Да отворим ГКПП "Ивайловград - Кипринос". Пунктът не работи от началото на т.нар. пандемия!

ivaylovgrad-gkpp-20221.jpg

ГКПП Ивайловград-Кипринос отвори врати през 2010 година, но не работи от началото на т.нар. Ковид пандемия. Стотици хора от град Ивайловград и околните села, работеха най-вече през летните месеци в Гърция. Причината е огромната безработица в този район на България. Сутрин хората отиваха на работа и след това се връщаха в Ивайловград, защото разстоянието е от порядъка на 10-20 км. Последствията от това вече над две години безумно затваряне, доведоха стотици хора от града да живеят на прага на бедността.

Граничен контролно-пропускателен пункт Ивайловград-Кипринос (на кратко ГКПП Ивайловград-Кипринос) свързва Ивайловград с Орестиада, Димотика, Александруполис и околните селца. Хиляди гърци идваха в Ивайловград, както и Ивайловградчани отиваха в Гърция на пазар и почивка. През летните месеци в събота и неделя имаше и автобусна линия Ивайловград-Александруполи, благодарение на която хората можеха да си позволят да отидат на море, дори и за един ден. Всички тези ползи и за двете страни от над две години ги няма! А най-близкият ГКПП с Гърция е през Свиленград. Пътят до там обаче е поне час, и още час до Гърция.

Каква е причината ГКПП „Ивайловград-Кипринос“ да бъде затворен след 10 години работа?

Явно днес няма нищо по важно от т.нар. Ковид пандемия. Благодарение на нея и на управляващите все повече хора живеят в мизерия и „умират от глад“. А безработицата отключва и отключва болести. Каква е причината ГКПП „Ивайловград-Кипринос“ да бъде затворена господа управляващи и да доубивате места в България, където се виждаха повече усмивки сред хората.

gkpp-ivaylovgrad.jpg

Лично аз Мартин Гергов изпратих писмо по темата за затварянето на ГКПП „Ивайловград-Кипринос“ до президента на РБългария преди 2 месеца. Отговор няма! Опитах се да задам и въпроса на един от парламентаристите в разговор по телефона. Но последва странно държане от негова страна, което не би следвало да го има! Както и да е… човекът може да не е бил на кеф!? Бях препратен към PR-а му и точка! Разбира се отговор получих от Бай Георги – бивш заместник-кмет на Ивайловград!

ВИДЕО ИНТЕРВЮ ПО ТЕМАТА

ГКПП Ивайловград-Кипринос има над 20-годишна история. Investor.bg споделя, че най-активни действия по темата са предприети през 1999 г., когато в град Орестиада е подписан план за действие между тогавашния областен управител на Хасково – Христо Василев и неговия колега от област Еврос Георгиос Долиос. Това е първият официален документ за договарянето на пункта. Две години по-късно в Държавен вестник Министерският съвет на България обявява процедура за новия пункт.

Стефан Танев, който е кмет на Ивайловград по това време и кметът на Кипринос Михаил Странджелис подписват през 2003 г. официално споразумение за сътрудничество и изразяват категоричното си мнение за отварянето на границата. На 20 януари 2005 г. Министерският съвет одобрява българския проект на спогодба за изграждане на ГКПП при Ивайловградското село Славеево. На 14 април 2006 г. премиерите на България и Гърция Станишев и Караманлис подписват в София спогодба за новия пункт.

ivaylovgrad-2022.jpg

И чак на 9 септември 2010 година е ГКПП „Ивайловград-Кипринос“ е открит. Тогава се чества и 130-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Гърция. Към тази дата това е петият пункт на българо-гръцката граница. На церемонията по откриването му присъстват тогавашните президенти на България и Гърция – Георги Първанов и Каролос Папуляс.

И след цялата тази история днес ГКПП „Ивайловград-Кипринос“ днес не работи вече над 2 години?!

Моля?! Това не е нормално! И каква е причината за да не работи? Едни казват, че нямало кой да стои и да прави т.нар. Ковид проби? Уау! Колко сложна задача! Или пък друга е причината, но каква?! И така вече над две години ГКПП-то си стои там, плащат се заплати на обслужващите го полицаи, но… Държавите видимо не ги е грижа за цялата тази история и за целия този народ в тези части на страните. Или просто нямат финансов интерес! Та?

Този път разпращам темата и към големите медии за да потърсим отговор на въпроса „Защо ГКПП „Ивайловград-Кипринос“ не работи от началото на т.нар. панедемия“?

ДА ОТВОРИМ ГКПП "ИВАЙЛОВГРАД - КИПРИНОС" СЕГА!

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Мартин Гергов да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...