Петиция за въвеждане на гласуване и с ЯВЕН ВОТ

Недоверието към съществуващата избирателна система и честността на провежданите избори се увеличава. А може ли без доверие, което и да е управление да е легитимно?! Чуваме основателни мнения, че са необходими промени. Но какви?

В отговор на този въпрос ние, долуподписаните, настояваме:

Заедно с традиционния ТАЕН ВОТ, да се въведе и правото на глас с ЯВЕН (ОТКРИТ) ВОТ*.

Подчертаваме - явното гласуване да бъде само за тези, които доброволно се включат в него, а останалите ще гласуват тайно, както и на предишните избори.

Повече за явния вот е писано на сайта Еврочикаго**, линк ще намерите най-долу, но тук ще изброим някои от най-важните му предимства и ползи за държавата и обществото ни след въвеждането му (Номерата са поставени условно - всеки сам може да ги подреди по важност.):

1. Натрупан многовековен опит. През цялата история на човечеството гласуването винаги е било открито, с изключение на последните 100-150 години. Още гласуването в Древна Атина – люлката на демокрацията – е било явно, а тайно е било само остракирането (екстрадиране на неудобен за мнозинството виден гражданин на Атина).

2. Тайната на вота във века на АйТи технологиите е под въпрос. Използвайки социални мрежи, телефонните ни връзки и съвременните технологии ВЛАСТИТЕ практически ЗНАЯТ кой за кого ще гласува, респ. за кого е гласувал.

3. Явното гласуване повишава отговорността на гражданите. «Тайното гласуване е еквивалент на безотговорност и създава спокойствие у електоралната единица, че така няма да бъде държана отговорна за съдбоносни за държавата решения»

4. Явният вот е вид мажоритарен вот и гражданите биха могли впоследствие да заявят, че си оттеглят гласа.

5. За «независимата» ни съдебна система «анонимното» гласуване често служи за извинение и не налага справедливо възмездие за тежки закононарушения, за каквито се смятат изборните измами.

6. Явният вот е път към още по-голямо демократизиране на обществото – път към пряка демокрация и така често повтаряното в последно време народовластие.

7. Въвеждането на явен вот ще поправи една отдавнашна несправедливост и нарушение на законните права на българските граждани, живеещи или работещи в чужбина. Всички те ще могат да гласуват с явния си вот за бъдещето на страната.

8. С въвеждане на явните списъци ще се намали работата на комисиите, преброителите, изборните машини и съпътстващия персонал. И така всеки глас, който днес «струва» на държавния бюджет от порядъка на 20 или 30 лв., ще «поевтинее» до броени стотинки.

9. Ще се повиши доверието в изборната система поне с толкова проценти, с колкото са гласувалите явно на избори. Ако 100% в изборния ден гласуват явно, то и доверието за изборни измами ще се възстанови на 100%.»

Към всички изброени до тук предимства може да се добави единствен недостатък:

1. Някой може да въздейства на избирателите със сила или с плащане. Но това е нарушение на закона и заслужава жестоко наказание. А всъщност именно поради тайната на вота, съдилищата в България не могат да докажат престъпленията и виновните остават ненаказани. Ако смятаме, че живеем в демокрация (т.е. че сме свободни и имаме равни права с богатите и силните на деня ), защо се нуждаем от тайно гласуване? Лицемерие е да си затваряме очите за това, което се случва и днес при таен вот и да твърдим, че то ще е възможно само при явен вот. Излиза, че този «недостатък» на явния вот всъщност може да ни помогне най-после да се преборим за така нужните ни промени. Защото не трябва да забравяме - демократичните ни права не са ни дадени веднъж завинаги, а трябва да се отстояват всекидневно.

---------------------------------------------------------------------------------

* ЯВЕН (ОТКРИТ) ВОТ означава следизборни списъци с явни резултати, кой за кого е гласувал.

**Линк към статия на Еврочикаго: https://www.eurochicago.com/2021/01/dvot/

*** За петицията във Факти вж. ТУК

**** Поискайте да гласувате дистанционно още на 4 април! Виж (линк)

***** Линк на петицията: https://www.peticiq.com/openvot

С подписването си упълномощавам Петър Стаматов да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.