За равни права на пушачи и непушачи!

вера

/ #51 Лагуна

2012-08-13 13:27

#50: -  

Заведение "Лагуна", разположено в центъра на София се включва в тази петиция и кани всички свои клиенти и приятели  да я подпишат !!! Забраната за тютюнопушете в заведенията е супер глупава и необмислена ! Преди година всички заведения бяха принудени да инвестират  много пари в изглаждане на скъпо струващи вентилации, преградни стени , подвижни врати какви ли не обозначителни табели - светещи и несветещи. На клиентите им беше доста странно, че има такова разграничение на салони, защото в крайна  сметка се получи че салоните за непушачи останаха празни , а салоните за пушачи бяха пълни . Клиентите  независимо дали пушат или не предпочитаха да сядат в салони за пушачи, без да ги е грижа за тютюневия дим.

Тази година абсолютно забраниха пушенето в заведенията , с което напълно опразниха всички  вътрешни заведения  и принудиха хората да излизат да пушат по улиците. Резултатите от забраната за тютюнопушене са няколко :

 1. Принудиха всички клиенти да излизат да пушат по тротоарите, което съответно води до увеличаване на тротоарните такси за разполагане на маси и столове пред заведенията , който се събират месечно от градските общини.   Ползите на общините са ясни !!!

2. Клиентите, които пушат по тротоарите доста смушават свободното движение на пешеходци . Представете си майка с количка , която успява някак си да се промъкне между масите, столовете и краката на клиентите. Или пък дете   с колело  , което за съжаление при липса на място по тротоара , ще мине естествено по улицата . Перфектно ,нали !

3. Най- неприятната част от всичко това е шумът, шумът и пак шумът , който се получава от непрекъснатите разговори на висок глас на клиенти стоящи пред заведения за по една цигара или за по-дълго на масите пред заведенията, особено в по-късните часове на деня.  Нашият опит показва, че проблема със забраната на пушене тепърва предстои , защото сега повечето клиенти предпочитат външните заведения и избягват да посещават затворените такива. Идването на студените сезони ще задълбочи този проблем и ще доведе до непрекъснати конфликти с живеешите наоколо хора. Всички столични общини раздават разрешения  за търговска дейност на новооткритите заведения /без дискотеките/ разположени по улиците на София с работно време до 22.00 ч., което значи че в 22.01 заведенията трябва да затварят , а дали е така ? До колко часа нощем чувате пиянски разговори или смях на хора в заведението под блока ви ? Ами безкрайните таксита , които спират , тръгват , натискат безкрайни клаксон за забавилите си клиенти, псувните им и безкрайна и вечна чалга .

4. Много вътрешни заведения през лятото изкарват доста трудно заплатите на персонала си,както и всички данъци които трябва да платят и затова доста затвориха и не е ясно дали пак ше отворят на есен. Останаха да работят сезонните заведенийца с външни маси или градини. На приходите от тези ли заведения ще разчита държавата на есен , когато настанат студове и затворят ?

Резултатите: Не беше ли по добре пушачите да са вътре в заведенията на скрито , защото почти всички заведения спазиха изискването да сложат работеща вентилация , която да прочиства въздуха от дим.  Не беше ли по- добре клиентите да се чувстват добре вътре в заведенията , където да се повеселят или да празнуват семейните си празници , а не да излизат честичко отвън  като кучета , за да дръпнат от цигарата.  Не беше ли по-добре да всички които пушат да са вътре , а не отвън .  В крайна сметка заведенията са за това- клиента да се чувства добре . Клиента може сам да реши дали да отиде в заведение или не , дали да седне в салон за пушачи или не , дали да пуши или не.  Не беше ли по -добре вечер да е тихо по градовете ,  а не да продят пияни тълпи от младежи кръжаши от заведение на заведение.  Не беше ли по сигурно клиентите да са вътре в заведенията , защото повечето разполагат с гардове и връзка със СОТ ?  Не се ли превръщат градовете ни в един огромен чалга клуб, където правилата се налагат от улуцата ?   Така че някакви забрани няма да  доведат до спиране на пушенето , а по-скоро до неговото увеличение. Забранения плод е най-сладък , нали ?

 

Присъединете се ако имате какво да ни кажете !

Виенски салон "Лагуна"