По повод почитане паметта на жертвите на Холокоста

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията По повод почитане паметта на жертвите на Холокоста


Гост

#1

2013-03-08 17:09

Срам ме е , че това 41 народно събрание се записа в списъка на отрицателите на Холокоста. Срам ме е , че народните представители не погледнаха картината на това как бе посрещнато присъединяването на България към тристранния пакт - с мдигнати с нацисткия поздрав ръце и викове " Хайл Хитлер".Не посикаха да разграничат българския народ от поддръжниците на Хитлер и да ги осъдят , поне морално.
наблюдател

#2

2013-03-08 17:54

Този акт сочи пълната липса на морал и на историческо мислене у ВСИЧКИ парламентарни групи и партии, включително левите "социалисти", които си затраяха и се задоволиха с прибавянето на израза "въоръжена съпротива", включително всякакви видове "демократи" на думи, включително ДСП, които би трябвало като най-скоро патили да имат най-висока степен на чувствителност по въпроса за Холокоста. Срам на всички вас, този ваш акт дълго ще бъде помнен като израз на дълбоката политическа и морална криза на ВСИЧКИ партии.Като израз на вашия провинциализъм, политическо безхаберие, морална мизерност и корупция, по-страшна от онази, резултатът от която се намира в банковите сметки на всички вас. Вие не сте елит, а измет!
читател

#3

2013-03-08 18:01

"този, изпълнен както със саможертва, така и със зъл умисъл период от нашата история"
1. Умисъл е дума от ж.р. - *зла умисъл, а не "зъл умисъл"
2. за един трагичен момент не подхожда мелодраматичен речник. Зла умисъл има злодея от мелодрамата. В случая словосъчетанието "зъл умисъл" е точно толкова неконкретно и празно, без адресат, колкото и критикуваният от вас текст на парламента.
Красимир Кънев

#4 Re: според българския правописен речник умисъл е от мъжки род.

2013-03-08 19:18


Гост

#5

2013-03-08 22:09


Българският политически елит отново не намери
морални сили и политическа отговорност да погледне историческата истина в очите и оставя отворена кървящата рана. Обрича на безпътица и замъглява важни факти от близкото ни минало пред подрастващите поколения.
Михаил И. Иванов
Гост

#6

2013-03-08 22:47

С пасажа си за депортацията на евреите от Западна Тракия и Вардарска и Егейска Македония декларацията на парламента от 8 март 2013 г. представлява завой в българската политика, демонстриращ отказ от основни хуманистични и демократични ценности, в името на които беше извършена промяната през 1989 и 1990 г. Възмутен съм от българските депутати, между които не се намери нито един, който да се разграничи от това институционализирано фалшифициране на историята. Така със своите народни представители като Петко Стайнов, Никола Мушанов и Димитър Пешев българският парламент през 1943 г. се извисява високо над днешния състав на Народното събрание.

Емил Коен

#7 Относно декларацията на Парламента

2013-03-08 23:14

С тази декларация днес Народното събрание пропусна историческия шанс да страната ни да поеме моралната отговорност за унищожаването на 11 343 евреи от т.н. "нови земи", с което би се отпушил общественият дебат за съвестта, историята, авторитаризма и как да направим така, че авторитарните времена никога повече да не се връщат. Тези, които спасиха евреите от т.н. "стари предели" заслужават вечна благодарност, поклон пред депутатите от групата на 43-та, пред отците на БПЦ, пред плеяда смели общественици. Но тези, които изпратиха на смърт евреите от Беломорска Тракия и Македония - официалните български власти по това време, заслужават вечно презрение и Парламентът беше длъжен да го изкаже.
куманич

