Не допускайте закриването на обсерваторията в Стара Загора!


Гост

#1

2013-07-10 08:00

Спасибо.

Гост

#2

2013-07-10 08:00

Нельзя уничтожать культуру

Гост

#3

2013-07-10 08:35

Господа политици, престанете да демострирате ниския ви коефициент на интелигентнист (IQ) като продължавате тъпоглаво и упорито да следвате примитивната ЗООЛОГИЧЕСКА визия за науката като "слугиня на бизнеса" !!!

Гост

#4

2013-07-10 15:04

Възмутена съм! Ето още една причина младите хора да напускат България, защото си дават сметка, че тук резултатите от техните усилия един ден могат да бъдат унищожени! Желая успех на колегите-астрономи от Стара Загора!
АЗ

#5 нищо ново

2013-07-10 15:35

Градът, който всяка година дава на България поне един медал от международна олимпиада по астрономия, е заплашен да остане без Обсерваторията си. Господа управляващи, докога ще си присъждате титли без покритие за сметка на унищожаването на потенциала на космическите изследвания. Този потенциал бяга, за да оцелее и запази таланта си, тук е обречен по много причини, а едната е липсата на положителни човешки (да оставим моралния субективизъм) примери в науката и научните изследвания.


Гост

#6

2013-07-10 17:03

Страна, която не развива и не популяризира науката и която не използва научните постижения, няма бъдеще

Гост

#7

2013-07-10 17:40

Астрономическата обсерватория е нашият прозорец към
знанието и не трябва да се затваря.

Гост

#8

2013-07-10 19:08

Обсерваторията НАОП "Ю. Гагарин" в Стара Загора е привлякла към изучаване на науката, особено на физиката и астрономията изключително много даровити ученици. Сега много от тях са изтъкнати преподаватели и изследователи във водещи научни центрове у нас и в чужбина. Сега Родината ни има нужда от повече такива огнища на знанието! Запазете този център граден дълги години с усилията на много учени и преподаватели!

Доц., д-р Явор Шопов, Ръководител на Университетския център по космически изследвания и технологии на Софийския университет "Св. Кл. Охридски"

 


Гост

#9

2013-07-11 06:12

Uvajavajte postignatoto v godinite i mnenieto na horata samo taka edno obstestvo moje da se razviva

Гост

#10

2013-07-11 09:29

България има много малко уникални неща. Едно от тях са Народните астрономически обсерватории. Не е тайна, че повечето български професионални астрономи, работещи в България и в най-престижните университети по света са започнали професионалното си изграждане там. На всички ни е ясно, че в България има недостиг на средства, но закриването на една от най-старите народни обсерватории едва ли ще спести чак толкова пари, но със сигурност ще ни направи бедни и духовно. Не е далновидно, всъщност направо си е глупаво да го правите!

Гост

#11

2013-07-11 11:39

Това изобщо не е вярно. Моля прочетете съобщението, никой нищо няма да закрива. Времето, отнело на авторите да напишат глупавата петиция, можеше да бъде оползотворено в това просто да прочетата съобщението на Община Стара Загора:
http://www.starazagora.bg/en/novini/obschinskiyat-s-vet-reshi-za-zakrivaneto-na-obschinskata-agentsiya-po-privatizatsiya-i-slivaneto-na-izv-nuchilischni-zvena-v-tsent-r-za-nauka-kultura-i-izkustvo

Ето цитат, за тези, които въпреки това няма да го прочетат, а ще отделят време да недоволстват:
От 1 юли 2013 г. към Общински отрасъл „Образование" в Община Стара Загора започва да функционира Център за наука, култура и изкуство, който ще обедини извънучилищните звена Младежки дом, Народна астрономическа обсерватория и Общински детски център в единна структура.
...
Обединението се прави с цел по-добра координация между звената, без да се променя числеността на персонала и естеството на работа в тях.

Забележете: без да се променя числеността на персонала и естеството на работа в тях

Поздрави!
И друг път четете преди да недоволствате :)
Възмутен!

#12 Re:

2013-07-11 11:55

#11: -

Здравейте, драги ми общинари,

Радвам се, че сте си включили имидж мейкърите в действие. Ще ви помоля обаче да не мърсите това протестно пространство с пропагандните си цапаници!

Петицията много добре е отвогорила на вашите демагогски глупости, така че няма да си хабя думите.

И спрете да разхищавате парите ни, за да плащате на разни ПиАри да ви перат кирливите ризи и да се мъчат да ни промиват мозъците с обещания и розови картинки!

Нещастници!

 

ПП: Драги ми ПиАри, а вие срама нямате ли?! Или за 5 лева и майките си ще продадете?


Гост

#13

2013-07-11 14:46

Уважаеми общинари,
мястото на НАОП никога не е било в отрасъл Образование, още по-малко в т.нар. Младежки дейности, наред с детските клубчета и танцови ансамбълчета. Вие я сложихте там 2007 г. и с това още тогава показахте колко незаинтересовани и некомпетентни сте. Цели 50 г. чиновниците на власт в този град, независимо от коя партия са били, са показвали уважение към НАОП и никой не е посягал на Обсерваторията. Вие обаче, го направихте, не знам дали осъзнавате какъв СРАМ за вас е това или вече просто нямате съвест и не може и да го осъзнаете.
НАОП трябва да бъде абсолютно самостоятелно звено към отдел Култура със статут, равен на този на Музея, Библиотеката, Галерията и др. уважавани институции в града. Вие и капка понятие си нямате, а явно и не желаете да разберете какво точно се върши в НАОП. Или пък много добре знаете, но имате скрити намерения.

