Подписка на учените, служителите и докторантите от БАН


Гост

/ #19 Re: академиците - вън !

2016-02-06 15:15

#10: млад учен - академиците - вън ! 

 Млади човече, хайде да сравним Вашите фантастични данни с реалната статистика (дано поне сте хуманитар, че ако сте от точните науки - срам за БАН...).

От последния наличен на страницата на БАН годишен отчет - за 2014 г.

http://www.bas.bg/images/otcheti/Otchet-2014-BAN-site.pdf
стр. 128 , графики 19, 20 -

пожизнени възнаграждения на (пенсионираните) академици и член-кореспонденти:

1 949 583 лв = 2.5% от разходите от субсидията на БАН (77 278 776 лв), 
или 1.4 % от разходите от целия бюджет на БАН (140 010 282 лв).

В същото време  годишната научна продукция на Събранието на академиците и член-кореспондентите (САЧК) е сравнима с тази на няколко големи института на БАН. Членове на САЧК ръководят договори за милиони левове. Ето само един пример:  академик  Александър Петров, доскорошен директор на на ИФТТ (отскоро активен пенсионер) ръководи договор по 7 РП на ЕС за близо 4 млн евро - на годишна база това е над  3% от допълнителните приходи към бюджета  на БАН,  или  1.4%  от общия бюджет. С други думи, макар и малка част от САЧК, все още активните му членове заработват със запас пенсионните добавки и на по-възрастните си колеги... 

Та според Вас този "дърт академик" "незаслужено плюска" колкото  основната заплата (без добавките) на, да речем,  заслужилия борец с комунизма  герберски депутат инж.  Методи Андреев :). Апропо, в грешка сте и за размера на тези добавки към пенсиите  за член-кореспондентите -  те са 1/3 от тези на академиците. 

Едно възможно решение е сумата за въпросните възнаграждения на пенсионираните членове на САЧК   да  се   извади  от субсидията на БАН, най-малкото защото значителна част от тях  никога не са работили в  академията.