Министър Греков, имаме нужда от малките фермери. Пазете ги!

ПЕТИЦИЯ

за промяна на националното законодателство в областта на директните продажби на храниУважаеми господин министър,


Обръщаме се към Вас с молба да предприемете спешни мерки за промяна в нормативната уредба и политиката на компетентните органи, така че да бъде осигурен достъп до пазара на малките ферми и на малките производители на хранителни продукти в България.

Под предлог за необходимостта от контрол и безопасност на храните, ръководената от Министерството на земеделието Българска агенция по безопасност на храните е блокирала възможността  всички малки и средни ферми да пласират продукцията си.

Безспорен извод за тоталната война  с малките производители  може да се направи от броя на регистрациите по наредбата за директните доставки.  Три години след създаването на нормативна рамка за директни доставки на малки количества продукти произведени във фермите, няма нито една неиндустриална ферма с такава регистрация.

При наличието на над сто хиляди ферми в България, две (2) ферми са регистрирани за продажба на пилета за месо, 1 за дивеч, 6 за риба, 12 за яйца и 41 за мляко! Общо фермите регистрирани по наредбата за директните доставки са 229, от които 167 са пчелини. Само 62 ферми от стоте хиляди са преодоляли изискванията на БАБХ.Уважаеми господин министър,

Нормално ли е  в България да няма фермерски пазар? Нито един! Дори и за един ден!

Нормално ли е фермерите, които продават стоките си по пазарите да бъдат преследвани и глобявани от БАБХ сякаш са криминални престъпници, да бъдат санкционирани затова, че не могат да изпълнят изисквания достижими за големите индустриални производители?

Всичко това се прави под прикритието на дежурното, но невярно, обяснение че това е наложено от Европейския съюз, че такива са изискванията в Европейското законодателство.

Нима в Испания няма фермерски пазари? Нима във Франция не се продава сурово мляко или сирена от непастьоризирано мляко? Нима в Германия не продават занаятчийски салами на пазара?!

Резултататът от войната, която Министерството на земеделието е обявило на малките производители е предизвестен – фермерите ще бъдат унищожени. Ще останат само големите вериги магазини, които ще внасят плодове, зеленчуци и месо.

Това ли е целта на ръководеното от Вас министерство?


Недопустимо е да живеем в страна, в която хората се хранят само в “Макдоналдс”  и подобни.

|Недопустимо е да живеем в страна, в която хората пазаруват само от “Кауфланд” и подобни.

Недопустимо е да живеем в страна, в която няма животни, а има само камиони с животни.

Ще искат ли в такава страна да идват туристи и да прекарват времето си в нея?

Такава ли искаме да стане и остане България?

Българският фермер не може по традиционен начин да направи суджук. Не може по традиционен начин да направи катък, кисело мляко, сирене. Забранено му е да продава повече от 40% от това, което произведе. Прикован е в административни области, независимо от разстоянията и типа продукт. Българският фермер е момче за бой, за удоволствие на администрацията.

Това ли е волята на министерството на земеделието?

Право на всяка страна членка на Европейския съюз е да създава национални правила за директните доставки от фермерите до крайните клиенти. Въпрос на политическа воля е българските граждани да могат да купуват легално продукти от българските ферми. Политическата воля, уважаеми господин министър, се изразява и отстоява от Министерството на земеделието. Във Вашите ръце е предоставена възможността да има фермерски пазари и български фермерски стоки.

Настоятелно молим да свикате работна група, която да създаде правна рамка за достъп на малките фермери до техните потенциални клиенти.

Апелираме тази работна група да не работи по досегашния принцип - само за целите на PR пропагандата на агенцията и министреството, която при закрити врати създава документа и го предава за подпис на министъра без никакво обсъждане и съгласуване с малките производители.

Настояваме водеща фигура в създаването на тази правна рамка да не е чиновник, а облечено с  доверието Ви и политическата Ви воля лице, което да работи за крайната цел, а не да замаже очите на фермерите и техните клиенти.

Настояваме при създаване на правните норми да се търсят и отчитат нуждите на  малките фермери, да бъдат обсъдени техните интереси и възможности.Уважаеми господин министър Греков, апелираме към здравия Ви разум.

Нека не наделяват скритите интереси над реалните потребности на малките фермери в България.

Нямаме право да губим това време!

 


Сдружение "Традиции и предприемачество в земеделието"    Свържете се с автора на петицията