#8 Re: Относно декларацията на Парламента

2013-03-10 09:57

Г-н Кънев, наред с верните факти които намирам във вашата декларация има неточности, които ме възпират да я подпиша. Те се изразяват във следното:
1. Борис ІІІ получава прозвището "цар Обединител" заради присъединяването на Добруджа. Към този момент присъединяването на Македония дори не е било химера. Тя е била отписана окончателно от българските планове с оглед и на предстоящото присъединяване в тройна ос и на Югославия.
2. Никой от българската администрация (дори и самият Белев) не е имал яснота, каква ще е бъдещата съдба на евреите - знаело се е, че им се издава еднопосочен билет и толкоз: http://geobal.snimka.bg/bulgaria/makedoniya.49021.29328988.big
3. Фактически съдбата на евреите е била предопределена още със закона за защита на нацията съгласно който се обявява, че евреи не могат да придобиват българско гражданство. А този закон е приет, когато (както казах по-горе) присъединяването на Македония е била химера. По този начин т. н. "македонски евреи" са останали югославски поданици върху които суверинитет упражнява окупатора на Югославия (и сателитното сръбско правителство в частност)
4. Отговорността за сторените злини е лична и всички лица вече са получили възмездие още от състава на т. н. "Народен съд". (е , дори и някои от спасителите са били наказани, ама да не придиряме толкоз).
5.Поемането на вина от Георги Първанов през 2007 г. в Тел Авив брои ли се? Или трябва ката ден да посипваме главите с пепел?
6.Имам подозрението, че докато не се дадат кеш ония 16 млн. евро претендирани от Виктор Мизрахи (или Мирзахи) няма да се признаят никакви други стъпки за признаваме на вина. А такова отношение (осребряване паметта на предшествениците) ме изпълва с омерзение.
----
Ето защо няма да подпиша петицията ви.
#7: Емил Коен - Относно декларацията на Парламента

 


Гост

#9 Re: Относно декларацията на Парламента

2013-03-10 12:06

#7: Емил Коен - Относно декларацията на Парламента

Бъдете благодарен поне малко. България по това време е имала едно правителство. Или сте му благодарни, че днес сте жив и може да плюете правителството и Царя, или се самозапалвате в знак на протест срещу тези изтребители на евреите. Не обичам да генерализирам, но от лични наблюдения съм се уверил, че евреите смятате, че заради гнусотиите на Хитлер цял свят ви е длъжен....


Гост

#10

2013-03-10 16:52

Похвална инициатива! Дано повлияе и спре да се премълчава истината за този исторически период и съюза с нацистка Германия.

Гост

#11 Димитър Лазаров-Хоумлеса

2013-03-10 17:44

На спасяването на българските евреи дължа това, че съм и аз жив, тъй като имам еврейска жилка.

Гост

#12 Re: Re: Относно декларацията на Парламента

2013-03-10 20:27

#9: - Re: Относно декларацията на Парламента

Г-н анонимен гост, Както личи от коментара ми, благодарен съм, и то много. Просто трябва да прочетете, но Вие изглежда не искате. А поемането на историческа морална, подчертавам, морална (за нищо друго не става дума) за съучастничеството на тогавашните български власти в избиването на 11 343 съвършено невинни хора е нужно не за друго, а за нас, за мен, за вас, за бъдещите поколения, които трябва, включително и по този начин да знаят, че никога не бива да допускат под никаква форма у нас авторитаризъм, фашизъм, диктатура, комунизъм. А Вашите лични наблюдения са валидни само за Вас.

 

BMPO

#13 Re: Re: Относно декларацията на Парламента

2013-03-11 06:21

#8: куманич - Re: Относно декларацията на Парламента 

 ИСТИНСКИТЕ СПАСИТЕЛИ Владимир Куртев, Иван Момчилов, Асен Сюичменов, Димитър Пешев, Петър Михалев и много други български граждани от различни етноси, са се протовопоставили на анти-хуманната политика и практика на ИСТИНСКИЯ ПАЛАЧ-държавата България и нейните управници, служители и чиновници! Днес наследниците на ПАЛАЧА-държава, захапали народния казан, се самобявяват за "СПАСИТЕЛИ" на ЖЕРТВИТЕ! Наглост, двуличие, безсрамие и позор за ПАЛАЧА-държава България и патриотарстващия й башибозук, мародерстващ над наследниците на ИСТИНСКИТЕ СПАСИТЕЛИ! Пфу!!!

куманич

#14

2013-03-11 07:55

А поемането на историческа морална, подчертавам, морална (за нищо друго не става дума) за съучастничеството на тогавашните български власти в избиването на 11 343 съвършено невинни хора е нужно не за друго, а за нас, за мен, за вас, за бъдещите поколения...
----
Отново питам: Първанов пое ли вина през 2007 г.: http://www.segabg.com/article.php?issueid=2932&sectionid=2&id=0000405
Ако е поел, то защо още ще трябва да поемаме? И докога? (докато се изплатят едни 16 млн евро май). На тебе госте ако е нужно, аз нямам такава нужда. Съвеста ми е чиста и не изпитвам угризения за нещо което не съм сторил.

