Не на връщането на цигарения дим в заведенията
Свържете се с автора на петицията
Та нали самите пуша4и/доста от тях,по мой наблюдения/одобряват забраната и казват,4е са намалили цигарите...Какво искат тогава и защо го правят незнам!...
И тази забрана ще даде огромен ефект след 5-10год,ако се запази/Целта е малките на 13-15 г да не пропушват или доста малко от тях да се зарибяват по цигарите....А не както сега-България и Гърция на първите две места по пушене на глава от населението за малките....
Не желая тютюнев дим!
Re:
#4: Пушач - tova ne samo tvoe pravo tova e pravo na vsicnki nas e edno zavedenie tvoeto pravo si eu vas
Re:
непушач
Защото цял живот съм "ИМАЛА ПРАВОТО" да "пуша" безплатно чуждите цигари!!!
кой какво харесва
Re: Re:
#3645: - Re: "пушачите пак ще си имат своите ресторанти и барове само че за вас входа ще е забранен"
И какъв точно ще е проблемът в този случай?
- - -
Според мен забраната безусловно отнема от всички хора едно право, и по този начин тя е малоумна. А правото, за което говоря, е сам да реша дали да присъствам на място, където знам, че се пуши. По същия начин, по който не ходя в чалга-клубове или гей-барове - защото не желая, а не защото някой е забранил съществуването на такива места. Възрастни хора сме и се очаква да можем сами да взимаме решенията, касаещи нашето здраве.
И още: Защо трябва да има тотална забрана, при положение, че съществува поне една по-смислена алтернатива? А именно:
- Да се задължат собствениците на заведения да декларират заведението (или отделни помещения от него) като "помещения с цигарен дим", по начин, разбираем преди човекът да е попаднал на въпросното място (информация в сайта, лепенки на вратите, предупреждение от персонала, ...).
- Да се задължат същите, при наемане на персонал, да уведомяват кандидатите, че на въпросното място (или части от него) се пуши. (В добавка, при постъпване може служителят да декларира писмено съгласие с този факт.)
- Да се задължат всички други простотии, необходими, за да бъде всеки един човек (независимо посетител, служител, кандидат-служител, ...) информиран, че на дадено място се пуши, преди да попадне в или да бъде задължен да отиде на това място.
- Клиентите на заведенията (кината, клубовете, ...) да четат, сами да вземат решение и да гласуват с портфейлите си, дали решението (взето от собственика, не от държавата) да (не) се позволи пушенето на въпросното място е правилно или не.
С какво тази схема е по-лоша от сегашната забрана?
Това е напълно сериозен въпрос - досега съм чул няколко различни аргумента в полза на тоталната забрана, една част от смятам, че съм покрил по-горе. Другата част е свързана не със същината на нормативната уредба, а с нейното прилагане. А това не се решава с налагане на още по-ограничаваща наредба, а със затягане контрола върху нейното изпълнение.
- - -
Има един-единствен аргумент в в полза на забраната, от тези, които съм чул, който не съм покрил горе, защото го считам за идиотски. А именно: "Няколко от компанията са пушачи и заради тях се тровим всички". Предлагам две решения:
- Спрете да им се поддавате, или когато го правите, не винете законите.
- Сменете си компанията с хора, на които им пука за вас.
Re:
Същата логика важи и за теб,пушачо! Излез навън и слей своите отрови с останалите от автомобилите и другите индустриални замърсители!И остави чист поне въздуха "вътре" в помещенията!
Re: cigari
Щом сам искаш да решиш как ще умреш,защо аз да не реша сама как да живея?Защо трябва да ме тровиш и да определяш живота ми? Пуши си в къщи колкото искаш и не отваряй прозорците,защото димът нахлува през моите прозорци в моя дом,а там аз имам думата,нали?Уж сме в криза,нямате пари за храна и ел.ток,а изпушвате поне по 5 лева на ден,150 лева на месец!Та това е пенсията на много възрастни хора!?...
Пушенето е вреден, нехигиеничен, пагубен навик, вреден за пушача и всички около него. Дори и да има финансова изгода от него, тя е за производителите и търговците на цигари, лечебните заведения, погребалните фирми и свързаните с тях лица. Трябва да се забрани пушенето на всички обществени места - закрити и открити, в превозните средства и особено от водачите на МПС, които използват околната среда за пепелник, а са и причина за възникване на пожари и ПТП поради отклоняване на вниманието и свиване на кръвоносните съдове на мозъка и сърцето. За плюенето по тротоарите и т.н да не говорим. Повърхностното отношение на новата власт към този проблем ми я прави още по-антипатична като тричленка и по отделно. Лицемери.
Re: Re: Re: Re:
Този "обикновен фашизъм" го търпях повече от 50 години-в канцеларията ,в тролея,на спирката,в асансьора,по стълбищата в блока,във влака,в ресторанта,на спирката,на пейката в градинката с дете в количката,и къде ли още не-всичко се беше вмирисало на бардак,а най-накрая ми причинихте а л е р г и я към цигарен дим!!!Никъде не можеше да се скрие човек от "обикновените фашисти"!
И все пак храня някаква надеждица за успех.
Re:
А защо фалират стотици фирми,които нямат нищо общо с тютюнопушенето?Значи само ресторантьорите трябва да бъдат спасявани-на какво основание?
Една българка
Просто е.
Re:
То пък си се запритеснил за здравната каса ... глупости на търкалета са това. Хора ходете протестирайте за по важни неща. Цигарите са ви проблем. А колкото до здравната каса циганите ти крадят жалките парички пък всеки знае че като отиде на лекар си плаща като поп.
Re:
Най- после едно свестно мнение ! Супер просто е като изкарате пушачите навън уж спестявала здравната каса... от кво спестява като всички пушачи мръзнат като кучета и после по 3 пъти в един сезон на лекар и сумати пари хвърлиш за някакви лекарства. От горе на всичко като гледам цялата петиция пушачите сме по гонени от хероинозависимите. .. мен например ми пречат спринцовките и презервативите по парковете- дай да вдигна няква жалка петиция за това .
| This discussion has been closed. |
Re:
#3629: -