Митрополит Николай - пред църковен съд

Светльо Ангелов - Портос

/ #143 Re:

2016-06-08 15:25

#142: -  

 Тъй, благодаря за урока по канонично право с няколко библейски мисли за пипер.

Обаче, споменавайки мимоходом проблема с второбрачието на Паралинговата попадия, аз не съм смятал да отварям дискусия за проблема второбрачие, а само да укажа на една много вероятна причина свещ. Емил да е верен до смърт на Николай и в мотивите си да се води не от истината, ами или от интерес, или от лично пристрастие, защото в БПЦ не са един или двама владиците, които ще постъпят с него като митр. Арсений, ако са му началници или даже по-лошо, като митр. Йоаникий с някои негови свещеници. Не коментирам правилно ли е това или не в съвременен контекст, само поставям под въпрос искреността му в защитаването на Николай така яростно. А в случая с митр. Арсений всъщност упорството му да не го ръкополага за презвитер може да е реакция за измамата било, а не фанатично гледане на каноните.

Емил Паралингов наистина е ръкоположен от дядо Кирил за свещеник, но в централна енория сетне го настанява Николай, нещо, което не би могъл и да сънува по времето на Арсений, откъдето сетне, благодарение на интригите на Емил, са изгонени стари, уважавани и достойни свещеници. 

А освен това, вашето твърдение, господине вероятно богослов, силно ме плаши - вие казвате, че в момента най-важното било да се въведе вероучението, което след 15-ина години щяло да оправи всичко. Това, в контекста на коментираните събития, имате ли представа на един нормален човек колко страшно звучи? Това нормалният човек го чува като уверение, че никой от нас няма никакво намерение да действа или говори срещу чудовищните престъпления, извършвани най-вече от клира в Църквата, съвсем по комисарски и партийному - целта, в случая уж светлото всенародно духовно бъдеще, оправдава средствата - лицемерието пред мерзостта. И как тогава очаквате да остави децата си в ръцете на същите тези клирици, които му обясняват, че нищичко няма значение истински, освен това да докопат детенцето му, за да го възпитават в една такава чудовищна вместо-етика?!