Да спасим от посегателства конната база в Борисовата градина


Гост

#1

2013-06-11 10:43

Винаги е жалко, когато с лека ръка се премахва нещо, градено с години. Това, уви, е практика в България. Колкото и амбициозен и благороден да е новият проект, за личност като Бербатов - решения много. Нека гради, без да руши.
Албена Аладжова
Гост

#2 Да спасим от посегателства конната база в Борисовата градина

2013-06-11 11:32

Връзката на коня с човека е толкова дълголетна, колкото дълголетен е света, в който живеем. Тя е искрена, дълбока и завинаги. Това е приятелство, което ни прави по-добри, по-спокойни, по-толеранти, по-благородни, по-отговорни за околните и за средата, в която живеем. Конният спорт е единственият, в който мъже и жени се състезават наравно с конете. Конният спорт е единственият, в който състезателите нямат таван на възрастовата граница и могат да го практикуват цял живот. А затова, какво е положителното въздействие на конете при хората с увреждания, попитайте родители на деца със синдрома на Даун за преобразяването на децата им само след няколко урока по хипотерапия, за което конвенционалната медицина е безсилна!
Живея до Борисовата градина и всеки път, когато има футболен мач виждам как едни тълпи от хора, които мразят други тълпи от хора отиват на стадиона. След края на мача те още повече се мразят! Моите уважения към г-н Бербатов за успехите му в английското първенство. Но къде е заслугата му към българския национален отбор, от който демонстративно се отказа преди три години? Г-н Бербатов, защо искате да рушите създадена и действаща спортна база? Това ли е спортсменското Ви отношение към другите спортове?
Нека да се обединим и да запазим Конната база в Борисовата градина – място на толератност, уважение, спокойствие и отговорност към самите нас и към животните!


Гост

#3

2013-06-11 11:45

Желая от сърце тази база да си остане на мястото,и да има щастливи деца и много усмивки на това магнетично място .

Гост

#4

2013-06-11 12:10

ako mahnat lubimata mi baza zaradi nqkakvo glupavo igri6te pri uslovie 4e ima 2 stadiona i 5 igri6ta okolo neq, 6te ubivam!!
Иван Михайлов

#5

2013-06-11 12:55

Спасяването на конната база е свързано не само с това дали ще бъде задоволен един или друг нездрав апетит,какъвто е имало и вероятно ще има и занапред,а с осъзнаване на факта,че конната база е част от облика на Борисовата градина и предоставя възможност за отдих,спорт и развлечение.Мястото е единствено по рода си,атрактивно и добре поддържано.Нелепи са твърденията,че е западнало и няма интерес.Усилията, които се полагат да се съсипе конната база е хубаво да бъдат насочени към подобряването и развитието и,което не е свързано с чак толкова средства,както се изписа.
Албена Аладжова

#6

2013-06-11 14:51

До
Г-жа Йорданка Фандъкова
Кмет на Столична община

Копие:

