1 Ноември заслужава да бъде официален празник на РБ!

1 Ноември заслужава да бъде официален празник и почивен ден за Република България!


Забелязвате ли как нещо липсва тук: http://xn--b1aekbb1acci5f.com/

В горния линк са посочени всички официални празници и неработни дни през 2017-та година.

Винаги съм намирала за лека ирония, че почиваме в Деня на труда...,
но някак бях пропуснала да забележа, че 1 ноември съществено липсва в горния списък.

Нима след завършване на гимназия и/или университет народните БУДИТЕЛИ престават да бъдат важни?!
Нима в момента, в който спираме да четем по задължение, тутакси се прехвърляме към леки жанрове, с розови корици, пълни с дами, които са чашка Б и това е най-голямата им драма - като забравяме колко много стойност българска литература (независимо класическа или съвременна) има по прашните полици?!
Нима всички онези, чието дело е да укрепят възраждащия се национален дух и да подтикнат стремежа към образование и книжовност са важни само до 25-та година (и то, ако запишеш и магистратура, инак до 18-тата)?!
Нима не мислите, че и днес имаме нужда от техния пример или още повече, че днес Будители няма?!

Всички тези риторични въпроси ме накараха да се замисля, че 1 ноември е твърде важен ден, за да бъде просто поредния сив делник, който по нищо да не се различава от съседите си, разположени в цели два месеца - 31.10 & 2.11... И тъй като всеки неработен ден се посреща твърде остро от твърде много хора не мислите ли, че логично е 1 Май или Деня на Труда да бъде работен официален празник, а 1 Ноември почивен за всички...

И почивен не за да изтрезнееш от нощта на Хелоуин, както много биха заподозряли, а неработен, за да ти остави време да помислиш. Свободно време, което получаваш, заради всички онези свети будители, които никак не са спрели да се раждат и днес. Ден, който да изглежда различен и в който, осъзнавайки, че имаш за себе си само - можеш дори да използваш, за да поднесеш цветя.

А на 1 Ноември има много повече от едно място, на което да ги положиш.
Денят на народните будители е денят и на Вазов, и на Яворов, и на Дебелянов, и на Лилиев, на Вапцаров и Гео Милев, и на Константин Фотинов и Петър Берон, и на Левски и Ботев, и на Славейков и Каравелов, на Свети Иван Рилски, на Паисий Хилендарски и на Софроний Врачански, на Неофит Бозвели и на Неофит Рилски, на братя Миладинови, на Хаджи Димитър, на Стефан Караджа и на Георги Сава Раковски, на Добри Чинтулов и Найден Геров и още и още и още... А всеки от тях заслужава признанието ни - нашето - като народ.

Ето защо смятам, че 1 ноември трябва да намери място в листата на официални празници и неработни дни през 2018-та година.
И тъй като разбирам защо не бихме могли да имаме чак толкова много почивни дни, нека в Деня на труда работим - какъв по-добър начин да си солидарен със значението и смисъла на този празник, но нека Денят на БУДИТЕЛИТЕ бъде ден, който да бъде изцяло наш, в който да си припомним паметта на десетките, посветили делото си да събудят в нас национални ни дух и стремежа към образование и книжовност.

#НоемвриЩеБъдеМай #СЪБУДИсеПодпишете тази петиция


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Facebook