За равни права на пушачи и непушачи!

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията За равни права на пушачи и непушачи!

вера

#51 Лагуна

2012-08-13 13:27

#50: -  

Заведение "Лагуна", разположено в центъра на София се включва в тази петиция и кани всички свои клиенти и приятели  да я подпишат !!! Забраната за тютюнопушете в заведенията е супер глупава и необмислена ! Преди година всички заведения бяха принудени да инвестират  много пари в изглаждане на скъпо струващи вентилации, преградни стени , подвижни врати какви ли не обозначителни табели - светещи и несветещи. На клиентите им беше доста странно, че има такова разграничение на салони, защото в крайна  сметка се получи че салоните за непушачи останаха празни , а салоните за пушачи бяха пълни . Клиентите  независимо дали пушат или не предпочитаха да сядат в салони за пушачи, без да ги е грижа за тютюневия дим.

Тази година абсолютно забраниха пушенето в заведенията , с което напълно опразниха всички  вътрешни заведения  и принудиха хората да излизат да пушат по улиците. Резултатите от забраната за тютюнопушене са няколко :

 1. Принудиха всички клиенти да излизат да пушат по тротоарите, което съответно води до увеличаване на тротоарните такси за разполагане на маси и столове пред заведенията , който се събират месечно от градските общини.   Ползите на общините са ясни !!!

2. Клиентите, които пушат по тротоарите доста смушават свободното движение на пешеходци . Представете си майка с количка , която успява някак си да се промъкне между масите, столовете и краката на клиентите. Или пък дете   с колело  , което за съжаление при липса на място по тротоара , ще мине естествено по улицата . Перфектно ,нали !

3. Най- неприятната част от всичко това е шумът, шумът и пак шумът , който се получава от непрекъснатите разговори на висок глас на клиенти стоящи пред заведения за по една цигара или за по-дълго на масите пред заведенията, особено в по-късните часове на деня.  Нашият опит показва, че проблема със забраната на пушене тепърва предстои , защото сега повечето клиенти предпочитат външните заведения и избягват да посещават затворените такива. Идването на студените сезони ще задълбочи този проблем и ще доведе до непрекъснати конфликти с живеешите наоколо хора. Всички столични общини раздават разрешения  за търговска дейност на новооткритите заведения /без дискотеките/ разположени по улиците на София с работно време до 22.00 ч., което значи че в 22.01 заведенията трябва да затварят , а дали е така ? До колко часа нощем чувате пиянски разговори или смях на хора в заведението под блока ви ? Ами безкрайните таксита , които спират , тръгват , натискат безкрайни клаксон за забавилите си клиенти, псувните им и безкрайна и вечна чалга .

4. Много вътрешни заведения през лятото изкарват доста трудно заплатите на персонала си,както и всички данъци които трябва да платят и затова доста затвориха и не е ясно дали пак ше отворят на есен. Останаха да работят сезонните заведенийца с външни маси или градини. На приходите от тези ли заведения ще разчита държавата на есен , когато настанат студове и затворят ?

Резултатите: Не беше ли по добре пушачите да са вътре в заведенията на скрито , защото почти всички заведения спазиха изискването да сложат работеща вентилация , която да прочиства въздуха от дим.  Не беше ли по- добре клиентите да се чувстват добре вътре в заведенията , където да се повеселят или да празнуват семейните си празници , а не да излизат честичко отвън  като кучета , за да дръпнат от цигарата.  Не беше ли по-добре да всички които пушат да са вътре , а не отвън .  В крайна сметка заведенията са за това- клиента да се чувства добре . Клиента може сам да реши дали да отиде в заведение или не , дали да седне в салон за пушачи или не , дали да пуши или не.  Не беше ли по -добре вечер да е тихо по градовете ,  а не да продят пияни тълпи от младежи кръжаши от заведение на заведение.  Не беше ли по сигурно клиентите да са вътре в заведенията , защото повечето разполагат с гардове и връзка със СОТ ?  Не се ли превръщат градовете ни в един огромен чалга клуб, където правилата се налагат от улуцата ?   Така че някакви забрани няма да  доведат до спиране на пушенето , а по-скоро до неговото увеличение. Забранения плод е най-сладък , нали ?

 

Присъединете се ако имате какво да ни кажете !

Виенски салон "Лагуна"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

чумерна

#52

2012-08-13 23:18

Не съм видяла до сега някой да се е напушил и да е направил катастрофа или убийство!На дневен ред е да се разреши наркотика и в същото време се забранява ЛЕГАЛНО произвеждан продукт.И автомобилният пушек ми пречи,и безработицата,и мизерията,и болестите,и...,и...
ББ

#53 Re: 47

2012-08-15 14:33

#47: -

Я не пишете глупости във този ФБ. Браво, само ТИ си строила, борила за правота на труд. Дрън, дрън..... Ееееееее ама ГОЛЯМО Самочувстие имаш.! Аз със Гордост заявявам, че съм НЕПУШАЧ. Завърших и започнах работа като теб, но не се оплаквам. Имам фирма, работодател съм и давам хляб да други хора. В моята среда почти никой не пуши, нито колеги, нито семейство, нито клиенти. А ако дойде клиент в офиса, имам стикер : "ПУШЕНЕТО ЗАБРАНЕНО", години преди да излезе забраната. Има ред и дисциплина и всеки спазва.! Това дето се изсили " Че НЕПУШАЧИТЕ СЕ ОПЛАКВАТ и висяли по някакви Глупави програми " направо ме разсмя със глас....  Моето мнение е : който е КАДЪРЕН си намира нисша в живота и в бизнеса!  И в заключение да кажа : МРАЗЯ ЦИГАРИТЕ и ПУШАЧИТЕ !!! От ВАС по Нахални няма ! Аз пък обичам като влезна в заведение да си изпия едно кафе с кеф, без цигарен дим, като хапвам в ресторант също. Не съм длъжна да дишам ЛАайната на други, и да се вмирисвам с никотинови гнусотии. Е, каквото повикало, това отговорило....... За да не се притесняваш намери си друга работа, не в заведение, ПУШИ и се ТРОВИ колкото искаш, и остави другите да дишат Чист въздух. Има бизнес независещ от цигарите, ако си кадърна ще намериш.................. Късмет.......

На ББ с любоФ
Гост

#54 Re: Re: 47

2012-08-16 00:55

#53: ББ - Re: 47

Всеки е свободен (или поне би трябвало да е така) да определя реда около себе си - у дома или на работното място. Чудесно е, че в офиса Ви не се пуши - това е Ваше решение и избор, направили сте го, за което "Браво!".

Тук обаче, говорим за лишаването на хиляди хора от право на избор!

Никой не Ви е ограничавал досега да седнете в заведение (или част от заведение) за непушачи и да си пиете кафенцето без цигарен дим. Сега, обаче, ограничават хората, които искат да си пият кафенцето с цигара! Те също има своето право на избор!!!

След като толкова много врякате, че Ви одимяват живота и не можете да си пиете кафенцето без цигара, защо сега не си го пиете въпросното кафенце на спокойствие и чист въздух в заведенията? Къде сте? Защо заведенията са празни?

Не видях аргументи в бълвоча от думи, който сте изсипали срещу жената!

Аргументът "искам да си пия кафенцето с кеф" не е аргумент, защото и досега никой не Ви пречеше да го правите!!!

Много е лесно да размахвате назидателно пръст (при това с безобразен речник и стил, което обяснява много неща!!!), когато не сте поставена в невъзможна ситуация, защото на чужд гръб и сто тояги са малко! Сега потривате доволно ръце, но утре и за Вашия бизнес ще измислят някаква идиотска рестрикция и тогава искам да видя изражението на самодоволното Ви личице - сигурно ще е интересна гледка...

гост

#55 Re: Re: 47

2012-08-18 00:55

#53: ББ - Re: 47

Понеже ми говориш на ти, аз ще направя същото.От просташкия ти стил разбирам, че с право се гордееш,че си непушач защото само това е за харесване в теб.Аз пък се гордея, че работя с хора, които са при мен вече 8 г.Ако си по- умна ще се сетиш,че има за какво да бъда уважавана от персонала си.Моето мнение е:скандално неграмотна си -пише се ниша, а не нисша/това е друго/,кадърен може да се замени  със способен.От живота си не съм се оплаквала, за да ми говориш за живота и пази божи от теб да искам съвет.Аз мразя неграмотни и вулгарни хора, така че като влезеш, а не влезнеш в заведение може и да не хапваш/казва се да се нахраня-ти сякаш от вашето село не си излизала/ защото ти ще дебелееш от злоба и простотия,недей само да хабиш това, което "хапваш".Теб пък какво те е повикало,гледай си офиса, след това излез и дишай високо в планината чист въздух,защото само там може да има такъв /а, може и у вашто селу/ и не давай съвети на никого за работа, защото все едно слушам краварка от соц ферма.Хайде, късмет в офиса, че само там не миришеш на другите л......та.

 

 

 

Sevda

#56

2012-08-24 02:49

Забраната за тютюнопушене е не само форма на дискриминация, но и на терор! И не само за пушачите, но и за съдържателите на всякакъв вид заведения!

Гост

#57

2012-08-27 23:04

Не съм пушач, но категорично съм за уважение правата на всички - включително и на собствениците на заведения. Дайте право на клиента сам да избира къде да ходи, а не със забрани. Относно децата - когато те са в помещения, в които се пуши, то тогава глобата трябва да бъде за родителите им, ако има такава, а не за собственици на заведения. Навсякъде се пуши - въпреки Европейска общност - и в Гърция, и в Италия, и в Германия. Да - има забрана, но се оказа,че в тези трудни времена, тя води само до затваряне на заведения. Оставете хората да работят, а клиентите сами да избират. Може да сеследи за климатизация - но не и да се забрянаве

Гост

#58 Re: Непушача ВРЕДИ на нервната ми система

2012-08-28 15:24

#6: - Вреди ми на нервите със забележки и недоизказани изречения. За вида на физиономията няма да коментирам. Спазвам правилата, да не останете с грешни впечатления. Това е като да паркираш на място за инвалиди. Заставам на обозначеното място за пушене , но винаги се намира някой, който не пуши и започва да скърца. Оставете ме! На мен така ми харесва. Не ходя в кръчмите, да обяснявам на пияниците, че черният им дроб е на пюре, не досаждам на необразованите, че това е по-вредно от всичко на света и не казвам гласно на дебелите хора да спрат яденето. Така че, оставете един ъгъл в проклетото заведение, в който може да се самоубиваме (ние пушачите) на спокойствие и моля Ви, не влизайте там- МНОГО е опасно.

 

Михаил

#59 Re:

2012-08-28 17:13

#18: -

Да си се замислял, че баща ти може да е умрял по-рано, защото от малък е дишал отровите в тютюневия дим от дядовите ти цигари?

Цомбайн

#60 Re: Re:

2012-08-29 16:59

#25: - Re:

Хахаха, даже и Бойко не знае :о)

Hripav

#61

2012-08-29 17:04

Абе, чета и се смея на глас, колко заблуден народ има по тая земя. Пушенето било резултат на личен избор - аре стига бе! Пуша от толкова много години, опитвам се да ги спра вече сигурно за десети път. Никога в живота си не съм бил изправен пред никакъв шибан личен избор. Ако преди 20 години някой ми беше казал че след 20 години още ще пуша, никога не бих започнал. Дано никога децата ми да не пропушат.
Кой от вас, любопитно ми е, някога е вземал това лично решение за себе си: "От днес избирам - ще бъда пушач през следващите 15-20 години" ?
Пуста наркотична зависимост ...
Псевдонимус Хлебоусти

#62 Re: Re:

2012-08-29 17:20

#35: - Re:

Въх, мар' Пено, по-неудачна интелектуална полюция не съм чел, от времето когато Радой Ралин питаше младите булки до кино Изток "Булка, как е,  мокриш ли котето?"

Аууу, взел съм, че съм изпуснал една запетайка - хайде намерете я :о)

Разбира се, че паразити е доста нелепо определение за пушачите, а безволеви охлюви, направо кърти, тъй като предполага че има и волеви такива ... Но контра аргументите на колегата пушач са заядливи и не помагат никак на петизията :о)

Полюциус :)

#63 Re: Re: Re:

2012-08-29 22:07

#62: Псевдонимус Хлебоусти - Re: Re:

1. Пропуснатата запетайка е преди "когато", а тази след "чел" е излишна :) Както е напълно излишен целият Ви коментар, тъй като от него изобщо не става ясно "за" или "против" подписката сте.

2. Дефинирайте "неудачна", защото и това не става ясно! Това, че "аргументите са заядливи", не е аргумент, тъй като не по-малко заядлива е "НЕинтелектуалната полюция" на коментирания текст.

Пушач.

#64 :?

2012-09-09 02:47

Въобще някой обърна ли внимание на тази петиция, питам?!
Понеже коментари виждам, че не липсват, но тези пред които трябва да се представи..видяха ли я?!

Гост

#65 Re: Re:

2012-09-10 18:49

#35: - Re:  

 Браво!!Направо ме изкефи с написаното!!Точно и ясно!!

smurfcho

#66 Re:

2012-09-15 12:39

#6: -

кой ви кара да седите или стоите до пушач...затова се иска в заведенията да има отделени зони за пушачи и непушачи,за да не си пречим и вредим взаимно.....а вашите коли като тровят и съсипват моето здраве-вас това интересува ли ..или тютюна е най-силната отрова...

76

#67 Re: 76

2012-09-16 23:58

76

#68 pushachi

2012-09-17 00:02

v ciala evropa ima oboznacheni mesta za pushene samo pri nas nemoje tova e diskriminacia


кам

#69

2012-09-17 15:00

цитирам един потребител в фб
Baltazar Baltazar

Законът за забрана за пушене на обществени места е ДИСКРИМИНАЦИЯ, което го прави ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНЕН !!! Броят на пушачите в България е близо 3 000 000 от около 4 800 000 души на възраст, в която е легално да се пуши или все още не са остарели, за да си го позволяват ( от 18 до 64 г. ) Относно ... здравословно мислещите - всеки ден ядете канцерогенна нитритна сол, която се слага в колбасите, а с това учените инжектират опитни мишки, за да им предизвикат РАК и ги изследват, така че си заврете здравословното мислене ...... вие гадайте къде !!! А и тук става дума за правото на ИЗБОР !!! Целия казус се решава с наредба за заведения За пушачи и За непушачи, а не чрез ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА ДИСКРИМИНАЦИЯ !!!
ПУШАЧКАТА

#70 Re: За равни права на пушачи и непушачи

2012-09-17 15:36

#21: върла НЕ- ПУ-ШАЧ-КА - За равни права на пушачи и непушачи

Госпожа сега спокойно можете да си ходите по барове и кафенета :) аз си пуша в къщи а предполагам и 99% от пушачите,не ми е приятно да седя на вън като куче за да изпуша една цигара,но.... от този ваш кеф не страдам аз нито някой друг пушач.Страдат заведенията които остават без клиенти особенно сега когато застудява :) Икономиката ни отива по дяволите заведения които преди са били претъпкани и ми се е налагало да си запазвам маса за да има къде да седна сега светят празни и без тютюнев дим.... и затварят..... ама нали трябва да сме европейци ха ха. Белгия, Австрия,Германия,Гърция,Испания,Италия... това са все европейски държави в които ИМА обособени места за пушене.В всички тях в началото беше забранено абсолютно и какво се оказа че масово забраните не се спазват.Отмениха безумното ограничение и сега навсякъде си има заведения за пушачи единствено в Великобритания и Ирландия не се пуши никъде освен в къщи. Смятате ли,че при приблизително 3 000 000 пушачи в нашата мила родна страна може да се спази това ограничение? Не мисля, поне не дълго! АЗ СЪМ ПУШАЧ И ПУША, ЗАЩОТО МИ ХАРЕСВА И НЕ МИ ХАРЕСВА ДА МЕ ТРЕТИРАТ КАТО УЧЕНИЧКА ДА ТРЯБВА ДА СЕ КРИЯ В ТОАЛЕТНАТА ЗА ДА ИЗПУША ЕДНА ЦИГАРА! МИСЛЯ ЧЕ ПОВЕЧЕТО ПУШАЧИ СА НА СЪЩОТО МНЕНИЕ! А и мисля че сте достатъчно одимена не точно от нас :)


Гост

#71

2012-09-17 17:31

За равни права на пушачи и непушачи!
ПУШАЧКАТА

#72 Re: Re: Re: 47

2012-09-18 01:10

#54: На ББ с любоФ - Re: Re: 47

само една поправка :) не хияди,а милиони хора

бобо

#73 Re: Re: За равни права на пушачи и непушачи

2012-09-19 12:12

#70: ПУШАЧКАТА - Re: За равни права на пушачи и непушачи

За Ирландия не съм проверил още , но ето линк към заведение  , в което се пуши и познайте , това е ЛЮБИМИЯТ им Лондон...

 

http://www.smokers-united.com/smoker-friendly/bars/detail.php?ln=en&id=1090


Гост

#74

2012-09-19 16:50

Осъзнайте пушачи. .. .нима искате да пушим като прокудени пред заведенията,клубовете,дискотеките и общественните места.. . .Хайде време е да се вдигнем всички . ..или искате да пушите на минусови температури!
Смърф

#75 НЕ ПОДКРЕПЯМ!

2012-09-19 17:43

О, равноправие? Какво равноправие може да има между тровещия и нетровещия?

