Да съхраним първата гимназия на България - ГХП, Пловдив


Гост

/ #39 Да съхраним първата гимназия на България - ГХП, Пловдив

2013-03-18 18:38

Не знам какво толкова Ви е направил този учител и какво толкова фрапиращо виждате в този клип,при положение,че той е направен в неработно време и учениците са отишли по своя собствена воля,без някой да ги е карал насила или да ги е задължавал с нещо! Но искам да Ви споделя,че аз също съм възпитаник на тази гимназия и когато учих там, учителите ни задължаваха да ходим на екскурзии, естествено не ти казваха директно трябва да дойдеш на екскурзията,но когато не отидеш без значение по какви причини било то финансови или някакви други това се отразяваше на успеха ти - негативно и респективно,когато отидеш те поощряваха в оценката и това си личеше всеки път, след всяка екскурзия!Не си мислете,че учителите не пиеха алкохол с нас,напротив пиеха,противяха се малко,но когато градуса им се вдигнеше,проблеми нямаше.Та тези учители също бяха приятели с нас и те пиеха с нас,но и ни научиха на много неща.Те бяха от малкото,които бяха приятели с нас(това беше изключително важно за нас),а другите учители ни бяха чужди,стоиш в час и слушаш,просто по задължение.Най интересното беше,че ние учениците научавахме повече от тези учители,с които бяхме в приятелски взаимоотношения,а не от тези,които се държаха като някакви цербери,ела тук,направи това,еди какво си и т.н. Имаше и учители,които ни караха по време на час да отидем да им свършим някаква работа,която не е свързана с учебния процес!Имаше и такива,които ни караха да ходим при тях на уроци иначе ..... слаби оценки,без значение колко старание си вложил и колко време си отдели,за да се подготвиш!
Примери мога да Ви давам много,но няма смисъл!Вероятно някои от вас,които сте писали и сте учители в тази гимназия и сте от старата школа, вече сте се разпознали по изброените от мен примери,но и това няма значение! Значение има следата,която оставяте в съзнанието на детето,маловажен е начинът, по който ще го сторите,важното е да го научите на нещо и да оставите тази следа.Не бъдете тесногръди,а се отворете за съвременния свят и дайте на децата това,което искат! Не ги учете по вашия начин,а ги научете по техния начин,ако ще оставите вашите знания в техните съзнания!
Забравих да спомена,че докато учих ГХП - Пловдив в учебните часове ни организираха и разни томболи и забавни игри от хазартен тип,ако мога да ги нарека така,тъй като имаше билетчета,които се закупуваха предварително и всичко това беше със знанието на директор С.Киркова и мисля ,че зам. директор беше г-н Тенчев.Относно С.Киркова не мисля,че е най добрият педагог и директор,имам и др. примери,но са прекалено лични за мен и ще ги спестя!
Желая успех на всички Ви в обучението на подрастващата младеж и това,което съм написал е лично мое мнение и преживяно от мен!