НЕ на частните училища с наши пари!

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията НЕ на частните училища с наши пари!


Гост

#1

2015-03-05 14:33

Ne priemam decata na zamojnite da polu4avat obrazovanieto si ot danacite na bednite.

Гост

#2

2015-03-05 17:43

Не приемам децата на заможния " елит", да бъдат образовани с парите на бедните данъкоплатци! Що се касае до децата с увреждания, които нямат друг избор, нека им бъде отпускана целева помощ от държавата за обучение в частно училище. Но тези, чиито доходи позволяват децата им да учат в частни училища, и в последствие да се радват на възможността да заплатят образованието им в чужбина, нека не бъдат облагодетелствани с парите на бедния народ , едва свързващ двата края. Държавните училища - с държавни пари, платени от нашите данъци. Който се чувства по-елитен, да се погрижи сам за елитното образование на елитното си потомство.

Гост

#3

2015-03-06 09:58

Нека да пооправят здравеопазването,тогава да разбатачват образованието!

Гост

#4

2015-03-06 22:44

Държавата трябва да осигури равен старт и равни възможности на децата си в училище и в живота а не привилегии за едни за сметка на други.

Гост

#5

2015-03-07 06:01

Държавата е създадена в ОБЩЕСТВЕН интерес.
Албена

#6

2015-03-09 06:08

Бих разбрала тази идея, само ако нямаше достатъчно училища и някои родители са принудени да плащат, за да може детето им да посещава частно училище, както се случи с мен и моето дете, но за детската градина.

Абсурдно е да подхранваме егото и капризите на хората, чийто ЛИЧЕН избор е посещаването на частно училище.

Освен това тези родители заплащат такса на училището, следователно откъде накъде училището ще прибира парите на останалите, бедни и разчитащи единствено на пари от бюджета училища?

 

кака ти социолог

#7 Re:

2015-03-09 11:59

#1: -  

 Да бяха те научили поне на българско четмо о писмо...

 Именно "заможните" родители плащат училището на сиромасите. Но когато човек е наглец, тогава не му стига, че друг му плаща сметката, а иска детето на благодетеля да бъде лишено от равните права.

 Що за безумие! Това само мързелив безочлив търтей може да измисли.


Гост

#8

2015-03-15 12:31

Държавните детски градини и училища са в такова окаяно състояние, че посто няма смисъл да го пояснявам тук. Вместо да подпомагат частните училища - да направят повече безплатни занимания за децата - спорт, танци, музика... По този начин децата ще се ангажират с нещо полезно и приятно. Всяко дете обаразоващо се със спорт, музика и прочие забравя за агресията и така тя ще се намали до минимум и в училищата. Този факт, не е все още научно доказан, но дългогодишна професорка от ШУ се бори да го внедри от няколко години като програма за стимул към доброто! Да се замислят тия наши "УМНИ" господа управници. Че вече народа е на ръба на тенджерата под налягане!!!


Гост

#9

2015-03-15 13:26

Образованието във Финландия е повече от добро. Няма частни и елитни училища... Няма съревнование между родители и ученици! Има безплатни занимания, учебници, спорт и още и още...


Гост

#10 Re: Re: Мария до "социолог"

2015-03-16 17:55

#7: кака ти социолог - Re:  

 Много грубо и просташко! Бъдете по- любезна, щом са Ви учили на четмо и писмо. Аз съм частна фирма и желая държавата да ме подпомага, също. Обещавам, че съвестно ще използвам помощта, без да увреждам или заблуждавам клиентите си. Дали частните училища могат да поемат такъв ангажимент? Сигурно не. "Елитни" рожбички ме убеждават как "дефакто" не е имало баташко клане, други пък ... Но има ли смисъл, всички модерни течения в науката са Ви известни. Та трябва ли на всичко отгоре да плащаме ние, бедните, за да промиват мозъците на нашите деца? Мисля, не! Коригирайте си мерника, моля - търтеите и вредителите са сред богатите, по-скоро, и сред управляващите.

Мишел от Съпротивата

#11

2015-03-31 11:33

Родител съм, чието дете никога няма да учи в частно училище, защото доходите ми не го позволяват. Но, категорично съм за финансиране на децата, които учат в частни училища.
1. Защото никой не "взима от бедните, за да дава на богатите", напротив -  "богатите" плащат повече данъци, защото имат по-високи доходи.
2. Щом по закон на всяко дете в ученическа възраст се полага определена сума, то тогава никой не е ощетен и никой на никого не взима парите, и ако "богатото" дете не си усвои парите, защото учи в частно училище, това не означава че парите автоматично отиват при "бедното" дете. Също както ако някой не получава детски надбавки, това не означава, че останалите ще получат по-голяма сума.
3. Голяма част от родителите дават значителни суми за частни уроци - един напълно сив сектор, който по пряк и косвен начин ощетява в пъти повече "бедните" деца, отколкото финансирането на частното образование.
4. Надявам се, че с държавната субсидия (не претендирам, че терминът е точен) повече родители да могат да си позволят таксата за частно училище, вместо да плащат за частни уроци.

