Петиция за признаване на бълг. език в ЕС като матуритетен език
Свържете се с автора на петицията
Дъщеря ми учи в Брюксел във белгийско училище и същевременно няколко предмета в българското училище, който и се признаха, когато се върна орново в България, за да продтлжи образованието си.
Подписах петицията, защото съм дълбоко убедена, че единственият начин да дадем на децата си пълноценно възпитание е да им дадем възможност, макар и живеещи извън България, да научат майчиния език като роден. За много от тях той, уви е чужд. Не искам да остане такъв за всички онези, които през последните години, по една или друга причина, напуснаха страната. И ще направя всичко, което зависи от мен, за да успее български език да се изучава в тукашните училища наравно с други езици, чиито граждани не живеят в родината си.
Защото, желая всички членки на ЕС , да бъдат равнопоставени. Без препятствия, на желаещите да се учат.
В. Кокълчева
Трябва да се даде възможност на всички българските деца, които не живеят и учат в родината си, да не загубят връзката с майчиния им език. Нека бъдат възпитани да обичат България и всичко българско. Нека се гордеят, че са българи! "......... ....всичко българско и родно, любя, тача и милея" Истински вярвам в успеха на тази петиция.
Преподавам български език и литература от 2001 година. За мен родният език е важна част от живота на всеки и трябва да се позволи на личността да изрази мислите си по възможно най-адекватния начин. А българският език е изключително красив и богат на изразни средства.
Убедена съм, в силата и неоходимоста от изучаване на български език, който е официален европейски език! ( между 24 езика в Европа ) Нашият "ЖИВ" език и азбуката ни, позната като "кирилица", са извор на патриотизъм, на родолюбие за развитие на българска култура по света и продължението на нашата вековна история. Децата ни заслужават , да познават и ползват този красив език!
| This discussion has been closed. |