Петиция за въвеждане на гласуване и с ЯВЕН ВОТ

Недоверието към съществуващата избирателна система и честността на провежданите избори се увеличава. А може ли без доверие, което и да е управление да е легитимно?! Чуваме основателни мнения, че са необходими промени. Но какви?

В отговор на този въпрос ние, долуподписаните, настояваме:

Заедно с традиционния ТАЕН ВОТ, да се въведе и правото на глас с ЯВЕН (ОТКРИТ) ВОТ*.

Подчертаваме - явното гласуване да бъде само за тези, които доброволно се включат в него, а останалите ще гласуват тайно, както и на предишните избори.

Повече за явния вот е писано на сайта Еврочикаго**, линк ще намерите най-долу, но тук ще изброим някои от най-важните му предимства и ползи за държавата и обществото ни след въвеждането му (Номерата са поставени условно - всеки сам може да ги подреди по важност.):

1. Натрупан многовековен опит. През цялата история на човечеството гласуването винаги е било открито, с изключение на последните 100-150 години. Още гласуването в Древна Атина – люлката на демокрацията – е било явно, а тайно е било само остракирането (екстрадиране на неудобен за мнозинството виден гражданин на Атина).

2. Тайната на вота във века на АйТи технологиите е под въпрос. Използвайки социални мрежи, телефонните ни връзки и съвременните технологии ВЛАСТИТЕ практически ЗНАЯТ кой за кого ще гласува, респ. за кого е гласувал.

3. Явното гласуване повишава отговорността на гражданите. «Тайното гласуване е еквивалент на безотговорност и създава спокойствие у електоралната единица, че така няма да бъде държана отговорна за съдбоносни за държавата решения»

4. Явният вот е вид мажоритарен вот и гражданите биха могли впоследствие да заявят, че си оттеглят гласа.

5. За «независимата» ни съдебна система «анонимното» гласуване често служи за извинение и не налага справедливо възмездие за тежки закононарушения, за каквито се смятат изборните измами.

6. Явният вот е път към още по-голямо демократизиране на обществото – път към пряка демокрация и така често повтаряното в последно време народовластие.

7. Въвеждането на явен вот ще поправи една отдавнашна несправедливост и нарушение на законните права на българските граждани, живеещи или работещи в чужбина. Всички те ще могат да гласуват с явния си вот за бъдещето на страната.

8. С въвеждане на явните списъци ще се намали работата на комисиите, преброителите, изборните машини и съпътстващия персонал. И така всеки глас, който днес «струва» на държавния бюджет от порядъка на 20 или 30 лв., ще «поевтинее» до броени стотинки.

9. Ще се повиши доверието в изборната система поне с толкова проценти, с колкото са гласувалите явно на избори. Ако 100% в изборния ден гласуват явно, то и доверието за изборни измами ще се възстанови на 100%.»

 

Към всички изброени до тук предимства може да се добави единствен недостатък:

1. Някой може да въздейства на избирателите със сила или с плащане. Но това е нарушение на закона и заслужава жестоко наказание. А всъщност именно поради тайната на вота, съдилищата в България не могат да докажат престъпленията и виновните остават ненаказани. Ако смятаме, че живеем в демокрация (т.е. че сме свободни и имаме равни права с богатите и силните на деня ), защо се нуждаем от тайно гласуване? Лицемерие е да си затваряме очите за това, което се случва и днес при таен вот и да твърдим, че то ще е възможно само при явен вот. Излиза, че този «недостатък» на явния вот всъщност може да ни помогне най-после да се преборим за така нужните ни промени. Защото не трябва да забравяме - демократичните ни права не са ни дадени веднъж завинаги, а трябва да се отстояват всекидневно.

---------------------------------------------------------------------------------

* ЯВЕН (ОТКРИТ) ВОТ означава следизборни списъци с явни резултати, кой за кого е гласувал.

**Линк към статия на Еврочикаго: https://www.eurochicago.com/2021/01/dvot/

*** За петицията във Факти вж. ТУК

**** Поискайте да гласувате дистанционно още на 4 април! Виж (линк)

***** Линк на петицията: https://www.peticiq.com/openvot

 

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Петър Стаматов да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )