За запазване самостоятелния статут на НАО "Ю.Гагарин"-Ст.Загора

Нина Керанова - учител

/ #10 Обсерваторията на Стара Загора

2012-05-19 11:05

Eдно око ни остана - да го извадим! Неприлично е да гледаш, особено звездите! Който гледа, може да види, а тогава, о ужас, може и да се замисли! В едно консуматорско общество не трябват мислещи, не трябват знаещи - те пречат. Бедната социалистическа България успя да създаде обсерватория извън столицата, успя да обзаведе планетариум, да изпрати двама космонавти в орбита, както и да участва в разработката на космическа апаратура. България на милионерите обаче намира, че това е лукс - трябва да пестим, но не от молове, не от игрални зали за пране на пари! Ще пестим от наука и култура - имаме ги прекалено много. Обединяваме театри, за да станат по-малко, обединяваме по няколко културни института, по няколко научни звена - на малък народ му прилягат малко мислене, малка духовност - каква политическа мъдрост! Културата, науката, образованието са спасителните лодки, които ще ни изведат от кризата, те не са излишния товар, който да изхвърлим зад борда, за да не потънем.Кой мъдрец изхвърля лодките ни? Видял ли е той между какви стени се съхранява телескопът за слънчеви наблюдения? Видял ли е експозицията, с която в ЦЕРН разказват на посетителите за големия взрив и най-новите физически изследвания? Ама тука не е Швейцария! Да, тука е Долмаз дере! С половината пари, които даваме за фойерверки на 5 октомври можем да направим основен ремонт на обсерваторията, но когато тези пари се управляват от един "сит търбух, за наука глух" (цитат от Радой Ралин), парата ще стига само за свирката, не и за двигателя.


Не само не трябва да се обединява обсерваторията с никого, а трябва да се подобрят материалните условия в нея и да се финансират повече контактите между нея и сродните и институции по света - астромомията и космонавтиката се развиват благодарение на международно сътрудничество. Не само не трябва да се съкращава персонал в обсерваторията, а трябва да се привличат още способни хора, които да въвличат повече ученици и родители в научното познание. Сега способните се спасяват с бягство в чужбина, раждат децата си там и работят за просперитета на други държави. Тук остават идеалистите, които се опитват да дават на обществото знания, но явно те са излишни, защото най-много се печели от вярата на хората, не от знанието им.

Нека комиците и Слави Трифонов да възпитават децата ни, не учените! Децата не трябва да стават знаещи възрастни, а пазаруващи. Така ли е?