Да си върнем стария правопис!

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията Да си върнем стария правопис!


Гост

#1

2015-03-08 00:32

Най - после да се заговори и за това.... Комунистическите изроди покрай всички други злини, които причиниха на хубавата ни Родина, не пропуснаха и правописът...С какво толкова им пречеше? Считам, че връщането му е абсолютно наложително и задължително, както и връщане на страият, истинският химн - "Шуми Марица" Дано Бог да даде това свято село да стане! Амин!

Гост

#2

2015-03-11 11:42

Комуниститѣ много обичатъ да говорятъ за "национални катастрофи", истината обаче е, че единствената Национална катастрофа, прѣзъ която преминаха българитѣ, се осѫществи на 09. 09. 1944 г. Смяната на правописа пъкъ спокойно може да бѫде наречена "национална културна катастрофа".

Гост

#3

2015-03-24 15:59

странно, но преди 2 седмици у самия менъ спонтанно се зароди желанието да... както казахъ на колеги" да се направи инициативенъ комитетъ за възстановяване на стария правописъ". и точно въ процеса на търсене на съмишленици и радетели на българщината, попаднахъ на вашето начинание. съ рискъ да съмъ рѣзъкъ, бихъ казалъ че е похвално но не е достатъчно, и че трѣбва да се въвлѣкѫтъ и влиятелни хора за каузата, да се даде гласность на идеята да и се дадатъ крила. Бихъ билъ радостенъ ако допринеса за идеята съ каквото мога.
п.п.
може да се даде гласность на програми за клавиатурна подредба, приложения за смартфони и онлайнъ конвертори за да пламне искрата. За да остане всичко гласъ въ пустиня.
дерзайтѣ
болгъ

#4

2015-04-02 10:54

никой не е писал от доста време, но имам  какво да кажа. Мислѣ, че идва времето и даже е вече тук, да се върне българското на българите. това което им е отнето по политически и други причини...и не говоря за земите от ТКЗС-то, сградите от реституцията и т.н.Говоря за нещо което е най- мощното оръжие на българина... говоря за перото а не за огнения меч( възпяти в химна "Върви народе възродени").Именно това перо което отнеха от невръстната ръка на наскоро освободила се от османлиите многострадална България. А именно става въпрос за истинския правопис на българи на вси така наречени славяни. И този път това да стане е в наши ръце, защото никой няма да вкара в кошарите, ако ние не го направим.Тук е и момента да се включат освен всички будни българи тук и зад граница. да се  прикани  и бялото братство да последват завета на учителя и да се включат активно в начинанието, защото е Богуугодно и е в името на БЪЛГАРИЯ.не държавата, не територията с това име, а народа защото БЪГАРИЯ Е НАРОДА И, а не държавния апарат или географското и положение. НАСТАВА ВРЕМЕ!!!

болгъ

#5

2015-04-02 14:44

abcdef abcdef

      Кога в новата българска история БЪЛГАРИЯ е била истинска. Според историята това е било по времето малко след освобождението, до намесата на отечествено фронтовците и ком другарите.по това време човек обаче няма как да не забележи, че  сме имали макар кратки,откъслечни периоди на възход! Например през 1939г. въпреки щетите, които претърпяваме от ПСВ
и международната криза, България е на 6-то място по икономически
растеж в Европа! Това е факт както и факта, че сме имали невидимата и мощна подкрепа на най-силното оръжие дадено на българите. Да и това не е огнен меч, а нашата Азбука . като казвам азбука имам предвд истинската с 32 букви, а не тази окастрената ( въпреки запазила обаянието си)да не кажа осакатена от ОФ и комунистите другари...за някои може да е суеверия за други верую, че ако върнем стария правопис, който комунистите измениха, ще се върнат и добрите години.Когато думите БЪЛГАРИН и  БЪЛГАРИЯ  отекваха като лъвски рев и имаха златна равностойност, покритие и уважение в цял свят!    

 

болгъ

#6

2015-04-27 14:38

гледамъ, доста постно върви подписката, та си помилслихъ, че трябва  да се формулира  по- малко
не толково радикално звучащъ начинъ.
А именно, да се добави като основна целъ, на първо време, да се въведе за изучаване в училищата, по примера на хърватите,който задължително изучаватъ глаголицата.Казвамъ това от личенъ опитъ, защото немога да ви опиша каква съпротива срещамъ при моята агитация ЗА. ... та дори при самата мисъл да бъде правописа както е билъ.
никой не го интересува какъвъ е билъ и какъ трябва да е, а се плаши, да не би да му стане по-трудно да пише или чете ... би било добре да се привлекатъ и така нареченото Бѣло братство... в ролята на нещо като кавалерията на делото поето тукъ.Ако сте наистина искрени в подетата идея тукъ ,съм отворен( а вероятно и много други) за предприемане на необходими действия и за трайна подготовка и реалиация на започнато тукъ ( а и не самотукъ)

jwalker

#7 А има ли онлайн преводач към стария правопис?