Гост

#15 Декларацията на парламента

2013-03-11 09:09

Разбираемо е хора като Кънев, Бечев и др. да участват в тази подписка. Все пак и те гледат семейства и вероятно връщат кредити, а пък са на чуждоземни хранилки и трябва да се подчиняват. Апропо - докога Кънев ще е начело на БХК ? Вероятно той ще изкара повече години начело на БХК отколкото Тодор Живков начело на БКП ?! И защо нищо не се знае за този човек за времето до 1989 г. ? Къде е работил ? Вярно ли е, че е бил преподавател по научен комунизъм ?

Гост

#16 Re: Декларацията на парламента

2013-03-12 21:41

#15: - Декларацията на парламента

http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=FAFC8029369F2047A7C2CC15661299EF

 

Иако митот дека Бугарија ги спасувала Евреите не е вистина затоа што Евреите од Бугарија биле ограбени, а оние од „ослободените територии“ биле депортирани за да бидат убиени, вистина е да се каже дека Бугарија, во своите граници, се однесувала подобро, или помалку лошо од повеќето окупирани или земји-соработнички

Подписано от БХК - Браво!!! Малко е другари, за да заслужите заплатите си, трябва да добавите още малко за гнасните бугари-татари... Браво и на подписалите тази декларация, решили да правят помен с еврейска кръв.

Фактите са обаче, че само България спасява цялата си еврейска общност и още поне 20 000 евреи, като им предоставя транзитни визи, превоз с кораби към Палестина, пропуска ги през Албания и т.н.

Факт е че и Шимон Перес никога няма да благодари, на евтини политически проститутки като вас, криещи се зад името "неправителствени"

Историк

#17

2013-03-13 18:39

Холокоста е лъжа
Тайна

#18 Досадна история на поредните български дупедавци

2013-03-14 22:22

Другари, за някои евреин е професия и от нея падат пари. Хленчещите за евреите също печелят пари от своя хленч и така изобщо унищожават човешкия аргумент. Тук са се подписали само сто и нещо професионалисти как се изкарва поминък от това, че съществуват евреи, а за едно камъче в обувката в една петиция се подписват хиляди. Леа Коен - дъщеря на съдия от Народния съд. Вечно недоволният, че не му се обръща внимание като на велик евреин, Анжел Вагенщайн - професионален идеологически бояджия и международен комбинатор, подписал ли се е, не знам. Валери Петров с неговото "дело на живота" да преведе Шекспир от руски и всички да се правят на балами за това. Но той поне не говори по въпроса, само при едно предложение да получи награда за поет евреин беше казал, че не е евреин. Еми Барух ще се обади от Германия, също в душевна трагедия за македонските евреи. Това са ви изтъкнатите евреи, и те са именно от спасените.

Онези нали искат да са македонци, а не българи, да са си ги спасили! Ние да не сме келнери на повикване нещо, че да сме виновни, че не сме обслужили цял свят!

Защо не питате и не искате извинение от Франция, Англия, Германия, Холандия, Полша (числото на депортираните там е гигантско)? Защо???!!! Защото сте мазници и мазници ще си останете. Защото най-лесно се продава чуждото (за вас), към което сте се прилепили, тоест българското съчувствие и помощ към българските евреи, към които е могло. Защото сте... евреи. Ама не от свестните, а от ония, от които е произлязло подмятането "остави го тоя евреин".

С вашите мазни и когато има пролука натрапчиви вопли правите така, че човек, който няма нищо против евреите, накрая да си каже: "Ами щом е така, следващия път няма да ви спасим и няма да сме виновни."

Човешкото е друго, но вие нямате нищо общо. Вие сте просто един огромен куриоз как може човек само с един хленч от пет общи приказки за свободата на човека и правото на живот да направи кариера, че даже и богатство да натрупа.

И да ви питам, макар че Хелзинки вече на никого нищо не говори, подписвано е какво ли не в кой ли не град: вие поискахте ли някого извинение за изтребените десетки хиляди българи в Македония, Сърбия и Гърция?! И също: защо ние трябва да спасяваме първо евреите, а не първо българите?! Защото са по-хубави ли? Не е вярно, ние сме по-хубави и по-наши, затова сме първи за спасяване, а нататък - който когото иска и може, толкоз.

По въпросите за извинението съм ви написъл към кого да се обърнете.

