Да си върнем стария правопис!

Christo Tamarin

/ #19 Несъотвѣтствия в сегашният текст на петицията с фактитѣ

2022-03-23 12:02

Ще отбѣлѣжа̨ нѣкои несъотвѣтствия в сегашният текст на петицията с историческитѣ факти.

Забѣлѣжка_1. Правописът прѣди 1921 е бил именно иванчевският, а не "дриновският". Въведен е бил прѣз 1899 от тогавашният просвѣтен министър Тодор Иванчев. Прѣз 1923, когато иванчевският правопис е бил възстановен, в него негласно сѫ били въведени поправки, повечето от които необосновани. Как да е, и аз прѣдпочитам да се разрѣши писането на буквата Ѣ според оригиналният иванчевски правопис, този отпрѣди 1921.

Забѣлѣжка_2. Изразът "да се прѣмахне измисленото ятово правило" издава некомпетентност. Този израз слѣдва да се заличи. Ятовото правило е елемент от естественият български език и не може да се нарѣче "измислено". То е естествено за голѣ̋ма част от българскитѣ диалекти и носителитѣ на тѣзи диалекти умѣя̨т да го прилагат това правило "по рождение". Това, което би било нужно и полезно, е рѣчта, в която всички букви "ѣ" се чуват като "е", да се смѣ̋та за нормативна - непротиворѣчаща на произносителната норма. Но как да е. Това не е проблем на правописът, а е проблем на правоговорът. И е неумѣстно този проблем да се поставя в петиция, озаглавена "Да си върнем стария правопис".

Забѣлѣжка_2. Този израз сѫщо така е неумѣстен и слѣдва да се заличи: Съхранение на СЪЩЕСТВУВАЩИЯ специфичен изговор на звукът "Ъ" в думите, в които се изговаря носово или гърлено. В българският език нѣ̋ма такова Ъ - има само един Ъ в езикът. Сегашната произносителна норма прѣпорѫчва слѣдното произношение: "да се възстановьъ̀т буквитѣ ѣ и ѫ" и опрѣдѣля за грѣшно произношението: "да се възстановьа̀т буквитѣ ѣ и ѫ". Така е било винѫги. Правописът - официалният правопис от 1899 насам, откакто сѫществува официален български правопис, опрѣдѣля слѣдното писане "да се възстановя̀т буквитѣ ѣ и ѫ".

Забѣлѣжка_2_1. Двѣтѣ нѣща - правописът и произношението - в този случай сѫ независми.

Забѣлѣжка_2_2. Може би на нѣ̋кого му се иска да бѫде разрѣшено слѣдното писане: "да се възстановıѫт буквитѣ ѣ и ѫ". Както виждате, от нѣ̋колко години употрѣбявам редовно буквитѣ ѣ и ѫ в текстоветѣ си в мрѣжата. Опитът ми показва, че четящата публика не се затруднява от това. Обаче ако пиша буквата Ѫ в глаголнитѣ завършъци, това прѣстава да е така. Нека четящата публика първо да свикне с буквата Ѫ в коренитѣ на думитѣ, прѣди да почнем да я̨ слагаме и в завършъцитѣ.

Забѣлѣжка_2_3. Нали разбирате, че писането ".. възстановıѫт .." никога не било официално. От 1899 насам то не е разрѣшено. Прѣди 1899 нѣ̋кои сѫ пишѣли ".. възстановıѫтъ ..", но писането ".. възстановятъ .." е възобладало и е прѣз 1899 е било прието в първият официален правопис.

Забѣлѣжка_3. Дискусията под петицията показва пълно неумѣние да се употрѣбяват буквитѣ ѣ и ѫ, което е естествено и обяснимо. Затова, нека буквитѣ ѣ и ѫ да бѫда̨т възстановени в българската азбука. Обаче тѣзи, дѣто не умѣя̨т да ги пиша̨т правилно - на практика почти всички, нека изобщо да не ги употрѣбяват. Компютърни програми ще се появя̨т, способни да замѣстват буквитѣ ѣ и ѫ на правилнитѣ мѣста.

Прѣпратка: Ако искаме да възстановим буквитѣ Ѣ и Ѫ, как да ги употрѣбяваме





Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...