До
Министерство на младежта и спорта

До
Българска НационалнаТелевизия

До
Българско Национално Радио

До
Български Олимпийски комитет

До
Българска федерация по конен спорт



ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТ ГРУПА ГРАЖДАНИ СЪПРИЧАСТНИ КЪМ КОННИЯ СПОРТ

Уважаема Госпожо Фандъкова,
Във връзка с представения от г-н Димитър Бербатов и г-н Емил Данчев в Столична община проект за футболна академия на мястото на старата конна база в Борисовата градина и във връзка с обяснението на главния архитект на София г-н Петър Диков, че за академията са оглеждани терени на НСА и в “Зона Б5”, но те не са били подходящи, а конната база отдавна не се ползвала и сега там имало само няколко животни,
НИЕ, ГРУПА ГРАЖДАНИ СЪПРИЧАСТНИ КЪМ КОННИЯ СПОРТ ЗАЯВЯВАМЕ СЛЕДНОТО:
Твърдението на главния архитект на София не отговаря на истината. Конната база се ползва активно, като на нейна територия тренират активно състезатели държавни шампиони на страната с елитни коне. Стотици деца в почивните дни имат възможността яздейки да се допрат до благородните животни. Много граждани собственици на коне са избрали базата за дом на техните любимци.
Нелепи са твърденията, че мястото е западнало и няма интерес. Факт е, че конната база е част от облика на Борисовата градина и предоставя възможност за отдих, спорт и развлечение. Мястото е единствено по рода си, атрактивно и добре поддържано.
Връзката на коня с човека е толкова дълголетна, колкото дълголетен е света, в който живеем. Тя е искрена, дълбока и завинаги. Това е приятелство, което ни прави по-добри, по-спокойни, по-толерантни, по-благородни, по-отговорни за околните и за средата, в която живеем. Конният спорт е единственият, в който мъже и жени се състезават наравно с конете. Конният спорт е единственият, в който състезателите нямат таван на възрастовата граница и могат да го практикуват цял живот.
НИЕ, ДОЛУПОДПИСАНИТЕ ГРУПА ГРАЖДАНИ ЗАЯВЯВАМЕ:
Считаме, че конната база в Борисовата градина следва да запази предназначението си. Не е редно нещо създадено веднъж да бъде унищожено с лека ръка. Още повече едно превръщане на конната база във футболно игрище би било съпроводено с унищожаването на ценни, многогодишни дървесни видове.
Що се отнася до предлагания от г-н Димитър Бербатов и г-н Емил Данчев проект за футболна академия, смятаме, че идеята е прекрасна, като за целта в рамките на Борисовата градина има достатъчно пустеещи места, които с изграждането на една детска футболна академия ще бъдат осмислени и ще намерят своето предназначение.
С уважение,
Албена Аладжова
Мобилен: 0988807866

Приложени:

Списък на граждани в защита на Конна база „Спортна София – 2000” АД, гр. София, 2013 год.

Група:
Да спасим конната база в Борисовата градина
https://www.facebook.com/groups/530538493666810/

Петиция:
Да спасим от посегателства конната база в Борисовата градина
http://www.peticiq.com/httpswwwfacebookcomgroups530538493666810

Гост

#7

2013-06-11 16:06

Аз също мисля, че предлагания от г-н Димитър Бербатов и г-н Емил Данчев проект за футболна академия, е добра идея. Само че не ми е ясно защо са избрали това ново игрище да е именно на мястото на любимата ни историческа Конната база. Всички знаеме че има достатъчно грозно пустеещи места в рамките на Борисовата градина където при изграждането на една детска футболна академия те ще бъдат осмислени и намерят своето предназначение.
С уважение, Людмил Димитров

Гост

#8

2013-06-11 16:59

:)

Гост

#9

2013-06-11 17:51

Базата има нужда от малко освежаване и повече гласност , за да може да се ползва от повече хора и да има интерес към конния спорт, който е уникален.

Гост

#10

2013-06-11 17:59

Харесвам Бербатов.Но си мисля,че е много по-правилно.Има толкова много игрища и терени за футбол.А къде могат нашите деца и внуци да видят и да се порадват на тези красиви животни? На 35км. А футбол може да играят навсякъде.А да пояздиш???

Гост

#11

2013-06-11 18:57

Конната база е разположена в парк “Борисова градина” на територия от 7 000 кв.м. Базата разполага с административна сграда, 20 бокса за коне, 2000 кв. м. манеж за езда, 2000 кв.м. падок, съблекални и санитарни възли. Възможности за обучение в езда за начинаещи с инструктор, свободна езда за напреднали, разходка в парка, езда на пони за деца, наем на бокс, ползване на манеж и падок, месечен абонамент. За клиентите на конната база – охраняем паркинг.

