Против събарянето на паметника "13 века България" пред НДК

Quoted post

Лора Райчева

#15 Re: Подкрепям събарянето

2012-08-08 16:06

#13: -

Какъв културно-исторически паметник е това!? Не виждате ли, че е грозно, че в него липсва всякаква култура, а единствената история, която навява е тази на срамния социализъм. Вие наистина ли като го погледнете, в съзнанието ви изниква историята на България? За 13-те века ли си мислите? Аз не. Мисля си само колко е грозен и как е построен, нищо повече.

Мисля, че подписващите тази петиция го правят или на пук на управляващите или само за да се правят на бунтари. Ей такива някакви чувства ми се струва, че ги ръководят. А, подписващите от други градове откровено го правят, за да остане тази грозотия в така омразната им София. Защото единствените обосновани и интелигентни мнения, които чета са на хората, които подкрепят разрушаването. Всички, които искат паметника да остане повтарят до припадък клишето, че било история, култура, че не трябвало да си плюем на миналото.. Моето минало не е социалистически паметник. Вашето такова ли е? Аз мисля, че 13 века България може да се почете с нещо мноооого по-стойностно и красиво. Вие не мислите ли така? За вас това ли е единствената форма на почит - грозна купчина бетон...

Вашите очи май са толкова свикнали с грозното, че започват да го приемат за красиво... точно както столкхолмския синдром спрямо похитителя. Или този социализъм, който толкова искате да помним и пазим ви е стъпкал чувството за красиво и вече нямате ориентири кое има стойност и кое не.

Да, София е столица и е логично в нея да има паметници, които почитат България и историята й. Но, госпожице, това е моя град и, ако нещо е грозно, имам право да не го искам в града си. Аз обичам София, защото е моя град, защото тук съм отраснала, тук съм се влюбвала, тук съм постигала успехи и съм родила детето си. Не я обичам, защото е столица и това е последното, което ме интересува. И мнението на софиянци какво да има в техния град е по-важно от мнението на хората от другите градове, защото никой съсед не може да дойде в дома ми и да ми каже, че например трябва да си сложа статуя на Венера в цял ръст. Мисля, че и у вас няма да допуснете някой да ви се меси. Един град е красив и напредничав само тогава, когато жителите му го приемат за свои дом и така се грижат за него. Така че никой от друг град няма право да ми определя аз какво ще виждам през прозореца си. Те имат правото на глас да речем за Шипка, който именно защото не е в никой град олицетворява това, че е на всички. Когато един паметник е в град, то той е на града, независимо какво символизира.

И накрая - авторът на паметника е съгласен с частичното разрушаване, вие защо скачате. Ако една картина е моя и аз съм съгласна да изрежа от нея половината, защо вие ще правите петиции това да не се прави. Нали всички скачат колко било важно авторското право. Уважавайте правото на автора да прекрои и  промени творбата си.

 

Отговори


Гост

#61 Re: Re: Подкрепям събарянето

2017-07-03 10:34:27

#15: Лора Райчева - Re: Подкрепям събарянето 

 "Боже, колко мъка има по тоя свят!"