда от постоянни респираторни проблеми. Само за ден, излизайки извън  града, тези проблеми вече не съществуват.

До този момент ние, русенци, чухме много лъжи. Много интерес и желание от  различни институции да си свършат работата, за която получават заплати, но резултат до момента няма. Не можем да повярваме и да приемем за нормално, че този казус няма решение и Русе е газова камера. След проведени срещи в края  на 2015 година, получихме подкрепа от г-жа Мая Манолова. Проведохме срещи с  министър Василева,  депутати от БСП направиха питане към министър Нено Димов, който идва в Русе  и обеща проблемът да бъде решен. Но вече трети месец промяна няма! Напротив! През последния месец  почти всяка нощ има обгазявания, някои от които  покриват  и досега незасегнати райони на града.

Не желаем повече да търпим! Нямаме сили и нерви! Не искаме да измираме, както измират птиците в града,летейки! Не искаме всеки ден да душим въздуха и да се ориентираме и осведомяваме на какво и от кой завод мирише! Не искаме да живеем в газова камара! Исканията на Русенци са следните:

1.Закупуване на апаратура от Държавата за измерване на вредните емисии от предприятията, която да обхваща всички потенциално  изпускани в атмосферата вещества от промишлените предприятия, данните от която да се публикуват в реално време. Тази апаратура да бъде акредитирана и за постоянна работа в града.

2. Денонощен контрол на състоянието на въздуха(нощни обходи на Инспектори от РИОСВ). Внезапни проверки от страна на РИОСВ. Оптимизиране дейността ѝ и редовен отчет за извършените проверки,за наложените санкции

3.Спиране на производства на предприятия, до въвеждане в екологичните норми предвидени от българския закон.

4. Публикуване на инвестиционния план на всички заводи със срокове, във връзка с отстраняване и измерване на изпусканите емисии във въздуха.

5. Електронни сертифицирани табла пред заводите, които да излъчват денонощно показания на веществата, които се изхвърлят във въздуха . Като това ни искане е с особена сила  за предприятието “Монтюпе”. Публична тайна е фактът, че основен отровител на въздуха в Русе е френският завод „Монтюпе”.  

6. Дългогодишна програма за справяне с проблема.

7. Организирането на граждански експертен съвет.

8. Конкурс за директор на РИОСВ, който да не бъде сменян при всяко ново правителство, а да е със строго определен мандат.

 Играем на една нелепа криеница и глоби, налагани от РИОСВ и обжалвани  от завода. Ние не искаме да купуват въздуха и живота ни с глоби! В качеството си на държавен глава молим и настояваме да проведете нужните диалози на дипломатическо ниво и да не приемате оправдания как завода  не замърсява въздуха. Да, той не замърсява, той го трови! Настояваме за незабавни действия.  Стигнали сме до крайност в  търпението си и не желаем да живеем в тази непоносима обстановка. Не приемаме факта, че френски посланик се осмелява да оказва натиск над български органи на властта - кмет, областен управител, министър  и други нива в йерархията. Настояваме да се преразгледат правата им и при доказване на злоупотреба, същите да им бъдат отнети.

  Искаме незабавна намеса на Инспекцията по труда и внезапни, постоянни проверки на работната среда вътре в Монтюпе. Да се премахне режимът на изчакване за влизане на контролни органи. Нелепо е РИОСВ, а и други контролни органи да чакат 40 минути влизане в завода. При нужда да се влиза с полиция - веднага, без изчакване! Пълна проверка на документацията на фирмата, отговаряща за трудовата медицина на завода. Проверка на здравните картони на работещите. Проверка от външна независима институция на физическото състояние и здравето на работещите в завода. Спешно, в рамките на месец  поставяне на електронни табла за постоянен мониторинг на състоянието на въздуха в Русе, които да отчитат онлайн резултатите от замерванията. Желанието ни е таблата да са международно сертифицирани. Подвеждане под наказателна отговорност на виновниците за геноцида над града. Пълна проверка на пречиствателните апаратури на всички химически заводи и работилници на територията на гр.Русе - Лубрика, Полисан, Оргахим, КТМ и други по-малки  предприятия. При съмнение за нередност затваряне на същите до отстраняване на проблемите. Монтиране на камери и термокамери за  24-часово визуално обследване на неорганизираните емисии от Монтюпе, които са основният проблем: изхвърляне на отровните газове не през комина, а през вентилационните отвори, врати и т.н. Залагане на норми за използване на аминов газ и неметанови летливи органични съединения (неограничено в момента) при производството в комплексното разрешително на предприятието и съблюдаването им.

Както вече  няколко пъти заявявахме, готови сме на крайни граждански законни  действия  за постигане на исканията си, към които ще преминем, ако исканията ни не предизвикат  незабавно действие. Вече не сме склонни да приемаме думи и обещания. Настояваме държавните мъже и жени да останат на българска позиция и да направят всичко нужно, за да спасят града от унищожение. 

25.08.2017г                                                                                                    

Група за чист Въздух Русе


Група за чист Въздух в Русе    Свържете се с автора на петицията