Петиция срещу високите цени на водата в Хасково


Гост

/ #52

2011-12-31 10:54

Драги съграждани, няма да подкрепя тази петиция. Първо ще споделя какво се направи във ВиК Хасково - положиха нов водопровод от Ябълково /голяма част от водата подавана от ПС Ябълково се губеше по стария/, обновиха автомобилния и машинен парк /това намалява експлоатационните разходи/, заплатите не са толкова високи - оператор в ПСОВ взима 372 лв., дежурен в ПС около 350 лв. и т.н., заплатата на Управителя е някякъв процент от средната за предприятието, но ако е постигнал показатели за рентабилност и др. Друг е въпроса защо се купиха тези смешни оранжеви самосвалчета, които повече подхождат за малка частна фирма. Но ако има злоупотреби по тази линия си имаме икономическа полиция, който има инфо да ги сезира. За качеството на водата - аз си отгледах децата с вода от чешмата, даже когато се захранвахме от яз. Тракиец /имам три/. Водата във водопровода подлежи на ежедневен контрол от лабораторията във ВиК, ХЕИ, РИОС, РИОКОЗ и ... NASA :-), мисълта ми е че е доста по-безопасна от разни чешми по ниви и поляни... Минералната не се препоръчва за всекидневна употреба и така...
За ПСОВ /пречиствателна станция за отпадни води/ Хасково инж. П. Стойчев, по известен като Шопара няма никакви заслуги. Даже не я е искал. България е поела ангажимент по някой от многобройните договори с ЕС да изгради пречиствателни съоръжения по Черноморието и по течението на големите реки. Нашите акота отиват във водосборния басейн на р. Марица /чуствителна зона според ЕС/, затова ПСОВ е крайно наложителна /р. Хасковска се влива в Марица/. Друг въпрос, е че ПСОВ Хасково е проектирана и изпълнена неудачно, но и затова си има компетентни органи /Шопара няма намеса/. Идеята ми е, че няма безплатен обяд. Ползваш услуга - плащащ. Отрежете се от водопровода, събирайте си акитата в кофа, престанете да изхвърляте в канала презервативи, превръзки, детски играчки, копита от магарета и т.н. Тогава няма да се налага да плащате скъпата вода.
Затова не подкрепям петицията.
Защо не поискаме дебат за компонентите в тази цена, защо не поискаме сваляне или отпадане на ДДС за водата /колко е ДДС от 3 лв.?/.... и т.н.

За още инфо http://nastq.blogspot.com/