За правото на работа, на инженерите-геодезисти

Quoted post

Георги Гочев
Авторът на тази петиция

#164 Re:

2012-12-02 22:18

#163: Васил Петков -

При тази активност, която имате инж.Васил Петков, след като посетихте срещата на АГФ в АГКК, надявам се, че ще присъствате на обсъждането в комисията в парламента. Приканвам всички колеги, които имат желание да се присъединят на обсъждането в парламента, да го направят. Прави се записване на телефон 02 980 52 58 на Комисия по регионална политика и местно самоуправление, искат се лични данни и се дава обяснение защо искате да присъствате на това обсъждане (несъгласие с текста на чл.17 от ЗИД на ЗКИР, отнемането на лиценза на инженерите-геодезисти). Ако ви откажат да ви допуснат с аргумент, че са заети всички места, заявете че сте от организаторите на подписката-петиция и председателя на комисията г-н Любен Татарски в интервю за 24 часа от 20.11.2012 г., ви е поканил да присъствате на обсъждането. “Според шефа на регионалната комисия Любен Татарски промените в Закона за кадастъра ще се гледат следващата седмица. Той препоръча на заинтересованите да се явят на заседанието и да защитят позицията си.” Трябва да сме повече в комисията, освен да изкажем аргументи, трябва да покажем и ангажираност.

На обсъждането в комисията съвсем нормално и аргументирано ще убедим депутатите, не представителите на съсловните организации, а депутатите, че чл.17 е дискриминация и ние инженерите-геодезисти имаме правото да имаме лиценз, дори и да нямаме фирми. Повечето от депутатите, въпреки общоприетото мнение за тях, са нормални хора с професии като нас, ако сме добре аргументирани и конкретни, без нападки, те ще се вслушат в нашия глас.

Подкрепяме предложенията направени от н.пр.Зоя Георгиева, която предлага “Член 17 се отменя.” и “Параграфи 58, 59, 60 и 62 да отпаднат”, тези параграфи касаят промени в Закона за геодезията и картографията, обвързани с промяната на чл.17. Предложените промени от н.пр.Зоя Георгиева не променят целостта на законна и той може да се приеме с тях, тоест ние не саботираме цялостната работа на изготвилите закона, а оспорваме конкретен дискриминационен текст.

А по аргументите на подалите предложението, ние може да предложим да ни отнемат личните карти и да се легитимираме с картата на фирмата, не с ЕГН, а с БУЛСТАТ – в крайна сметка с оглед осигуряване на по-голяма сигурност, всичко се прави за наше добро!

 

Отговори

трънков

#165 Re: Re:

2012-12-02 22:46:34

#164: Георги Гочев - Re:  

 А къде остана предложението в предишната версия - инвестиционните проекти да се заверяват с печат на КИГ - за да не членуваме в двете камари? Това беше УЖ основната причина на измененията..

Васил Петков

#166 Re: Re:

2012-12-03 14:52:07

#164: Георги Гочев - Re:

Привет,

от дискусията във форума е ясно, че изразяваме общи настроения. Мисля, че е време да комуникираме и извън този форум. Напълно ясно е, че трябва да присъстваме на разглеждането в комисията на НС. Успоредно с това обаче трябва да се организират и други действия в КИГ и извън нея, действия които да гарантират, че при ново НС наесен, опита няма да се повтори /поправки се правят и само с един единствен член - например оттегления 4а/. Относно чл.17 - борбата ще е по-трудна /текста е дискутиран от доста време/, но в крайна сметка закон е това което се приеме , а не предложението. Но пак повтарям - при това ръководство на КИГ и АГКК, нашите виждания си остават по форумите и не се отчитат. На първо време ни помагат становищата на СГЗБ и КИИП. За в бъдеще ще ни трябват колеги, които не се кандидатират за определени постове с идеята това да им дава предимство при намирането на обекти или да обслужват малък кръг близки до тях фирми. Знам, че звуча идеалистично, но все пак се надявам да го постигнем.