Петиция за намаляване на ставката на ДДС върху менструалните продукти

До Президента на Република България г-н Румен Радев

До Министър-председателя на Република България акад. Николай Денков

До Вицепремиера г-жа Мария Габриел

До Министъра на финансите г-н Асен Василев

До Министъра на труда и социалната политика г-жа Иванка Шалапатова

До Министъра на околната среда и водите г-н Юлиян Попов

До Председателя на Народното събрание на Република България г-н Росен Желязков

До всички политици и партии в Република България

До Омбудсмана на Република България г-жа Диана Ковачева

До всички медии в България До цялата българска общественост

Това е гражданска петиция за намаляване на ставката на ДДС върху менструалните продукти.

Уважаеми дами и господа,  

Република България е една от малкото останали страни в Европейския съюз, в които жизненонеобходимите всеки месец менструални продукти за близо 1.3 милиона момичета и жени в репродуктивна възраст в страната все още се облагат със стандартен ДДС от 20%. На фона на това хазартът се облага с 0%, а услуги от туристическия и ресторантьорския сектор се облагат с намалена ставка на ДДС от 9%.

22.9% от населението на България живее под прага на бедността. Във Великобритания едно на всеки 10 момичета на възраст между 14-21 години не може да си позволи менструални продукти, а над 137 700 момичета са отсъствали от училище през 2017г., понеже не са могли да си позволят менструални продукти. В България подобна статистика липсва, но предвид че 48.5% от домакинствата състоящи се от двама възрастни и три или повече деца попадат в графата на хора, които живеят под прага на бедността, нещата не са оптимистични.

Намаляването на ДДС върху менструалните продукти ще помогне на всяко семейство да олекоти разходите си и потенциално да намали отпадъците си, особено ако дамите в домакинството инвестират в многократни менструални продукти. За справка, средностатистическата жена, която използва само еднократни менструални продукти през цялата си репродуктивна възраст харчи над 4,000 лв и използва над 11,000 продукта. Това количество се равнява на 5 Айфелови кули подредени една върху друга, а това е отпадъкът само на една жена. Представете си какво ще се получи, ако над 1 млн. жени използват само конвенционални менструални продукти, които нито се рециклират, нито компостират, а за разграждането им са нужни над 400 години, което се превръща в проблем за събирането на отпадъци и тяхното менажиране, особено за населени места с недостатъчно контейнери за събиране на общ отпадък като квартал Столипиново – град Пловдив с население около 30,000 души и само 65 контейнера за събиране на общ отпадък.

Намаляване на ставката на ДДС върху менструалните продукти би помогнало на повече момичета и жени в репродуктивна възраст да имат избор между конвенционални и многократни менструални продукти, защото в момента първоначалната инвестиция в многократните менструални продукти е това, което спира много семейства в нужда да инвестират в тях макар и многократните менструални продукти да спестяват над 3,000 лв и над 10,000 отпадъка в дългосрочен план. За сравнение, една качествена менструална чашка струва около 45 лв и спестява използването на над 3,500 еднократни превръзки или тампона, защото при правилна грижа може да се използва до 10 години. Така използвайки менструална чашка, разходите за менструални продукти стават само 4.50 лв на година. За едно домакинство под прага на бедността обаче 45 лв са прекалено много пари за влагане в каквото и да било наведнъж.

Вярвам, че всяко момиче и жена в България заслужава да може да посещава училище, университет, работа по време на месечния си цикъл без да се налага да прави избор между това дали да обядва или да си купи менструални продукти.

Апелирам към преразглеждане на закона за данък върху добавената стойност, чл. 66а, в който да бъдат добавени менструалните продукти за жени и момичета, за да може ДДС върху тях да бъде 9%, понеже менструацията е част от женската анатомия, а не нещо, което избираме дали да се случва или не.

До всички граждани на Република България

Моля, подпишете и споделете петицията със семейство, колеги и приятели, за да осигурим по-достойно бъдеще на момичетата и жените в България. Освен български граждани, могат да подписват и чужденци с постоянен адрес на пребиваване в България. Имаме нужда от поне 10,000 подписа, за за да може петицията да бъде внесена в Народно събрание.

Ето и малко факти за страните от ЕС, където ДДС върху менструалните продукти е намален:

Австрия – 10% ДДС върху менструалните продукти

Белгия – 6% ДДС върху менструалните продукти

Германия – 7% ДДС върху менструалните продукти

Естония – 9% ДДС върху менструалните продукти

Ирландия – 0% ДДС върху менструалните продукти

Испания – 4% ДДС върху менструалните продукти

Италия – 5% ДДС върху менструалните продукти

Кипър – 0% ДДС върху менструалните продукти

Литва – 5% ДДС върху менструалните продукти

Люксембург – 3% ДДС върху менструалните продукти

Нидерландия – 6% ДДС върху менструалните продукти

Полша – 5% ДДС върху менструалните продукти

Португалия – 6% ДДС върху менструалните продукти

Словакия – 10% ДДС върху менструалните продукти

Словения – 9.5% ДДС върху менструалните продукти

Франция – 5.5% ДДС върху менструалните продукти

За сравнение: България – 20% данък върху менструалните продукти, 0% ДДС върху хазарта; 9% ДДС върху туристически и ресторантьорски услуги 


Вера Маркова, посланик на Европейския Климатичен Пакт и автор на книгата „Менструация от А до Я“    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

Подписвайки се, приемам, че Вера Маркова, посланик на Европейския Климатичен Пакт и автор на книгата „Менструация от А до Я“ ще може да види цялата информация, която предоставям в този формуляр.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.


Давам съгласие за обработка на информацията, която предоставям в този формуляр за следните цели:
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...