Митрополит Николай - пред църковен съд

Quoted post


Гост

#382

2016-06-16 05:55

Може би е редно да се преразгледат възрастите за хиротонисване в БПЦ. 40 годишните не са дядовци. Може би за епископ добра възраст е 50 г., за митрополит - 55, патриарх - 60. Така и така продължителността на живота расте постоянно. Също така е редно презвитерите, съпругите им и черното духовенство да отговарят на каноничните изисквания за такива хора.

3 г. в манастир като изискване не е много. По принциип 3 г. е нормален срок за послушничество - значи може би по-скоро 3 г. послушничество + 3 г. монашество - поне 6 г. в манастир.

Добре би било да се спазват правила и канони, вместо да сме свидетели на повсеместни икономии.

Отговори


Гост

#384 Re:

2016-06-16 06:49:16

#382: -  

 Не може би!Редно е!Защото виждаме какво става.Може ли да не бил изобщо в манастир?Ако беше спазено изискването да бъде известно време в манастир , а не да прави корони в Синодалната палата с Геласий, щеше да се научи да общува с другите,да бъде смирен,да не се превъзнася и мисли за велик.А така може много да знае каноните,но не е научил най - важното правило на вярата - за любовта към  ближния ,защото и "Да говори всички езици човешки и дори ангелски, щом любов няма, е мед, що звънти, или кимвал, що звека.Да има пророчески дар и да знае всички тайни, да има пълно знание за всички неща и такава силна вяра, че да може и планини да преместя, - щом любов няма, нищо не е.И да раздаде всичкия си имот, да предаде и тялото си на изгаряне, - щом любов няма, нищо не го ползува.Любовта е дълготърпелива, пълна с благост,любовта не завижда, любовта се не превъзнася, не се гордее,не безчинствува, не дири своето, не се сърди, зло не мисли, на неправда се не радва, а се радва на истина;всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява.Любовта никога не отпада, а другите дарби, ако са пророчества, ще престанат, ако са езици, ще замлъкнат, ако са знание, ще изчезнат.Защото донейде знаем и донейде пророчествуваме; но, кога дойде съвършеното знание, тогава това "донейде" ще изчезне.

А сега остават тия три: вяра, надежда, любов; но по-голяма от тях е любовта."

Първо послание на св. ап. Павла до Коринтяни, 13. глава

В него няма смирение,няма доброта.А лукса,в който се е заровил няма нищо общо  с митрополитското служение.Той надмина всички!Че и охрана?Откъде и плаща?То се знае - от касичките с парите на нас,миряните.А колко църквички се нуждаят от ремонт.Заплатите на свещениците са унизителни.Няма кандидати за певци,монаси,свещеници.Да изгониш един готов за Църквата и служение млад човек е голям грях.Бог няма да му го прости!Добре,сбъркал,сбъркал,да го извика,да си поговорят,да се разберат.Нали е духовен учител?Момчето е добро.Като види доброто отношение ще разбере.Но не,Митрополита размахва пръст,гони го,вика.Е,това ако не е за аргос?