Създаване на мемориално място за жертви на болшевизма в Пловдив

Георги Петров

/ #143 Re:

2013-04-12 11:56

#139: Роско -

Това НЕ Е демократичен живот. Така искат да си мислим определени другари от БКП и Държавна Сигурност. Те свалиха Тодор Живков, унищожиха неудобните им досиета, други скриха, за да държат агентите скрити, но зависими от тях. И сега на ключовите постове на държавата са техни хора. Последният пример е заместник министърът на ЕНЕРГЕТИКАТА и ИКОНОМИКАТА в служебният кабинет.

Новият зам.-министър на икономиката и енергетиката Божан Стоянов е сътрудничил на бившата Държавна сигурност като агент „МЛАДЕНОВ”. Това комисията по досиетата в доклад от проверката на състава на служебното правителство (решение №2-166 от 10 април 2013 г.)

Стоянов е разкрит като агент на Софийско градско управление на МВР, Пето районно управление, където е работил по линия на ДС.  Регистриран е като агент през юли 1988 г. под псевдонима „МЛАДЕНОВ”. По това време е 25-годишен. Според изнесените от комисията данни неговото лично агентурно дело е запазено, както и документи от ръководещия го оперативен работник.

Комисията разполага с данни в наличните документи, удостоверяващи принадлежност на Божан Стоянов към ДС и  след 10 ноември 1989 г.

За да заеме поста зам.-министър, отговарящ за енергетиката, Божан Стоянов се завърна от САЩ, където работи като финансист и консултант.