В защита на академичната автономия на СУ и срещу използването...

Бойко Златев
Авторът на тази петиция

/ #2 Re:

2012-11-15 06:52

#1: -

Уважаеми/а господине/госпожо,

Моля, обърнете внимание, че в текста на петицията никъде не се говори нищо одобрително за Тодор Живков и неговия режим. Напротив, изрично се подчертава, че никой от подписалите петицията не би искал да се върне онова време на бездуховност и атеизъм. Вярвам, ще се съгласите, че именно атеизмът и бездуховността на комунистическата идеология доведоха и до обезценяването на човешкия живот по време на тоталитарния режим, а оттам - и до жертвите, за които пишете.

Не мога да приема Вашия призив да не се изучават научно определени теми. Според мен всяка забрана, всяко табу върху научното изследване на дадена епоха би било действие именно от арсенала на онова тоталитарно време и съответно би представлявало свидетелство, че душите ни още не са се освободили от тоталитарните стереотипи.

Що се отнася до децата на диктаторите, те биват най-различни. Никой от тях не е избирал в какво семейство да се роди. И сред тях има хора, достойни за уважение - Светлана Алилуева (дъщеря на Сталин), Людмила Живкова, Валентин Чаушеску...

И не, не ни е грях. Изразяваме позицията си, което е право на всеки в едно демократично общество. Както е и Ваше право да имате позиция, различна от нашата.