Митрополит Николай - пред църковен съд

Quoted post


Гост

#131

2016-06-08 08:10

Мисля, че духовниците е редно да бъдат хора, които спазват Божиите заповеди, обичат народа, хората, изпълнени са с любов и християнски добродетели, отговарят на каноничните и евангелските (новозаветните) изисквания за хора с техния сан (както и съпругите и децата им, когато е приложимо), хетеросексуални са, свободни са от пороци, стараят се да подражават на Христос по отношение на паството си и да бъдат пример за обществото, вместо да служат за негова съблазън. Казано е че рибата мирише от главата. Като че ли правилото в БПЦ е икономията (забрави се акривията), изискванията са се размили, заедно с представата за това какво може и какво не може, също, замъглен е критерият за нормалност. А "свестните у нас считат за луди". В БПЦ би трябвало все още да има добри духовници, но дали на тях се дава път ?

Впрочем, считам че самият народ и миряните страдат от подобни недостатъци и се нуждаят от истински пастири, които с примера си и с качествата си да променят БПЦ, да върнат критериите и представата за нормалност в църквата, за да има български народ въобще.

Мога само да се моля на Бога да помогне. В Стария Завет е видно, че народ, който не почита Бога и не спазва заповедите Му, се подлага на разпръсване и търпи наказания.

Отговори

Иван Н.

#287 Re:

2016-06-11 19:55:42

#131: -  

 Правилно!Добрите свещеници не са с титли икономи и свещеноикономи.Познавам такива...малко са,но са истински.Титлите са за тези,които се мазнят,доносничат на митрополитите и са блюдолизци и си плащат добре за това.Добрите свещеници ще ги познаете по това.Те са без титли.