За правото на работа, на инженерите-геодезисти

Валентин Йовев

/ #44 За правото на работа, на инженерите-геодезисти

2012-11-21 23:28

Колеги, аз съм председател на контролния съвет на КИГ, избран с почти пълно единодушие на последното общо събрание на КИГ. Роден съм през далечната за някои 1958г. От 1992г съм честен частник, като преди това съм работил в държавна структура, като геодезист. Нямам голям геодезически бизнес, но мисля че за всичките години от завършването ми на тогавашния ВИАС/1984/г до сега, имам един добър и сравнително възходящ професионален и бизнес път. Винаги съм стоял в центъра на защитата на нашите професионални интереси, но винаги съм отчитал, че те не могат да противоречат на обществения и на държавния интерес, а напротив трябва да вървят ръка за ръка. Но толкова по принципните въпроси. Отговарям на колегата за парите от членския внос/то други и няма/ на КИГ – тези пари не са харчат за нищо, освен за една заплата на секретарката, за заплащане на някоя друга зала за заседание, за социологическо проучване и за членския внос във FIG. Другите пари така си стоят, защото след гласуване на промените в ЗКИР, те ще трябват за много смислени и полезни за гилдията цели. До момента, всички мероприятия на КИГ и/или на УС всички участници си ги заплащат сами. Отчетите са публични и са четени пред всички. Следя ги стриктно тези неща и ви гарантирам, че пари за ядене и пиене няма да позволя да се харчат в този мандат. Ясно съзнавам, че това са пари на всички членуващи колеги и те са трудно отделени от тях.
А.. да не забравя, член съм и на УС на АГФ.
За председателя на АГФ – по устав, председателя на АГФ, не може да има фирма с геодезическа дейност, но задължително трябва да е магистър по геодезия. Този текст е силно антикорупционен както виждате. За това и инж.М.Настев не се занимава с геодезически бизнес, но е много навътре в нашите проблеми. А за това, каква част от регистрираните фирми представлява АГФ ще ви отговоря, че каквато и да е тази част, просто друга организация на гео фирмите няма. За това АГФ се е нагърбила с това представителство. АГФ е отворена за всички фирми в бранша и никога не е била затворена структура. При всички случай са защитавани добронамерено интересите на всички фирми и колеги. АГФ вече не членува в ССИ защото тя вече не е работодателска организация, но нямаме забележки към участието ни в ССИ. Съюза ни осигуряваше известна чуваемост и представителство в различни комисии. Алексей Петров беше директор на съюза само една година/последната/, а преди гова председател беше уважавания от всички ректор на УНСС проф.Борислав Борисов
Сега за промените в ЗКИР
– Измененията стоят на страницата на АГКК от повече от година. Дадените мнения и съвети, бяха толкова малко, че чак се учудвам на тази активност в момента и се радвам, разбира се, защото гилдията беше заспала, депресията беше натиснала повечето от нас. На първо четене закона беше почти приет още през пролетта и само мързела на някои депутати, доведе до липсата на кворум и за това сега беше гласуван на първо четене отново, почти без промени. Закона стоя на сайта на НС, на АГКК, на КИГ, на АГФ, т.е. нито е бил скрит, нито е измислен от някакъв таен кръг.
– Нямаме никакви сериозни аргументи против желанието на законодателите да въведат измененията текста в Чл. 17. (1). Те са и задължени да го направят. Това че до момента не е така е просто пропуск в закона. Ами всички услуги в тази страна трябва да се извършват от търговци, регистрирани по търговския закон. Особенно за такива по-скъпи услуги, каквито извършваме ние. Трябва за всяка дейност да се издава платежен документ, които да бъде облаган с данък, било на граждани, било на други търговци. Това е. Няма друг интерес тук просто се защитава обществения интерес. Ами кадастралната услуга е сериозна дейност, това не е да караш такси или да правиш фризури. Така че всеки може да се регистрира поне като едноличен търговец, с цялата произтичаща от това отговорност, ако иска, но не можем да извършваме услуги по между другата ни работа – в общината или в АГКК или СЗГ , като ни приключи учебната година или другаде. Ако се замислим, измененията на този член касаят много малък брой колеги.
Сега сериозно за концесиите :
- предложените от двамата депутати текстове 4а никога не са били обсъждани преди. Споменавало се е че една група в АГКК си уплъгнява работното време с подобна концепция, но тя даже и за НС се явява изненадваща. С две думи, считам, че подобна концепция е напълно погрешна, ако въобще има такава и текстовете в 4а трява да отпаднат. Дейностите по създаването и поддържането на кадастрална карта и на кадастрални регистри и предоставянето на съдържащата се в тях информация на потребителите на кадастрални услуги по никакъв начин не трябва да се предоставят на концесия, още по малко при условията и по реда на Закона за концесиите.
– Това е имотна регистрация, регистрация на собственост и предоставянето на тази дейност на коцесионер, ще застраши сериозно защитата, сигурността и достоверността на тази собственост, лична, държавна, общинска публична или частна. Подобно действие има отношение и към националната сигурност. Така че нека в комисията по регионално развитие и вай-вече правната комисия да се осъзнаят и да не приемат предложението на двамата уважавани от мен депутати. Това че дейността ще се монополизира е също огромен проблем, но по-важни са другите аргументи, защото монополизацията ще доведе до това, че сега вместо един директор на АГКК, ще има още 10 примерно и то частни директори или генерал губернатори. Е това вече си е чиста проба олигархизъм. Дълбоко се надявам това да не се случи.

ПП все пак ми прави впечатление, че до момента подписката е подписана от 400 души, не всички са геодезисти /наливат вода в мелницата и всички други специалности с цел ...ясно каква, да се провалят нашите префесионални намерения/, а в дискусията има 40 мнения от 10 души. Ако пък това мислите че е представителсво ??