Подписка на учените, служителите и докторантите от БАН

млад учен

/ #10 академиците - вън !

2016-02-06 10:45

Петицията в този си вид е безсмислена, подигравателна и бутафорна, и наистина зад нея прозират интересите на старците.
Та, да си говорим за академиците - що за нагло поведение и крокодилски сълзи се леят напоследък – отвсякъде академици са се загрижили та се късат за БАН, че и за младите учени. Самата титла „академик“ толкова се е компрометирала през годините, че ако бяхме нормална, а не съветска академия на науките, тези величайши особи щяха отдавна да са изгнили с главата надолу по дърветата. Дъртите академици и член кореспонденти, общо са няколко десетки на брой, но всеки един от тях прибира съответно по около 3000 и 2500 лева месечно пожизнена рента, като че ли са английски благородници. Това незаслужено плюскане консумира около 6 милиона лева годишно, което е близо 10% от годишната държавна субсидия на БАН. Известно е отдавна, че поне 80 % от въпросните титуловани особи, сравнени с другите си колеги в нашите научни институции не притежават нищо толкова екстраординарно като способности, научни приноси (или поне финансови такива) за науката, че да заслужават тези свръх разточителни за страна като България привилегии. Огромна част от тях също така не се занимават (и никога не са се занимавали) с наука, а са артисти, писатели и т.н. - все хора доста далеч от науката, но обикновено близо до властта или влиятелни кръгове. Като споменахме властта – тук сред този самоизбран и вечно самоизбиран „елит“ все още могат да се намерят здрави и жизнени реликви от онова време което наричахме комунизъм, и което ни заблуждават, че си е отишло. Може би единствено жаждата за власт и интригантстването обединява под общ знаменател толкова разнородна маса от търтеи, живеещи за да бъдат важни и самодостатъчни. Тук е мястото да се запитаме – дали тези особи не са сключили изгодна сделка с дявола (респективно власт-имащите) – той им осигурява тлъстите пенсии, а те му осигуряват ефикасно системно изчистване на страната от добрите, умните и способните?
Ако БАН в рамките на 2-3 години не се превърне в нормален научен център с науката в България, респективно с всички нас, е свършено. Това включва промени и в законодателната рамка – закона за БАН, правилниците и т.н. Старците обаче имат очевадно намерение да завлекат всички в гроба заедно със себе си. За да се отървем от старците трябва инициативата да дойде отвътре, от средите на БАН – инициирането и контрола на този процес отвън, от властта, може да се изтълкува като намеса в автономността на една академична институция, а от друга страна понеже властта и политиците по дефиниция мразят науката, те няма да пропуснат да се изкушат да изиграят ролята на унищожител, вместо на силен външен спасител за БАН.
В този момент ще се надигнат и защитниците на статуквото, които веднага ще кажат – ето тук е ролята на академиците, те са буфер между БАН и властта, те се борят за по-добри условия и пари, те пазят БАН от унищожение, а вие сте тръгнали срещу тях. Лъжи, лъжи, лъжи, 100 пъти повтаряни, ама пак не са станали истини. Старците са проводник на политиката на унищожение на науката, в замяна на доживотни привилегии !!