За правото на работа, на инженерите-геодезисти


Гост

/ #46 За правото на работа, на инженерите-геодезисти

2012-11-22 08:29

#44: Валентин Йовев - За правото на работа, на инженерите-геодезисти 

 Радвам се че някой от ръководството на КИГ се появява във форума.

Относно именението на текста в чл. 17.(1).

Това изменеие наистина не е голямата болка, но въпреки това не е правилно и е ограничаващо в ощърб на кадастъра и гражданите на Република България. Мисля че дори и Вие сте съгласен с това, че ендо изменение е много по правилно да се направи директно от правоспособното физическо лице, отколкото от некомпетентния чертожник на правоспособното юридическо лице. Тук е момента да се отбележи колко напълно объркани и омазани кадастрални карти бяха пуснати - изпълнени точно от правоспособни юридически лица. Грешки наистина се допускат, но в някои от тях си личи че става дума за безхаберие с цел спестяване на работа и вземане на по висока финансова изгода. Ето тук е момента да се появи КИГ и да се предложи вземане на лицензи на тези големи фирми и основателите им, защото те са облагодеталствани. Колкото до данъците, по българското законодателство те могат да се плащат и при договори между физически лица и тук трябва да отбележа че неплащането им е еднакво и при физическите и при юридическите лица.

Относно концесиите.

Съгласен съм като цяло с вашето мнение, но искам да Ви помоля да не малооважавате монопола. Това е един рак в всяка една съвременна икономика, които всячески се стремим да отстраним. По вашите думи, тези промени идват от група от АГКК, в такъв случай като гилдия наистина трябва да се замислим, дали не е момент да поискаме отстраняване на ръководството на АГКК, защото това е поява на сериозна некомпетентност. Явно ръководството не е в състояние да управлява АГКК. Смятам че в бъдеще всеки един закон свързан с Кадастъра и Геодезията, трябва предварително да бъде обсъждан от експертите, които сме ние като правоспособните физически лица.

 Според мен като ръководители на КИГ, Вие трябва да организирате колегиите в страната и всички тези промени да бъдат обсъдени, за да се направи ясна стратегия по която да предотвратим промените.