Подписка на учените, служителите и докторантите от БАН


Гост

/ #16 Re: Re:

2016-02-06 13:21

#13: стар учен - Re:  

Скъпи колега "стар учен"!

Изкушавам се да кажа "Старото си е старо", в най-добрия смисъл! И да Ви прегърна за този коментар. :)

Нямам намерение да ги нападам младите хора, напротив - много си ги обичам! Само се стремя да им поддържам огъня! Самата дискусия, която тук се завихри е най-добрия знак за промяна, който съм виждала в Академията за последните десетина години! И само с това дори петицията вече ИМА успех! А съм сигурна, че организаторите и няма да спрат дотук, особено ако видят и желание за подкрепа и толкова много, което може да се обедини и предложи в следващи действия! Конкретната подписка е наистина първи опит, адресирана е до ОС на БАН, не до Премиера, не до Правителството! Затова явно и целите са такива, че хем да са изпълними, хем да оставят поле за следващи действия.

Много положително съм настроена да инициираме следваща подписка, заедно с Вас, за да видим дали наистина ще се намерят юридически подготвени учени, които да се съгласят да подготвят основите за превръщането на БАН в съвременен научен център. Да го направим наистина! Сигурна съм, че още много креативни идеи ще се появят.

По въпроса за контактите с властта, според мен БАН се нуждае спешно от ново лице пред обществото. Имиджът, който имаме ние пред хората е толкова изкривен, че е наложително да бъде направено много. Нас ни отъждествяват само с академиците или само с председателя, а БАН и институтите, и учените в тях имат друго лице! Трябва да го покажем. С публикациите си, с международното признание, с проектите, с патентите, с младите хора. Новото лице се гради с постижения - истински, значими, признати в науката (фундаментална или приложна), в бизнеса също, в работата с министерствата. Заедно с това, би могло да се създаде ядро от авторитетни и признати учени в различните направления, които да реализират идеите за развитие на научния ни център.

Както се видя, не ставам за Председател, ама хич и не искам! Искам такива подготвени, ерудирани, опитни учени, които наистина разбират от наука и управлението и, да проявят готовност да работят заедно за запазването на ценните хора в Академията.

Поздрави!

Блага