Да подкрепим онкоболните в България!


Гост

/ #21 Глупости без край - из пост във фейсбук групата Да подкрепим Диана Борлакова

2013-10-02 12:21


От прес рилийза на НЗОК
“На проведено днес извънредно заседание Надзорният съвет /НС/ на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ взе решение, с което не възразява Новартис Фарма Сървиз България да осигури напълно лечението с лекарствения продукт Afinitor /Everolimus/ tabl. 10 mg x 30 на нуждаещите се пациенти за м. октомври и м. ноември 2013 г.“
Касата не би могла да възразвява някой да осигури лечението на пациентите. По това дарение касата изобщо не е страна. Дарението само се регистрира в ИАЛ.
Друг прес рилийз на касата пак по повод дарение

„ДО
Г-Н ИВАН ДИМИТРОВ
ФЕДЕРАЦИЯ „БЪЛГАРСКИ ПАЦИЕНТСКИ ФОРУМ”
1000 СОФИЯ
УЛ. „ДЕНКОГЛУ” №15, ВХ.Б, ЕТ.1
ОТНОСНО: Устно намерение за дарение на хардуерна техника от страна на Федерация „Български пациентски форум” на Националната здравноосигурителна каса.
УВАЖАЕМИ Г-Н ДИМИТРОВ,
Във връзка с Ваше намерение, изразено устно в телефонен разговор, да дарите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) хардуерна техника от името на Федерация „Български пациентски форум”, бих искала да Ви информирам за следното:
Като изразявам благодарност за това намерение, трябва да декларирам своя отказ да приема дарението по няколко причини.
На първо място съгласно чл. 225 от Закона за задълженията и договорите намеренията за дарение следва да бъдат удостоверени в писмена форма с нотариално заверени подписи. До този момент в ЦУ на НЗОК не е получено такова писмено намерение от Ваша страна.
На второ място - Националната здравноосигурителна каса е призвана да защитава правата на здравноосигурените лица. Като се има предвид факта, че пациентските организации – от своя страна, също защитават правата на своите членове – пациентите, институцията не би могла да приеме дарение, което е закупено със средства на пациентски организации.
Законът за задълженията и договорите в чл. 226 е категоричен, че такова дарение е противно на добрите нрави. Вашето желание, изразено устно, да предоставите дарението публично, на пресконференция, също противоречи на горецитирания член на Закона за задълженията и договорите.
С уважение,
УПРАВИТЕЛ НА НАЦИОНАЛНАТА
ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА:
Д-Р РУМЯНА ТОДОРОВА“
Отново доста некадърно от нормативна гледна точка. Чл. 225 не визира намерение за дарение, а самото даряване. И въобще не е задължително да е с нотариално заверени подписи. .Само за дарение на недвижими имоти и коли нотариалната заверка е задължителна.Самото писмо си противоречи . Хем са цитирали чл. 226, хем не са го прочели.Казва, че обещанието за дарение не поражда нищо, а в същото време казват, че намерението за дарение трябва да се подписва при нотариус.