По повод почитане паметта на жертвите на Холокоста

куманич

/ #8 Re: Относно декларацията на Парламента

2013-03-10 09:57

Г-н Кънев, наред с верните факти които намирам във вашата декларация има неточности, които ме възпират да я подпиша. Те се изразяват във следното:
1. Борис ІІІ получава прозвището "цар Обединител" заради присъединяването на Добруджа. Към този момент присъединяването на Македония дори не е било химера. Тя е била отписана окончателно от българските планове с оглед и на предстоящото присъединяване в тройна ос и на Югославия.
2. Никой от българската администрация (дори и самият Белев) не е имал яснота, каква ще е бъдещата съдба на евреите - знаело се е, че им се издава еднопосочен билет и толкоз: http://geobal.snimka.bg/bulgaria/makedoniya.49021.29328988.big
3. Фактически съдбата на евреите е била предопределена още със закона за защита на нацията съгласно който се обявява, че евреи не могат да придобиват българско гражданство. А този закон е приет, когато (както казах по-горе) присъединяването на Македония е била химера. По този начин т. н. "македонски евреи" са останали югославски поданици върху които суверинитет упражнява окупатора на Югославия (и сателитното сръбско правителство в частност)
4. Отговорността за сторените злини е лична и всички лица вече са получили възмездие още от състава на т. н. "Народен съд". (е , дори и някои от спасителите са били наказани, ама да не придиряме толкоз).
5.Поемането на вина от Георги Първанов през 2007 г. в Тел Авив брои ли се? Или трябва ката ден да посипваме главите с пепел?
6.Имам подозрението, че докато не се дадат кеш ония 16 млн. евро претендирани от Виктор Мизрахи (или Мирзахи) няма да се признаят никакви други стъпки за признаваме на вина. А такова отношение (осребряване паметта на предшествениците) ме изпълва с омерзение.
----
Ето защо няма да подпиша петицията ви.
#7: Емил Коен - Относно декларацията на Парламента