Министър Греков, имаме нужда от малките фермери. Пазете ги!


Гост

/ #9

2013-06-19 15:10

За директни продажби от производител на краен потребител в ЕС наистина има известни изисквания, дефинирани в Регламент 852/2004, Регламент 853/2004 и в още няколо регламента. Основното изискване е хрaните да са безопасни т.е. да не увредят здравето на потребителите. За целта се изисква производителите да прилагат добри хигиенни практики, базирани на общи основни принципи за хигиена, определени от Кодекс Алиментариус . За всеки бранш тези изисквания се конкретизират. Това не е толкова сложно и трудно. Необходима е известна отговорност на производителите. В Регламентите на ЕС е записано, че производителят на храна носи основна отговорност за нейната безопасност. Ние българите малко не сме свикнали да поемаме и да носим отговорност. Всъщност това стои в основата на изискванията за пряк достъп до пазара – хората да се приучат да спазват хигиенните изисквания и честно да осъществяват така наречения самоконтрол. Трябва да е ясно, че контролните органи (БАБХ) не носи отговорност за безопасността на храните. Те само контролират дали се спазват правилата за безопасно производство на храни. На тази основа трябва да се поставят исканията на дребните производители на храни.
Наредбата за директни продажби, изготвена от МЗХ е едно недоносче с много противоречиви изисквания, в това число противоречащи на регламентите на ЕС. В цитираните по-горе регламенти е посочено, че за малки количества страните от ЕС трябва да разработят наредби за директни продажби, които да осигурят производството на безопасни храни, но при облекчени изисквания. Това в българската наредба не е изпълнено. За да не утежнявам текста няма да се спирам подробно на грубите грешки в наредбата за директни продажби.
Необходимо е дребните производители и фермери да се запознаят с основните изисквания за производство на безопасни храни, специфични за всеки вид храна и да ги спазват. Те трябва да бъдат записани и съгласувани с МЗХ и БАБХ.
В Италия например храни, които са специфични и се произвеждат от дребни производители е забранено да се произвеждат от големите фирми.
При необходимост съм готов да съдействам за дефиниране за изискванията и да участвам в изготвяне на необходимите нормативни документи, улесняващи достъпа на производителите на храни до потребителите.
Илия Цонев