НЕ на частните училища с наши пари!

Мишел от Съпротивата

/ #11

2015-03-31 11:33

Родител съм, чието дете никога няма да учи в частно училище, защото доходите ми не го позволяват. Но, категорично съм за финансиране на децата, които учат в частни училища.
1. Защото никой не "взима от бедните, за да дава на богатите", напротив -  "богатите" плащат повече данъци, защото имат по-високи доходи.
2. Щом по закон на всяко дете в ученическа възраст се полага определена сума, то тогава никой не е ощетен и никой на никого не взима парите, и ако "богатото" дете не си усвои парите, защото учи в частно училище, това не означава че парите автоматично отиват при "бедното" дете. Също както ако някой не получава детски надбавки, това не означава, че останалите ще получат по-голяма сума.
3. Голяма част от родителите дават значителни суми за частни уроци - един напълно сив сектор, който по пряк и косвен начин ощетява в пъти повече "бедните" деца, отколкото финансирането на частното образование.
4. Надявам се, че с държавната субсидия (не претендирам, че терминът е точен) повече родители да могат да си позволят таксата за частно училище, вместо да плащат за частни уроци.

Социалистическата нагласа за равенство, дълбоко загнездена в дребните ни душици, не ни позволява да ценим и уважаваме развитието на другия, да видим перспективата за себе си в нечия друга успешна реализация.