Митрополит Николай - пред църковен съд

Quoted post

Иоан Василев

#229 Три въпроса, три отговора и три болки

2016-06-10 09:30

abcdef

по повод отстъпничеството и борбата срещу вярата в Пловдивска област

Въпрос: Дядото на моя баща е роден в семейство с 8 деца. Дядото на моята майка има 5 деца. Представям си днес някоя моя отдалечена братовчедка да заяви, че дядо трябва да бъде изгонен от семейството. Не водил отчет на семейните разходи. Омъжил дъщеря си. Вършил неприлични действия. Казвал на хората кой трябва да бъде кмет на селото. Палил бенгалски огън на Рождество. Не позволявал на внуците му да го хулят.

Отговор: Братовчедке, добре ли си? Дядо не можем да изгоним от семейството, дори и теб не можем, защото си родена в това семейство. Отчет ли искаш от дядо, нима не ти дава насъщния хляб от трапезата, която е приготвил? Законът е такъв, бащата дава ръката на дъщеря си... Мълчи, братовчедке, може ли такива думи да изричаш за своя дядо? Ако не беше момиче и моя сестра, щях да те набия и бия, докато не се отучиш да клеветиш и сквернословиш.

Въпрос: Обвинението към епископ е едно от най-тежките проявления в Църквата. С 6-то правило на Втория вселенски събор се постановява: „ако някои заявят, че имат оплакване срещу епископ по църковни работи, светият събор заповядва такива преди всичко да предявят обвиненията си пред всички епископи на областта и пред тях да докажат престъпленията на епископа... обаче, те не могат да поддържат тъжбата си, додето писмено не се задължат, че приемат да понесат наравно с обвиняемия наказание, ако при разглеждане на делото се окаже, че клеветят обвинения епископ”. (http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=131732)

Отговор: Приемат ли да понесат наравно с обвиняемия наказание 1200-тата човека, подписали се в подписката срещу Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, ако не могат да докажат твърденията в петицията, под която са се подписали?

Въпрос: Колко от тези хиляда са наистина Православни християни? Колко от тях присъстват редовно на св. Литургия? Колко от тях имат духовен изповедник?

Отговор: Болшинството са самообявили се врагове на Църквата. Ще се очудя, ако и един процент таи желание да научи за св. богослужби. За св. таинство Изповед е необходимо желание.

За вярата се води борба откакто вярата съществува. За Православната вяра ръководител в нейното изповядване е архипастирят, в случая на географската, ако щете, област Пловдив – дядо Николай и свещениците, на които той е дал храмове да служат. Никой не може да принуди другиго да приеме тази вяра, но с каква съвест насилвате вътрешния свят на вярващите, вие, които не пазите и не изповядвате тази вяра?

И особено тези от вас, които имат трибуна и микрофин, които познавам, а и онези, които не познавам. Вие искате Бог да го има и да ви говори (а Бог е и го прави), но разбирате ли, това не може да стане когато искате да сринете стълба на моята вяра. И на вярата на нашия народ. Да не говорим, че нямате това право! И че никога не бихте могли да го постигнете, да опази Бог.

В заключение, помолете се за мен, грешния, защото тези констатации са скръб връз скръб и не са по моите сили да понеса, но не се и съмнявайте, че стоя редом до нашите пастири и архипастири – и не съм сам.

 

Отговори

Лазар

#232 Re: Три въпроса, три отговора и три болки

2016-06-10 12:34:50

#229: Иоан Василев - Три въпроса, три отговора и три болки 

 Не е важно да изобличиш и унищожиш врага на Големия Брат - важно е да го унизиш, уплашиш, да го накараш да се отрече от всичко, в което е вярвал и което е ценял и накрая да започне да Го обича. Тогава вече можеш да го убиеш.

по Дж.Оруел 1984


Гост

#238 Re: Три въпроса, три отговора и три болки

2016-06-10 14:14:05

#229: Иоан Василев - Три въпроса, три отговора и три болки 

 Вие ако не разбирате какво прави Николай и кой му е началника, значи няма и смисъл да ви се обяснява. Това, което сте написал важи за "ЕПИСКОП", какъвто Николай вече не е. Той се дезавуира с действията си като манипулатор, скандалжия и неспособен да управлява епархията си човек. Време е да с е оттегли в манастир.

Амвон
Гост

#242 Re: Три въпроса, три отговора и три болки

2016-06-10 15:50:44

#229: Иоан Василев - Три въпроса, три отговора и три болки 

 Тези приказки ги разправяй на дядо си Николай или на някой от следващите конгреси на БСП и не се опитвай да четеш Св. Евангелие както го чете дявола. То бива слугинаж, демагогия и простотия, ама чак пък толкова не бива.


Гост

#243 Re: Три въпроса, три отговора и три болки

2016-06-10 16:01:42

#229: Иоан Василев - Три въпроса, три отговора и три болки 

 Мутрата николай е никакъв епископ и върху него няма никаква благодат защото по нечестен начин стана владика и това е документирано.  Малоумника се готви и за патриарх но ще яде мазния, а ти иди и си посипи главата с пепел.


Гост

#246 Re: Три въпроса, три отговора и три болки

2016-06-10 17:20:33

#229: Иоан Василев - Три въпроса, три отговора и три болки 

 Dragi gospodin Basilev...razlikata e che naroda izdiga edin chovek za episkop-glas naroden,glas Boji.

Ne moje naroda da e srechtu samozvanesa I gospod da e S nego,tozi chovek,ako Gospod e s nego,to horata tova ste vijdat I chustvat...imame dosta sveti primeri.

V sluchaia ima edin samo zabravil,se zemen chovek.

Blagodaria.

презвитера

#289 Re: Три въпроса, три отговора и три болки

2016-06-11 20:21:51

#229: Иоан Василев - Три въпроса, три отговора и три болки 

 Извинявайте много, ама какво трябва да доказват подписалите петицията, като повечето неща са публично известни. И да, аз съм православна христянка, старая се по силите си да живея във вярата, по Божия милост съм и презвитера , какво огорчение и разочарование съм преживяла от митрополита и от приближените му вие не знаете, но знайте само това- не случайно толкова хора са се надигнали срещу него; техният глас е стигнал вече до небесата и само очакваме по- скоро развръзката на събитията. А вие не прибързвайте да защитавате митрополита само защото сте видяли само облаги от него - навярно. Човек трябва да преценя трезво нещата.