2016-01-17 19:46

Затруднявам се да определям как дадена дума се пише на стария правопис. Например "сняг" като "снѣг" ли се пише? Търся онлайн преводач.


Гост

#8

2016-01-17 19:48

Искам да има езиково единение между българите в България и съседните страни.
Staropravopisnik

#9 Re: А има ли онлайн преводач към стария правопис?

2016-02-06 17:59

#7: jwalker - А има ли онлайн преводач към стария правопис? 

 Има, разбира се, макар и да не са съвсем прецизни вършат работа.  Ето линкове към двата онлайн конвертора, които са ми известни:

http://www.beinsadouno.us/pravopis.aspx

 

www(точка) бъл.славеница(точка) com

Също така на нашата страница "Да си върнемъ стария правописъ" във фейсбук мoжете да намерите всякаква информация относно стария правопис, а ако не откриете каквото Ви е необходимо охотно ще ви отгговорим

болгъ

#10 Re: Re: А има ли онлайн преводач към стария правопис?

2016-03-31 13:17

#9: Staropravopisnik - Re: А има ли онлайн преводач към стария правопис? 

 Първо, пиши си името поне с кирилицата слѣдъ осакатяването отъ комуниститѣ. Второ, понеже дадения линкъ отдавна не работи( ПОГРИЖИХА СѢ ЗАТОВА ) освенъ http://бъл.славеница.com/

 ако има други намѣрете ги и разпространявайте защото е в полза роду и България. "поствайте" като ползвате стария правописъ.

родолюбецъ

#11

2017-02-16 14:29

незнамъ дали знаете, но глаголицата е "порѫчана отъ моравския князъ!!! продължението всѣки го знае. но тукъ идва интерсното което не сѣ знае, а именно че дори и да не я ползватъ днесъ, в хърватрия изучаватъ глаголицата в училище! Какво и КОЙ прѣчи и тука да е било то и като свободно избираема дисциплина...


Гост

#12 Re:

2017-02-17 14:13

Свято Село София ?!


Гост

#13

2017-05-31 14:17

странно защо нѣкой отъ бѣлото братство, не дадѣ гласность на подобна инициатива


Гост

#15

2017-07-24 14:36

Може би, ако искаме да се сближим с македонците, трябва да върнем в употреба „ѣ“. „Ѫ“ - би могло без нея.


Гост

#16 Re:

2017-08-15 14:50

#15: -  

 ... Да сѣ сближимъ с македонцитѣ!??? Това звучи всѣ едно да сѣ сближимъ с родата. Тукъ не става въпросъ за други, а за сближаване единствено съсъ себе си като племе, народъ , нация. Да сѣ заеме мѣстото което ни е отредено и да си върнемъ всичко изтръгнато и окрадено. И има смисълъ дори и в " носовката" . Смволитѣ са вибрации и една мощна такава, е способна на много. 

Връщане само на Ят

#17

2018-08-21 11:54

Трѣбва да бъде върнат в употреба единствено Ѣ-а и то да бъде изписван там, където има разминаване в произношението му в Централното балканско наречие (понастоящем книжовен език), гóворите западно от т.нар. "ятова граница" и тия в най- източна България. Първо, писането на краесловни ерове понастоящем е безмислено, понеже още от времето на Втората Българска държава нѣмат фонетична стойност и до 1945-та са останали като сантиментален архаизъм. Нѣкои ще възразят, че те определяли рода на думата. Например, краесловен Ер голѣм се е слагал на думи от мъжки род, а Ер малък на такива от женски. Обаче, това спокойно може да става и без тѣхна помощ, както виждаме в момента. Пък и недейте забравя, че на много мѣста, Ер малък се е поставял и на думи от м.р., където определителните членове са -я/-ят, за да служи за омекотѣване. Второ, писането на Ѫ на етимологичното й мѣсто е напълно ненужно, поради това, че и в книжовния език, а и разговорно масово се произнася като Ъ, а гóворите, където се е произнасяло различно вече са в процес на отмиране и съвсем скоро ще изчезнат. Вѣрно, че в македонската литературна норма се изписва и произнася като "А" - "маш", "даб", "рака" и т.н., но е несериозно да бъде нагласѣван правописът ни спрѣмо този или онзи говор или подговор. В момента единственото голѣмо разделение се получава от т.нар "ятов изглас" - т.е. това по какъв начин старобългарският знак бива произнасян в различните краища на милата ни Родина. А имено - в Шопкука, Пиринско, Северозапада и частично в Мизия като "Е", в Родопите главно като широко "Е", в подбалканските региони и Добруджа се редуват "Е" и "Я", а на югозапад изгласът е преминал само в "Я" - "гулям", (!) "гулЯми". И така е до днес. Затова е най- уместно да бъде изписван само Ят (Ѣѣ) къде има такива разминавания. 
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Facebook