Уютната обстановка в паркова среда, екипа от професионални инструктори и обслужващ персонал, осветлението на манежа и по алеите, което допълва комфорта в късните часове, предоставят възможности да се докоснете до едни от най – интелигентните животни в царството на природата както и до Конният спорт като най-приятен начин за релакс и самодисциплина.

Гост

#12

2013-06-12 09:21

Защо трябва да се затвори едно място свързано със спорт и животни, да се изсече всичко, за да се направи друго спортно място, без дървета и животни? Футбола не е единствения спорт, от който хората се интересуват или спортуват.

Гост

#13

2013-06-12 10:01

НА. МЯСТОТО НА КОННАТА БАЗА БЕРБАТОВ ПРАВИ АКАДЕМИЯ В БОРИСОВАТА ГРАДИНА
23.5.2013 г.
Ще тренира деца, подготвя собствен отбор за юношеските групи

"Аз съм точният човек", обърна се нападателят към общинарите
Валери Роев
Футболна академия за деца и младежи ще прави звездата на „Фулъм" Димитър Бербатов в Борисовата градина в София. Тя ще е на мястото на конната база до стадион „Юнак" и ще разполага със затревено футболно игрище в реален размер, както и с помощен терен. Планира се в следващите две години там да тренират 100 деца, като самият Бербатов лично ще им предава футболните си умения, когато си е в България. Амбицията му е след 3 години да изгради собствен отбор, който ще се състезава в юношеските групи с различни възрастови формации. 1-2 пъти седмично базата ще се предоставя за ползване и на деца от софийските училища. Освен учителите им по физическо с тях ще работят и треньори от академията, които ще привличат талантливите ученици да се подготвят в школата на Бербатов. На по-късен етап ще изгради и пансион, за да могат в академията да тренират и таланти от провинцията. Проект Проектът за академията бе представен вчера лично от Бербатов и от мениджъра му Емил Данчев пред съветниците от стопанската комисия в столичната община. Познавате репутацията ми. Аз имам фондация за талантливи деца. Искам да дам път на още талантливи хора, които да успяват, обърна се нападателят към общинарите. „Има много труд, преди да стигнеш до лесния начин на живот", изтъкна той. По думите му днес младежта е доста по-различна в сравнение с неговото време и има много фактори, които влияят негативно на децата. Затова с тях трябва да се работи. „Аз съм точният човек", каза Бербатов пред съветниците. База До 20 дни трябва да е готов идейният проект за академията и прилежащите й съоръжения, обясни мениджърът на Бербатов Емил Данчев. По думите му за построяването им ще са необходими около 5-6 месеца. Освен основното и помощното игрище, които ще са изцяло с естествена трева, се планира и реконструкция на двете постройки към сегашната конна база. Там трябва да бъдат направени съблекални, медицински кабинет, треньорски стаи.

Бракуват старите коне

Проучихме няколко терена за академията на Бербатов - и в Студентски град, и в „Зона Б-5", и смятаме, че този е най-подходящ, обясни главният архитект на столицата Петър Диков. По думите му мястото на сегашната конна база отдавна не е в Борисовата градина. Преди години тя е използвана от Конна полиция за охрана на стадиона по време на мачове. Сега обаче в нея има само 6 общински и 5 частни коня и едно пони, които са на възраст за бракуване. „Бракуване не означава ликвидиране", побърза да уточни той, след като общинската съветничка Любка Качакова изрази разтревоженост за бъдещето на животните.
23.05.2013 г., с. 6

Гост

#14

2013-06-12 10:42

След като Г-н Бербатов е решил да развива спорта в България, защо не създаде безплатна детска школа по езда на вече съществуващото място! Да вложи много по малко средства в обновяването на базата а не в изграждането на нов проект, така ще има много повече доволни хора. Едно време ездата е бил достъпен спорт за всеки който желае и са продължили само тези които наистина са го искали, а сега може да язди само този който разполага с някакви средства и може да си позволи да плаща такси. Преди, треньорите са обикаляли училищата и са привиквали ученици да минат начална школа, от там и самата селекция на ездачите е по добра, защото не всеки който разполага с талант успява да го разкрие. Дано всичко това има щастлив край !

