запазване статута на ресурсните центрове

Quoted post


Гост

#2

2012-03-02 18:34

Сурдопедагог и ресурсен учител в РЦ - Перник.

Дупките в новия закон под формата на въпроси, който иска и може да отговори:

1. Как закона гарантира, че в малките общини ще има интеграция, възпитание и образование на децата със СОП.

2. Къде в закона се споменава за ранна превенция (детски градини) при деца със сензорни увреждания, което липсва в България? - Ще кажа само, че специализираните детски градини за деца със сензорни увреждания се броят на пръстите на едната ми ръка (тук да не коментират родители по въпрос интеграция - сегрегация; задължително е детето да бъде в специализирано звено, или както там искате го наричайте)

3. Как областния управител ще : "организира разработването на областна стратегия за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците въз основа на анализ на потребностите от подкрепа във всяка община на територията на областта" ? - Сещайте се за местните кметове колко са наясно с проблемите на децата със СОП (има и редки изключения)

4. Как учителите в масовите училища ще бъдат подготвени да работят с децата (защото в момента не са)?

5. Кой ще обучава и възпитава децата с множество увреждания и къде?

6. Кой ще защити интересите на педагозите от болните амбиции на родителите (често неспециалисти с нереална оценка на потенциалните възможностите на детето си)?

7. Кой ще отговаря за провала на този закон след приемането му? ( Не бързайте с отговора на този въпрос - ще ви подскажа - няма да са политици, нито родители)

Въпросите са по - скоро реторични. За себе си имам отговори. Имам отговор и на въпроса: "Кое е най - добро за децата със СОП?" ... въпросите около проектозакона са много.

Аз човек, който от 7 години работя усилено по интеграцията на деца със СОП съм обиден от отношението към нас (ресурсните учители) при изготвянето на закона и при обсъждането му.

До тези които ще го гласуват : Децентрализацията не е всичко на този свят. решавате съдбите на деца със специални потребности (не само образователни) - с решението си можете да унищожите много човешки съдби.

До НПО (някои) - Не използвайте децата с финансова и користна цел.

До родители (пак някои) - Не позволявайте болните ви амбиции да разрушат живота на детето ви.

За колегите - Ние сме хората, които можем, знаем, искаме и работим с децата със СОП - всичко по - горе са подробности!!! Надявам се новия закон да ни направи ненужни и безработни, но се съмнявам.

Отговори


Гост

#14 Re:

2012-03-02 23:42:46

#2: - 4. Как учителите в масовите училища ще бъдат подготвени да работят с децата (защото в момента не са)?

A защо не сте ги подготвили, какво правихте досега, 6 год., с 2 500 лв. след дете, влизащи при вас? Че това ви беше най-важната работа през тия години, да подготвите масовите учители! Обаче защо да го подготвяме, като са ни по-удобни неподготвени, така винаги можем да си измием ръцете с тях, за некачествената си работа.

Тази публикация е изтрита от автора на петицията. (Покажи подробности)

2012-03-05 14:16:04



Гост

#32 Re:

2012-03-05 14:49:36

#2: - Госпожо или господине / защото не се разбира от написаното/, искам да ви попитам само болни амбиции ли виждате в родителите на тези деца, за които уж давате мило и драго???  Не ви ли се струва, че се взимате много на сериозно???

 

counselor

#79 Re:

2015-01-15 11:39:37

#2: -  

 Уважаеми специалист- сурдопедагог и рес. учител! Най- напред научете пунктуационните и граматичните правила- напр. поставянето на пълен и кратък член на думите от м.р. и оборете всеобщото твърдение, че  Ресурсните центрове не са центрове за слабо грамотни учители и ниско кваливицирани "специалисти"! Някои от въпросите ви наистина са риторични- това касае доколко задълбочено е проучен въпросният  закон.Отговор на въпрос №5: Специалист, извършващ тази дейност в 1 или повече уч. заведения и детски градини. Въпрос №6- отговор: А нима сега някой ги защитава? И как, ако може да дадете повече подробности? Отговор на въпрос №7: А кой ще отговаря за доказаната неефективност на Ресурсните центрове? Има ли статистически данни колко деца със СОП са преодоляли, или поне подобрили специфичните си нарушения?




Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...