За правото на работа, на инженерите-геодезисти

Андрей Станишков

/ #93 Re:

2012-11-25 21:02

#87: Златан Златанов -  

Уважаеми г-н Златанов,

Искрено се радвам че се появява и друг представител на КИГ, така наистина е възможно да се получи някакав диалог.

Аз също немога да ви отговоря на въпроса каква е разликата между това да работиш като частно лице или ЕТ, поради това че не съм счетоводител. Несмятам че е работа на КИГ и гилдията като цяло да контролира, кой си плаща данаците и кой не, ние сме експерти в съвсем друга насока, има си институции и експерти в тази насока които да се занимават с това.

Аз съм от хората които смятат че наиситна е нужна камара като КИГ, която да защитава интересите на Геодезистите ( Дотук не видях никаква защита на интересите на геодезистите от КИГ. Доколкото разбирам КИГ подкрепя промяната на чл.17 от ЗКИР, а това е абсурдно, тъй като явно масата от нейните членове са против. Значи не е имало никакво изслушване и запитване на членовете на КИГ), но нейните правомощия трябва да спрат до тук. Смятам че АГКК се справя доста стриктно с раздаване на правоспособностите и наистина не е нужен неин заместник. В крайна сметка какво повече би направила КИГ за мен че да ми дава правоспособност, аз лично съм придобил моята квалификация в университет и там са ме обучили да работя Геодезия – не виждам заслугите на КИГ? 

Изключително странен ми е фактът че юридическо лице е правоспособно лице, това за мен е едно голямо безумие като цяло, както и в досегашния закон. Юридическото лице може ли да мисли, да разсъждава, да взима решение, да ходи в университет? Все въпроси на които съм се запитвал милиони пъти, Каква отговорност всъщност носи юридическото лица? Никаква, ако питате мен. Правоспособност е нужно само и единствено да се дава на физическо лице и то да носи цялата отговорност за извършеното!

С голяма тревога долавям нотки на лобизъм във вашето обръщение! Моля поправете ме ако греша. Защо трябва да ограничаваме строителна фирма в която има правоспособно лице, та нали точно то носи отговорността. Ако иска в неговия екип то нека постави и 100 строителни работника, но работата му трябва да е качествена, и ето тук трябва да се съсредоточим, в качествената му работа. Тук КИГ може да участва с предложения за отнемане на лиценз към АГКК поради тенденциозно некачествена работа. И като цяло това е насоката в която трябва да вървим и работим.

Относно концесиите съм съгласен с вас че има нужда от изслушване на вносителите, но в този му вид на мен лично ми изглежда абсурден.