Отворено писмо във връзка с расисткия побой и гавра над 15-годишното момче от Лясковец

ДО МЛАДЕН МАРИНОВ МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ  

ДАНАИЛ КИРИЛОВ МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО  

ИВАН ГЕШЕВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ  

ДОЦ.Д-Р АНА ДЖУМАЛИЕВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ  

КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА  

Д-Р ЕЛЕОНОРА ЛИЛОВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДАЗД  

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НССЕИВ    

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Побоят над дете винаги е престъпление. Побоят над дете и гаврата с него заради етническия му произход е расизъм и престъпление срещу човечеството. Те не могат да бъдат описани по друг начин, без това да е съучастие. Изразяваме дълбокото си възмущение от расисткия побой и гаврата с 15-годишния Стефан Стефанов, случила се на 14 май в района на учебно заведение в град Лясковец. Тази гавра не е провокирана от нищо друго, освен от ромския произход на младежа. Подобно на побоя над Митко от село Овчеполци преди точно 4 години, това е престъпление от омраза и следва да получи колективен отпор от всички институции и цялото общество! 

НАСТОЯВАМЕ:

  1. Органите на реда, Прокуратурата и Съдът да третират това престъпление като престъпление от омраза, а не по хулигански подбуди и да накажат виновните за него с цялата строгост на закона.
  2. Политиците от всички партии в политическия спектър да не подклаждат  расизма и антициганизма със своите действия и изказвания. Примери за последното са Концепцията за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос ... (добила популярност като Концепция срещу циганизацията) на Вицепремиера Каракачанов, изказвания на евродепутата Ангел Джамбазки и др. които следва да бъдат морално и юридически осъдени като недопустими и разрушаващи етническия мир.
  3. МОН, КЗД и всички ангажирани институции да предприемат необходимите мерки срещу разширяващия се расизъм, ксенофобия, антисемитизъм и анти-циганизъм, за въвеждане на образование за толерантност и уважение към всички етноси.
  4. Апелираме към всички български граждани да изразят категорично неприемане и отхвърляне на всякакви активе на расизъм и антициганизъм! Нека покажем, че следваме принципите Българската конституция за равенство на всички български граждани!   

 

С уважение 

ЦЕНТЪР АМАЛИПЕ

Подпишете тази петиция

Чрез подписа ми упълномощавам Център Амалипе да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...