Социалистическата нагласа за равенство, дълбоко загнездена в дребните ни душици, не ни позволява да ценим и уважаваме развитието на другия, да видим перспективата за себе си в нечия друга успешна реализация.


Гост

#12

2015-04-02 05:06

Защото равнопоставеност не значи справедливост!!
Йордан Черкезов

#13

2015-04-03 08:27

Ало, държавата, аз съм частен луд, спонсорирайте ме........:)


Гост

#14

2015-04-03 08:30

Частния бизнес, си е частен, защо трябва държавата да спонсорира такъв бизнес???? Да помагат на държавните заведения, там да наливат, па кой има пари за частно да си плаща като на запад както е!!!!
Йордан Черкезов

#15 Re: Re: Re: Мария до "социолог"

2015-04-03 08:34

#10: - Re: Re: Мария до "социолог" 

 Като нямаш пари, де си тръгнал бре, даржавата да го финабсирала, гледай го тариката, на гърбът на народа да си върти частния бизнес........Искаш "Лексус" и Яхта, а????? Е нема, народа няма да ти ги плаща!!!!


Гост

#16 Re:

2015-04-03 13:49

#14: -  

В случая не става въпрос за финассиране на  частните училища, а за финансиране на децата, защото сме на принципа "парите следват ученика". Парите  следват ученика, който учи в дъражно училище, но парите на ученика, който е в частно - потъват.

Защо да не може да стане като в частните клиники и лаборатории, които имат договор със здравната каса,  ползваш до където ти покрива здравната каса и за останалото доплащащ.


ПП: на запад има училища и със смесено финансиране.

 


Гост

#17

2015-04-04 13:40

Считам, че социалното разслоение вече е твърде голямо и не можем да си позволим да го задълбочаваме повече, не можем да ограничим достъпа до образование на талантливи млади хора затова, че са бедни. Освен това трябва да проведем протестен митинг и шествие срещу TTIP на 18.4.2015г.

Гост

#18

2015-04-16 04:54

Така с малко собствени паарички и с солидната дажба от наш гръб, се изпразват от способни учители общенските училища. Децата ни се ограмотяват, както черньовците в батустаните!

Гост

#19

2015-04-16 08:22

Подписах защото несъм съгласна въобще да има частни училища в България !

Гост

#20

2015-04-16 18:32

Не подкрепям идеята частните училища да бъдат финансирани от опосканата ни държава.Учителските зашлати са недостойни, прекалено ниски,Вместо да се подобри образователната ни система, ще се наливат пари в частна такава.

Гост

#21

2015-04-17 05:25

ЧАСТНИТЕ УЧИЛИЩА СА ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА, СЪЗДАДЕНИ С ЦЕЛ ПЕЧАЛБА. Който е решил, че детето му трябва да се обгрижва частно, да си плаща за този частен интерес. Който смята, че образованието е право по конституция, да настоява държавните пари от данъците ни за образование да се разходват за държавно образование. А който смята образованието за ценност, да се бори за увеличаване на държавния бюджет за образование, а не за източването му от частни предприемачи в "образователния бизнес". Някой да е чувал и виждал или изповядвал "частна" религия ? Не е, нали? Колкото е необходима частна релегия, толкова е необходимо и частното образование. Затова нека драгите управляващи и апологети на частното училище да не се опитват да присвояват държавни пари, убеждавайки данъкоплатците в естествената необходимост на изкуствена потребност като частно училище. То е все едно да си плащаш, за да вярваш в Бог. Е, ставаш ли вярващ, защото плащаш?


Гост

#22

2015-04-30 11:40

Родителите, които дават децата си в частни училища, сами са се отказали от безплатното образование, което осигурява държавата и поради това претенцията, че държавата трябва да осигури същите средства за техните деца като за тези в държавните и общински училища, е несъстоятелна.

Гост

#23

2015-05-02 16:24

Частното училище е избор на заможните,следователно те нямат нужда от финансова подкрепа,която е от полза за масовото училище! Друга причина - много често оценъчните резултати са "продиктувани"от финансова обвързаност!

Гост

#24

2015-05-03 17:43

Първото ми образование е педагогическо,работила съм в частни училища и нещата са ми ясни от първо лице.

Гост

#25

2015-05-28 11:54

Не желая да финансирам бизнеспроектите на различни съмнителни фигури, които вместо действително да предлагат различно и качествено образование, чакат на държавната хранилка, поради собственото си некадърие и посредственост.