Гост

#19 Тайна

2013-03-14 22:28

"написАл", разбира се.
Аман

#20 По повод почитане паметта на жертвите на Холокоста

2013-03-18 19:45

Най-напред да поясня - не съм човекомразец, нито антисемит. Имам приятели евреи. Но претенциите на този етнос по отношение на Холокоста от доста време ми идват в повече. Нека помислим за това: евреите ли са единственият народ, избиван в хитлеристките лагери? И има ли друг народ, който така добре да е осребрил (и продължава да го прави и да има претенции) своите жертви?
Колкото до т.нар. български Хелзински комитет, имам специално отношение към родителките на всичките му членове. Какви извинения са тръгнали да търсят, какви пет лева? Преди буквално да плачете на чужди гробища, другари новоизпечени и самоизмислени правозащитници, първо (да ви видя!) се преборете за извинението на "Партията столетницата" за хилядите избити в нашите родни комунистически концлагери (и не само!) след 9 септември 1944 г. Ще се преборите, ама друг път! Колкото ще чуем от покойния евреин Маркс: "Пролетарии от всички страни, извинявайте!" От което пък, смятам, че вече ви става ясно къде точно трябва да си поставите припяващата (положително не безкористно)към всееврейския хленч петиция. А на хленчещите ще кажа това: Айде така по-смирено и по-полечка, ако обичате, наши братя евреи и, божем, къде настоящи, къде бивши съотечественици, дето бързо бързо се наемигрирахте в по-топли и доходоносни чужбини. Защо сега, аджеба, не сме били спасили и онези от Беломориято и Македония? Айде нека не сме пък чак такива максималисти. Ами колкото сме могли, толкова сме спасили,драги ми всепризнати почитатели на Мамона и на изгодата. Бъдете БЛАГОДАРНИ и на това! Ами ХИЧ?
Nandes

#21 Re: По повод почитане паметта на жертвите на Холокоста

2013-03-18 21:13

#20: Аман - По повод почитане паметта на жертвите на Холокоста

Направи добро. Отмини и не се обръщай...

Но истината е необходима на нас, на бъдещето.

На 10.03.20013 в Софийската синагога, по време на поздравителния правителствен адрес,  присъстваха, освен "Шалом",  и представители на международнтата еврейска общност. Не забелязах неодобрителни реакции, но не забелязах и, ако не "възторжена благодарност" , то поне искрена признателност. Нещо тежи. Затова подписах декларацията - с надежда за истината.

 

Тайна

#22

2013-03-19 09:17

Nandes, ние не се обръщаме, а само вие пак сте се прилепили да се оплаквате и да искате - пари, съчувствие, извинение, може би и покаяние, че не сме изпонаспасили цялото световно еврейство и не сме си дали и гащите на него?
Не знам какво ви тежи. На вас винаги нещо ви тежи. И на нас ни тежат разни работи, но никого не занимаваме.
И аз не забелязвам искрена признателност, да ви кажа. Затова бъдете сигурни, че ако пак стане нещо подобно, няма да ви се случи като предния път и нищо няма да ви тежи после.
Nandes

#23 Re:

2013-03-19 16:31

#22: Тайна -


Гост

#24 Re: Re:

2013-03-19 17:00

#23: Nandes - Re: Уважаеми г-н/г-жо "Тайна",

Аз съм българка, без каквито и да било комплекси за народноста малоценност, и затова уважавам и се интересувам от съдбата на всяка друга нордност. Радвам се, че думите ми са възприети като позиция на ,"друговерка" - това означава, че са толеранти и искрени.  Това, което "тежи" и на българи и на евреи, е премълчаването на истината. Изтъкването на заслугите на едни и вменяването на вина на други... Нека се освободим от омразата. Омразата е невежество... :)))))

 

 

Тайна

#25

2013-03-19 19:19

Госпожо Нандес,

Аз също нямам комплекси, че съм българин, дори напротив. Не желая на никой друг етнос лошото, но не му желая и привилегии, преди на моя етнос да му е добре. Не може чужд етнос да се разполага в страната ни и да се държи, все едно му е бащиния, а ние сме му слуги. Направили сме и сме дали на евреите повече отколкото които и да е други са направили и са им дали. За пари, съчувствие и да им дават още, да се обърнат към онези, които не са им дали колкото нас. Съветвам и да не им се дава повече, нито на другите малцинства, защото колкото повече им се дава, толкова повече искат. Нашето си е наше и така трябва да си остане. Те обърнаха равноправието на панаир! На когото не му харесва, ей я къде е вратата.