Миналата година обещахте, че няма да пипате обсерваторията: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=912442

Престанете да се излагате пред хората в този град!

киро

#14 Re: точно

2013-07-11 16:03

#13: -  Абсолютно точно написано. Докога ще управляват хора, на които през главата може да мине идеята да обединят Научен център с Общински детски център. Това звучи като виц, но за съжаление е факт в Абсурдистан.  

Гост

#15 Re:

2013-07-11 16:41

#11: -

До "говорителят" на чиновниците в общината:

Ще отговоря във ваш стил:

Времето отнело ви да напишете глупавия си отговор можеше да бъде оползотворено в това просто да прочете отвореното писмо, където на вашия аргумент вече са отговорили. А между другото преди година общински служител отговори отрицателно на въпроса дали обсерваторията ще се "слива":

http://www.tvstz.com/index.php?option=com_content&view=article&id=9078:-26012099&catid=13:2009-     

4 минути преди края на интервюто журналистката пита директно дали Обсерваторията ще е (цитирам) "слята / закрита". Вижте последвалия отговор.


Гост

#16

2013-07-11 20:42

НАОП "Юрий Гагарин", Стара Загора, мотивира десетки и стотици най-талантливи младежи и девойки от Града на липите да се посветят на физика и астрономия. Този извор на таланти е национално богатство, и не трябва да пресъхва!
академик Александър Петров,
Председател на Съюза на физиците в България
Астроном-любител в НАО Стара Загора, 1962 - 1966

Гост

#17

2013-07-11 22:10

НАО"Юрий Гагарин"е гордост за Стара Загора.Изпитвам срам,че има хора от управляващите общината в момента,които не разбират нейното значение и с лека ръка са готови да зачеркнат делото на десетки достойни хора - тези,които са я създали и развили в годините

Гост

#18

2013-07-12 08:05

Разбира се, че не трябва да се закрива. Защо с "лека ръка" се отхвърля всичко хубаво и добре създадено? А какво можем да създадем?

Гост

#19

2013-07-12 08:41

Prestanete da rusite sazdadenoto predi vas! Tazi observatoriq ima svoqta istoriq, svoqta materialna baza i svoeto mqsto v balgarskata istoriq. Prestaplenie e da q zakrivate! Az licno vseki nden vlizam vav vsicki saitove daasti informaciq za kosmiceskoto vreme. Po izcerpatelna informaciq ot tazi nikade drugade ne moga da namerq. Tovane nai-dobriqt sait za kosmicwska statistika.
Борис Комитов

#20

2013-07-12 11:09

Вчера следобяд в НАОП "Ю.Гагарин" е било донесено писмо (точните обстоятелстна около това до този момент не ги знам)от името на Съвета на народните астрономически обсерватории в България, подписано от директорите на обсерваториите във Варна, Габрово, Силистра,Смолян, Димитровград, Кърджали и Ямбол + ръководителя на Астрономическия младежки клуб в Хасково. За това писмо научих рано тази сутрин от д-р Калоян Пенев чрез имейл. Писмото е адресирано до областния управител, кмета и председателя на общинския съвет. В него се оспорва целесъобразността на решението на Общинския съвет от 27 юни за заличаването на НАОП "Ю.Гагарин" и се настоява за преразглеждане на решението.
След това, около 10ч30 мин заедно с г-н Николай Маринов от клуб "Гемма" взехме два екземпляра от писмото, които бяха при г-жа Надя Кискинова и ги внесохме в деловодствата на Областна администрация и Общината. Засега каквото трябва е направено, остава да изчакаме и след това да деййстваме в зависимост от обстоятелствата.

Гост

#21

2013-07-12 13:18

С една дума ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!!!!
Васил

#22 Re:

2013-07-12 16:30

#11: -

Възмущението на всички и целта на петицията е да се преразгледа решението на Общинския съвет и да се възстанови статута на НАОП "Юрий Гагарин".

Идеята за сливанер и по-добра координация може да е полезна да други институции, но не и за тази за която ние се застъпваме в настоящата петиция.

А относно последния ред, ние можем да четем и между редовете и смятаме, че решението е взето неправомерно и без достатъчни консултации и анализ. Моля, покажете ни анализа за взетото решение и го обсъдете с научните институции в Бъгария.

В последните няколко месеца, та и години, се нагледахме на неадекватни и необмислени решения взети / подшушнати и подписани, така както си е реда, по партийна линия.

Васил


Гост

#23

2013-07-13 03:08

Поредно безумие на "овластени" неграмотници! Вместо да възстановят планетариума към НАОП в нова сграда и да укрепят тази уникална за нашата страна структура, под формата на "окрупняване" С претенциозното "Център" (откъде тази тяга към "централизиране" - да си спомним нелепото 'Център за градска мобилност'!)се руши ТРАДИЦИЯ! ПОЗОР!

Гост

#24

2013-07-13 08:05

От училищните посещения в обсерваторията са започнали много сегашни добри инженери и програмисти.
Не е лошо да се строят магистрали и спортни зали. Лошо е да се закриват местата, на които за пръв път е пробляснало у много хора желанието за наука.

Гост

#25

2013-07-13 21:57

Закриването на една образователна институция няма да направи образованието по-евтино, а само по-лошо.