Елена Стоилова

#15

2013-06-12 11:26

Повечето коментари са насочени към желанието на Бербатов да прави школа, което трябва да подбужда искрено одобрение.
Проблемът идва от мисленето на хората и в частност, разсъжденията на главния архитект Петър Диков, според който мястото на базата не е там. Странно е мисленето, че едно разнообразно преживяване в центъра на София се оказва не на мястото си?!?
Нека напомним на Столичен съвет, че конната езда не само е един от най-старите аристократични спортове (София уж се стреми да е културна столица), а е и пряко свързана с историята на България. Освен това контактът с конете е доказано полезен за деца, страдащи от редки заболявания и най-вече аутизъм и синдром на Даун. Конната езда е и прекрасна рехабилитация на инвалидизирани хора.
Възможността на софиянци и гости на столицата да се докоснат до природата не бива да бъде унищожавана заради икономически интереси. Нерентабилността на конната база може да бъде преодоляна чрез рационална управленческа политика и добър мениджмънт, а не чрез безумието в идеята за закриването й.

Гост

#16

2013-06-12 14:06

Проектът на Бербатор е чудесен, би било страхотно да има такава школа в София. Но НЕ и на мястото на една конна база, която ражда спортисти победители. Конният спорт в България и без това е на апаратно дишане. Помогнете му, вместо да разрушавате и малкото постигнато!

Гост

#17

2013-06-12 14:22

...защото не само ритането на топка е важно!
Албена Аладжова

#18 РЕПОРТАЖ ПО БТВ 19 ч.

2013-06-12 15:06

На вниманието на всички от групата! Довечера, 19 часа БТВ репортаж за конната база плюс интервю от Димитър Стоянов!!!

Гост

#19 РЕПОРТАЖ ПО РАДИО ХОРИЗОНТ

2013-06-12 16:46

УТРЕ 13 ЮНИ ПО ПРОГРАМА ХОРИЗОНТ НА БЪЛГАРСКОТО РАДИО ОТ 17 ДО 18 ЧАСА ЩЕ БЪДЕ ИЗЛЪЧЕН РЕПОРТАЖ ЗА СЪБИТИЯТА СЛУЧВАЩИ СЕ В КОННАТА БАЗА В БООРИСОВАТА ГРАДИНА

Гост

#20

2013-06-12 16:48

Има достатъчно занемарени стадиони. Нека си прави колкото школи иска там. Защо не и в родния си град. Пожелавам му успех.

Гост

#21 Re: Напълно подкрепям написаното!

2013-06-12 16:54


Гост

#22 Re:

2013-06-12 17:36


Гост

#23

2013-06-12 18:22

Красива база на хубаво място където може да се популяризира коннния спорт и да носи радост на много хора,които нямат достъп до конете.Не е красиво един голям спортист какъвто е Бербатов да посегне на правото на други спортисти каквито са нашите ездачи да имат своята база,а тя заслужава да бъде развивана.
Хахаха

#24 Да спасим базата

2013-06-12 19:51

Не трябва всички да ритат топка, тази конна база е важна за много талантливи деца и техните родители. Бербатов се сети сега да се върне като приватизатор, а си запази краката когато трябваше да играе за България!!!

Гост

#25 Re:

2013-06-12 20:27

#15: Елена Стоилова - Напълно подкрепям мнението на Елена и всички изказали се за оставането на базата в Борисовата градина. Архитект съм по професия, а от 12 година и главен архитект в община и мога да твърдя, че зад "говоренето" за или против на главните архитекти в общините почти винаги стоят комерсиални интереси на някой . Мойте уважения към Бербатов, но смятам за нагло и недостойно искането му да съсипят конната база. А за мнението на колегата Диков, дори и не се учудвам.