Подписка за размера на възнаграждението за степента „доктор“


Гост

/ #125

2016-09-13 05:13

Не се казва нищо какво ще бъде възнаграждението за голям "доктор на науките". Излиза, че малкият "доктор по" ще получава повече от "доктор на науките". Трябва да се дадат различни степени на Игнатовските доценти и професори и на професорите избрани от ВАК или след като се спазват някакви национални критерии. Последните могат да са национални доценти и професори, а не само длъжности, а първите само длъжности, както са формулирани в Игнатовския закон, т.е., при преместване от една институция в друга да са подложени на конкурс.  Професорите, които са избрани на базата на национални критерии, могат да носят титлата Професор емеритус. Лично аз мисля, че основен необходим и достатъчен критерий трябва да бъде успешно защитена голяма докторска дисертация пред национална комисия. И заплащането между едните и другите да бъде различно.

Нужна е една нова реформа в науката, която да включва и промяна на заплащането. Не може един асистент да получава заплата близка до минималната заплата, а професор в БАН да получава по-малко пари от учител, след последното вдигане на заплатите на учителите. Трябва да ви напомня, че повечето учители имат допълнителен доход от частни уроци.  Такава простотия я няма нито по белия, нито по жълтия, нито по черния свят. Въобще политиката в образованието и науката е пълна каша.

Изредиха се едни министри, Игнатов, Танев, които натвориха глупости. Най-голямата глупост са тези 4 excelence проекти, които лишават много важни специалности от развитие. Строежът на Технопарка е другото наливане на пари. България си имаше Тежнопарк, това е кампуса на БАН. Трябваше да се реорганизира работата там. На мястото на някои бараки да се построят ново сгради.

1. Нужно е премахването на голяма част от новоизлюпените университети, като се проведе конкурс за определен брой университети, долу-горе колкото бяха по времето на соца. Израел с 9 милиона жители има доколкото знам 7 университета, а тук са над 50. Няма студенти има университети.

2. Трябва да се налеят пари във Фонда за Научни изледвания и да се постави читаво ръководство. По времето на анголския професор на министър Игнатов и на Николай Христов на Танев там се извършваха огромни безобразия. Трябва да се спазват законите, а не да се проваля конкурса през 2015г.,  и парите да бъдат завличане незнайно къде. Да се спазват принципите. Основен принцип е, че договорите се сключват за да се изпълняват. МОН и ФНИ отказват да изплатят вторите години на проектите 2010-2012г. Става така, че всеки нов министър, подвизаващ се около 1 година загърбва старите проекти и я пусне, я не пусна (като Танев) нови. Така, общо взето не могат да бъдат изпълнени задачите заложени в тези проекти. В ФНИ се подвизават някои глупаци (няма да казвам имена, за да не се съдим), които развиват някакви дървени философии.

Не виждам и настоящият министър, г-жа Кунева да има някакво виждане по тези въпроси.. 


Професор дхн Иван  БАНГОВ
София
България

Научна организация:

Шуменски университет

Email адресi
Да се вижда ли Вашият подпис от всички?
Да



Вашият email адрес никога няма да бъде публично показван или предоставян на трети страни.