За правото на работа, на инженерите-геодезисти

Петър Кьосев

/ #47 Re: За правото на работа, на инженерите-геодезисти

2012-11-22 08:29

#44: Валентин Йовев - За правото на работа, на инженерите-геодезисти

Господин Йовев,

имам няколко възражения по написаните от Вас разсъждения:

- Достатъчно силни аргументи срещу чл.17 според мен са, че и сега физическите лица имат възможността да издават фактури за извършената от тях работа,  даже в съдилищата колегите, работещи като вещи лица са задължени да издават такива фактури. На мен лично, за извършена експертиза, приета от съдия, ми отказаха да приемат фактура, издадена от ЕТ. Отчетността пред държавата и плащането на дължимите данъци не зависят от формата -търговец или физическо лице.  Колегите, работещи като физически лица ще си спестят много време за ежегодно обявяване на отчети за дейността пред НСИ и АВ, с присъщите за това държавни такси, ще си спестят ежегодни срещи с ГИТ и разни служби по трудова медицина, лаборатории замерващи шум,осветенст, запрашеност и т.н с присъщите за тези услуги такси. Колегите също така могат да спестят таксите по ползването на електронен подпис, който за мен се явява задължителен, за да намаля до поносими граници личните контакти с държавни и общински чиновници, както и висенето по унизителни според мен опашки пред офисите им за да им предам съответната бумащина за ДДС, осигуровки, други данъци, киото ми се изискват ежемесечно по закон.

- Относно представителството- 400 души не са малко! Да не говорим, че горе-долу толкова са и членовете на КИГ. И това при положение че нормата на чл.38 ал.1 от ЗГК е императивна и следва поне 1500 души да вписани по един или друг начин в регистрите й. По същата тази норма и аз членувам в КИГ, макар че съм против самото съществуване на подобна организация. Сега искат да я повторят и в чл. 17 от ЗКИР. Така нормата няма да стане по-силна, Господин Йовев.

- Относно концесиите и монопола в кадастъра виждам, че сте против, а не мога да разбера в такъв случай защо не сте против монопола на КИГ над геодезистите в България. Вече имаме достатъчно горчив опит с БЛС, вижда се ,че и там не успяват да защитят гилдията, а се самоизяждат във вътрешни борби за власт.

- Всъщност чл 4а, съчетан с чл.17 е невероятно добре замислена комбинация от тези,  които вече се подготвят да влязат в ролята си на "генерал-губернатори". Разбирам мотивите на вносителите (не на двамата депутати, а на тези които са поръчали поправките), знам дори, че са длъжни да го направят, просто прийомът е задължителен в сегашната икономическа обстановка, но все пак се надявам и аз като Вас на здравия разум в правната комисия.