НЕ на проектите "ТРАКИЯ БЕЗ ГРАНИЦИ" и "ЕВРОРЕГИОН ТРАКИЯ"

Моля подкрепете позицията от обръщението, във връзка с политиката на България, за обособяването на "Еврорегион Тракия" в изпълнение на проекта "Тракия без граници", което ще бъде изпратено до Президента на Република България Росен Плевнелиев, Председателя на Народното събрание Михаил Миков, Министър-председателя на Република България Пламен Орешарски и Министъра на външните работи Кристиан Вигенин.

ОБРЪЩЕНИЕ:

През последните дни една новина предизвика справедливия гняв на много българи. Да бъдат премахнати границите на географската област Тракия и тя да бъде обособена като административен район в Европейския съюз, който се простира на територията на три държави - България, Гърция и Турция. Това представи като идея в Брюксел председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов. Той смята, че това може да стане формално след влизането на Турция в ЕС, но за интеграцията може да се работи и чрез предприсъединителните фондове, които ЕС отпуска на Турция, като трите държави използват европейските средства за осъществяването на различни проекти от общ интерес в региона."Ние избираме не омразата и конфронтацията, а решаване на общите ни проблеми чрез интеграция", добави Премянов.

Какво е компетентното и обосновано с исторически факти мнение на големият български историк, общественик и  родолюбец, Директор на Националния исторически музей, Професор Д-р Божидар Димитров:

"Идеите за автономна Тракия и автономна Македония са крити идеи на българската държавна политика, проповядвани от тогавашни „неправителствени” организации като ВМОРО и по-късно Съюза на тракийските дружества. Идеята произтича от принципа за неделимост на областите и съзнанието, че Великите сили не биха позволили присъединяването на двете области в целите си граници към България. За това следвайки модела Източна Румелия българските правителства смятат Тракия и Македония да станат автономни области – държави и след това да се присъединят сами към България в удобен политически момент, като Източна Румелия. Идеята почива на обстоятелството, че преобладаващото население е българското и те неизбежно ще бъдат български държави.
Днес тази идея е анахронизъм най-вече за Тракия. Промените в ХХ век доведоха до там, че населението в турската и гръцката част на Тракия е преобладаващо турско и гръцко. Ако тази идея се изпълни трябва да откъснем от България Тракия от Пазарджик до Бургас и да я предадем като суровинен придатък на Турция главно, която само в Истанбул има 25 милиона население и още 5 милиона до Одрин. В този район българите ще бъдат малцинство от 2-3 милиона души.
Ето защо подобни архаични идеи не бива да се възкресяват, тъй като са изключително опасни."

"В отговор на Mario Giovanni Salvatore: Господин Димитров, какво означава " Еврорегион Тракия " !?!?!?
Отговор: Нищо не означава, г-н Салваторе. Някаква глупост. Как ще има такъв Еврорегион, когато една част от географската област Тракия е в държава, която не е член на ЕС."

"Трябва да видим исторически кога се появява тази идея и защо много хора я възприеха като опит за откъсване на Одринска Тракия от Турция и откъсване на Беломорска Тракия от Гърция и създаването на нова държава или автономна територия. Това е стара българска държавна идея, която се ражда за Тракия през 1919 г., когато никой няма съмнение, че решенията на Берлинския конгрес са временни. Тази идея се обръща със страшна сила срещу нас, когато комунистическият интернационал през 1934 г. постановява, че в Македония, Тракия и Добруджа живеят не българи, а македонци, тракийци и добруджанци.Номерът с тракийската и добруджанската нация не минава, но с македонската успяват и сега ядем горчивите плодове на тази политика.”

"България е в опасност от 681 г., след като тогавашните политици решават да разположат държавата в най-оспорваната част на европейския континент от тогава съдбата ни е да водим вечно яростни битки за съществуване да преживяваме периодично стремителни възходи и главоломни падения. Резултатът днес не е чак толкова лош. На 10-11 място сме по територия в ЕС. В страната живеят 7,5 млн. българи, а извън нея още 4-5 милиона – икономически емигранти и от историческата диаспора в Македония, Сърбия, Албания, Косово, Гърция, Турция, Румъния, Молдова, Украйна, Русия, дори Казахстан. Това е добър ресурс за нов възход. Който убеден съм е неизбежен при едно разумно и отговорно управление."

"РАЗУМНО И ОТГОВОРНО УПРАВЛЕНИЕ" - това трябва да бъде осъзнато задължение на всички управляващи (без значение дали са леви или десни), особено при отстояване на Българските национални интереси и защита на националната ни сигурност. Не трябва, в името на лични амбиции и нечистоплътни икономически или политически интереси, да се прибягва до действия, които подклаждат имперските амбиции на съседни държави; не трябва да се създават поводи за етнически и териториални претенции към България.

Страната ни е длъжна да поддържа цивилизована регионална политика в дух на добросъседство, взаимно уважение и добронамереност. В никакъв случай обаче, това не трябва да става за сметка на българските национални интереси.

Такива абсурдни каузи от рода на "ТРАКИЯ БЕЗ ГРАНИЦИ" и "ЕВРОРЕГИОН ТРАКИЯ" нямат бъдеще! Защото, преди всичко сме Българи, а проекти, които излизат извън националните ни граници и застрашават националната ни сигурност по редица причини, трябва да бъдат отхвърляни.

Такива абсурдни проекти, за обособяване на етнически региони в името на някакви измислени регионални ценности, взаимна изгода и общи интереси, са цинично заиграване с авторитета на България, слагат петно върху нейната международна и регионална политика, а в личен план могат да ни изиграят много лоша шега.Те водят до  дестабилизация и етническо напрежение, затова, не само че не трябва да бъдат поощрявани, а трябва да бъдат категорично отхвърляни и порицавани.

Каузи от национално значение трябва да ни сплотяват, а не да ни противопоставят - всички трябва да бъдем еднакво отговорни - управляващите, парламентарно представените политически сили, обществено значимите личности и народът. Трябва да се обърнем към грешките от историята си и да се поучим от тях, докато не е станало късно, защото историята не прощава, а този път "НОМЕРЪТ С ТРАКИЙСКАТА НАЦИЯ" МОЖЕ И ДА МИНЕ.

Боряна Колева Делчева    Свържете се с автора на петицията