Митрополит Николай - пред църковен съд

Quoted post


Гост

#682

2016-07-20 15:03

Ето устава на БПЦ. Част 2, глава 6 е Ведомство на Патриарха. Вероятно и другаде пише за него.

http://www.pravoslavieto.com/history/20/1950_ustav_BPC.htm

Чл. 111. Патриархът, като предстоятел на Българската православна църква, освен ведомството си като епархийски архиерей, има следното ведомство:

1. председателствува заседанията на Св. Синод в пълен и намален състав, Църковно-народния събор и Върховния църковен съвет;

2. бди за своевременно и точно да се изпълняват решенията на Св. Синод, Църковно-народния събор и Върховния църковен съвет, влезли във власт сила;

3. представлява Българската православна църква и от име на Св. Синод се сношава с държавните власти и другите църкви;

4. свиква в законоустановеното време Св. Синод и Църковно-народния събор на заседание;

5. приема писма, молби и тъжби до Св. Синод и своевременно ги представя за надлежно разглеждане и разрешение;

6. ползува се с първенство и чест пред всички архиереи на Българската православна църква и носи титлата "Светейшество";

7. ръкополага със Св. Синод в пълния му състав епископи на Българската църква;

8. освещава със Св. Синод св. Миро;

9. бди за запазване църковната дисциплина и ред и при нарушения внася въпроса в Св. Синод за вземане надлежни мерки;

10. дава отпуск на епархийските архиереи и разрешение да идват в столицата;

11. управлява българските православни църковни общини в чужбина гдето няма организирани български епархии и

12. носи епанокамилавка с кръст - бяла или черна.

Чл. 112. Патриархът няма право да решава или извършва нещо по общите дела на църквата без мнението на Св. Синод и последният няма право да решава или извършва нещо без мнението на патриарха или неговия заместник. Изпълнителната власт принадлежи всякога на патриарха или на неговия заместник.

Чл. 113. За нарушение служебните права и задължения, патриархът, като всеки архиерей, подлежи на съд пред Св. Синод в пълен състав.

Отговори

САМООТЦЕПИЛА СЕ ОТ КОРЕНА

#685 ДО 682 = Re: ДРУГИ "ЦЪРКВИ" ЛИ?

2016-07-20 15:38:50

ГЛАВНА ДОГМА ДРУГИ "ЦЪРКВИ" НЯМА  #682: -  

 ОП-ПА, ЧЕТЕМ В УСТАВА, ЧЕ

" 3. представлява Българската православна църква и от име на Св. Синод се сношава с държавните власти и другите църкви;'

ГРЕШКА, ЗНАЧИ. ОСНОВНА ДОГМА НА ДНЕШНИТЕ ЗИЙЛОТИ Е ЧЕ ДРУГИ 'ЦЪРКВИ" НЯМА, ЦЪРКВАТА Е ЕДНА, АЗ СЪМ ЦЪРКВАТА, А ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СА ЕРЕТИЦИ.

На такава база БП се самоотцепи от Майката-Вселенска (ВИЗАНТИЙСКАТА традиция), за да се присламчи към дъщерната си азиатско-сибирска-староверска секта. Чисто мутро-полит-иканство, не ни пробутвайте колко божествена е далаверата.

Та, нека запомним, че ИМА И ДРУГИ ЦЪРКВИ, пише в Устава. "Единството" и "Разколът" са измислици и машинации на ФЮРЕРА. Аз като ида да се изповядам на о. Хикс и загърбя Н.В.П. -комуто не съм му длъжник- съм изряден православен.

До кога?

#690 Re:

2016-07-20 17:06:32

#682: -  

 Е,какво тогава МОЖЕ патриарха?

Устава си е устав,но има и църковно право,църковен съд,църковни наказания и пр.Крайно време е да се изправи един от по-големите пред църковния съд и да си получи заслуженото.И точно Патриарха има правото да го свика този църковен съд и упълномощи.

Паралелно трябва да се даде митрополита и на прокуратурата.И без това,че църквата е отделена от държавата.Митрополита е български гражданин и като такъв за нарушаване на гражданските закони подлежи на народен съд.Няма това-онова.Какво се прави на интересен?За него гражданските закони съществуват ли?Ами ще плаща боклук,ще плаща данъци,ще отговаря пред народния съд.Къде е тръгнал той през просото?До кога ще разиграва хора и институции?