Митрополит Николай - пред църковен съд

† Неофит

Патриарх Български и Митрополит Софийски

До: Светия Синод на Българската Православна Църква - БП София

Относно: Възмущението ни от поведението и действията на Негово Високопреосвещенство Николай, Митрополит Пловдивски.

Ваше Светейшество, Ваши Високопреосвещенства,

Като имаме предвид, че според Чл. 176, ал. 3 от Устава на БПЦ – БП съдебната власт се основава на църковните канони, Устава на БПЦ – БП и че Св. Синод в пълен състав, по смисъла на Чл. 58, т. 26 от същия Устав, има правомощието да изисква от архиереите да изпълняват усърдно и точно своите задължения, се обръщаме смирено към Вас – Предстоятеля на Светата Българска Православна Църква и към всички многопочитаеми Високопреосвещени митрополити – членове на Св. Синод на БПЦ – БП с молба да разгледате деянията на Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай.

Молим, да проучите и да разследвате:

1. Нарушението на чл. 83, т. 4 от Устава на БПЦ при провеждането на избора за пловдивски митрополит през 2007г. и ако такова бъде установено, да бъде насрочен нов каноничен избор за такъв.

2.  Финансирането и дотирането на Православна Духовна Семинария - Пловдив, в неиздаване на отчетни документи и еднолично получаване на финансирането й от Бачковска Света Обител, както и неверни данни за броя на учащите в ПДС, подадени до Министерство на образованието.

3. Порочния метод на назначаване и подмяна на дълбокоуважавани свещенослужители в Пловдивска Епархия - пример е брожението около назначаването на Отец Стилиан в Православен храм "Св. Богородица Благовещение" Асеновград  като втори ефимерий (син на архиерейския наместник в града с агентурно минало) и възмутителното му и недопустимо държание към досегашния свещеник – ставрофорен свещеноиконом Тодор, както и изискването на финансови облаги за раздаване даровете на Светия Дух, засвидетелствано от свещеници и миряни.

4. Откритото участие на Негово Високопреосвещенство Николай в предизборната агитация на последните избори, обявявайки точно за коя партия ще гласува. По този начин той грубо погазва синодални решения за неутралитет в политическия живот на църквата.

5.  Изгонването на миряни от храма по време на богослужение, което представлява престъпление по смисъла на чл. 165, ал. 1 от НПК на Република България, за което се предвижда наказание до 2 години лишаване от свобода и противоречи изцяло на православния дух.

6. Подстрекаване и скланяне към съгласие с декларация с неверно съдържание. (Случаят с подписалите се 223 свещеници срещу свещениконом Тодор Димитров).

7. Разпродажба на църковни имоти на частни лица с цел лична облага.

Ние, миряните, смутени от поведението на Негово Високопреосвещенство Николай, Митрополит Пловдивски, подхвърлени на безмилостна съблазън*( Не ставайте съблазън ни за иудеи, ни за елини, нито за църквата Божия, както и аз угаждам във всичко на всички и не търся своята полза, а ползата на многото, за да се спасят 1Кор. 10:32,33)., поради множеството скандали и  последвалия масов отлив от храмовете, смятаме, че в управлението му има сериозни нарушения. Заедно с това вярваме, че Пловдивският митрополит Николай нарушава в управлението на епархията ни и Чл. 81 от Устава на БПЦ – БП, както и следните свещени канони и правила на Светата Православна Църква:

•         29 и 30 правило на св. Апостоли

•         2 правило на светия четвърти Вселенски събор

•         22 правило на светия шести Вселенски събор

•         3, 4, 5, 16 и 19 правило на светия седми Вселенски събор

.          Канон 40 (поместен събор в Лаодикия, 364)

Ваше Светейшество, Ваши Високопреосвещенства,

Молим Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай да бъде освободен от длъжността си на правоправещ Митрополит на Пловдивска Епархия, както и да бъде образувано срещу него Църковно-наказателно дело, което да го накаже или  оправдае.

Като оставаме верни чеда на светата православна Църква – БПЦ-БП, целуваме Светата Ви Първосветителска десница и оставаме на Ваше Светейшество предани в Христа духовни чеда.

Ваши в Господа миряните от диоцеза на БПЦ-БП.

православни християни    Свържете се с автора на петицията