Абсолютна смехория е тезата, че вредата от пушенето не била доказана. Ако не беше КАТЕГОРИЧНО доказана, нямаше да може да се прокара нито една забрана за пушене. На някой дядо му преживял с цигара в устата, има такива изключения, но хиляди повече са кашлящите и плюещите собствените си катранизирани дробове навсякъде около нас, умиращите от множество други заболявания, които пушенето утежнява. Някой не бил познавал пушачи с от рак на белите дробове - ами иди в онкологията, там са хиляди. Да, светът е изпълнен с гадости и отрови, но да се твърди, че една повече (и то абсолютно неужна и безполезна) е без значение, е направо вулгарно! Има всякакви вредни неща и в храните, и във въздуха, но без храна, без вода и въздух се умира, а без цигари - не! И не може да се обяснява, че заради нечие свободно право, околните ще трябва да поемат задължението за една отрова вповече.

Икономиката щяла да пострада, ехей, и защо да пострада, нима парите, които се дават за цигари не са спестените пари за други стоки и услуги? Да, в момента множество хора прекарват огромно време в заведенията смучейки замаяно горящи свитъци от хартия и ароматна трева и съответно харчат значителна част от парите си за това. Но нима за същите хора ще бъде голям проблем ако в един миг видят спестени тези пари и това време? Нима е красиво масовото явление на тровещият сопбствените си деца си родител, който няма пари да им купи играчки, да ги заведе на кино или екскурзия, защото има нуждата да пуши, да пуши, да пуши до несвяст, и трябва да пести от всичко друго? Колко много са неплащащите своите комунални сметки, данъци, пестящите от култура, забавления, от храна дори, за да могат да се тровят. Това ли е икономиката, за която милеете? Икономиката на наркоманите...

Боже колко масова е тази отвратителна гледка, колко продадени души има наоколо ни, заробени от някакви  гнусни тлеещи пръчици! Свободният избор - да си душевен мизерник и да предпочиташ отровата пред радостта на децата и близките си?

Не може да се дава избор на вредителя да вреди, това не е и не може да бъде човешко право. Няма такава логика. Говори се за личен избор. Личен избор има и изнасилвача, който действа с правото си дали и с кого да прави секс, но проблема е за правата на жертвата му, която бива лишена от правото си ДА НЕ ПРАВИ СЕКС! Същата е и вашата логика, драги пушачи.

Дали трябва да има заведения за пушачите? Вече отлично се доказа, че не трябва, защото това поставя заведенията без тютюнопушене в неизгодна позиция. И защото при това условие нито едно заведение не избира да забрани тютюнопушенето, и така в края на краищата всички непушачи биват принудени да се превърнат в пасивни такива. Или всички, или никой, това е единствената дилема и няма никаква логика, нито човещина тя да бъде решена във вреда на човешкото здраве.

Не, драги пушачи, ще трябва да приемете факта, че вие сте наркомани, жертви на една минала ваша глупост и продължаваща в момента човешка слабост, следователно нямате равноправно положение, вие сте се отказали от него. И трябва да приемете обидния статус на жертви, в който сами сте се поставили. Факта е, че сте психически обсебени от една отрова, на която сте отдали огромна част от парите и времето си. И душите си. Да, имате правото да не желаете да се излекувате, но не може и нямате правото да изисквате околния свят да се съобразява и подчинява на вашата болест.

Петиция сте написали, до кого? До управляващите, които трябва да принудат нас отново да потънем в отровните облаци, които ни гнусят, вредят, разболяват? Сещате ли се каква петиция ще напишем тогава ние, насреща ви? Няма да стане!

П. П. Всеки има правото да решава какво прави с живота си. Но и всеки носи ОТГОВОРНОСТТА за ефектите от своите действия. Вие пушачи, не принуждавате никого да пуши, вярно е. Но с практикуването и с изискването си за обществена толерантност към този порок точно ВИЕ сте причината всекидневно нови и нови хора, да стават доживотни роби. ВИЕ сте заразата, точно ВИЕ. Заради ВАС се произвеждат и продават цигари, заради ВАС пушенето е обществено прието и заради ВАС (особено ако сте свестни хора) децата - неориентираните, търсещите и неизградили своите собствени критерии за добро и лошо, приемат че в пушенето няма нищо лошо, допустимо е и даже е достойно! Така че именно това, че ВИЕ пушите, е причината милиони други хора, особено деца, да посягат към отровата и да страдат цял живот от това. Ето защо трябва да се направи всичко тази гадост да се прекрати. И оспорваният закон е една добра стъпка в тази посока.