За намаляване броя на депутатите

Гошо

/ #251

2013-02-24 05:23

Настоящият парламент да не се разпуска до провеждане на референдум. Да не се измъкват. По-малкото зло е, от това, дето ни се пише.
Народът иска ПРОМЯНА СЕГА, което може да стане от следващото правилно избрано Обикновено Народно Събрание.
Конституцията може да бъде променена без свикване на Велико Народно Събрание. Никой никъде не се обосновава на кой текст на Конституцията се основава твърдение, че тя може да бъде променена само от Велико Народно Събрание. Защото няма такъв текст.
Следва да се има предвид, че когато "някой", независимо как се наименува, иска/настоява за свикване на Велико Народно Събрание, очевидно е подръжник на запазване на статуквото - да не се променя Конституцията.
А от това единствено интерес имат управляващите, независимо от коя партия са. Тия,които са и на входа, и на изхода на всички "държавни" структури.

За да се свика Велико Народно Събрание, трябва да има Обикновено Народно Събрание, което да гласува за свикването му. Това означава едни избори след няколко месеца (на които ще спечелят пак същите дето ги гледаме повече от 20 години), после поне половин година туткане как точно да стане избирането на представителите във ВНС; втори избори, бистрене на конституцията, трети избори за вече ново Обикнвено народно събрание по новата Конституция, което евентуално да се заеме с ремонта на всички подзаконови актове. Това е ... някъде 2-3 години поне. След 3 години всички управляващи ще са забравили че протеста е бил срещу високите цени на тока, срещу енергийната мафия и т.н. Ще има няколко гръмки дела срещу политици, които ще потънат в папките и ще завършат или поради изтичане на давност или поради липса на елемент на престъпление в действията на заподозрените.

Закона за референдумите няма да го пипне нито настоящият парламент, нито Велико Народно Събрание, което евентуално ще се проведе, нито следващото Обикновено народно събрание, избрано при сегашните правила. Отново законово ще се установи пускането на "парашутисти" по всички важни, значими за хората места, пряко ще можем да избираме само пионки. Имунитета на депутатите и на висшите служители на властта ще остане недокоснат, съдиите ще се назначават, а шефовете в полицията ще се определят по „кой е по-гъст с началника“.
И ще си я пеем същата песен на нов глас.

Като вариант за ускоряване на тази петиция е прилагането на правомощията на президента за свикване на Референдум. По реда на Чл. 10. (1) т.2 от Закона за референдумите. Ако се измисли вариант за му бъде връчена. Все пак това е платформа, подкрепена от над 4000 човека, българи.

Написаното в този пост се появи в следствие дебатче във форума на lex.bg, не са само мои мисли.