Не на връщането на цигарения дим в заведенията

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията Не на връщането на цигарения дим в заведенията

anjela

#4401 Re: Re: Re: Re: Re:

2013-10-25 13:07

#4400: тодор кръстев - Re: Re: Re: Re:

Само съобщавам. Премахвам от приятелите си всички, които искат да се запази тоталната забрана за пушене на закрито. След като ме искате на улицата, аз не ви искам сред приятелите ми. Толкова.

anjela

#4402 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2013-10-25 14:14

#4401: anjela - Re: Re: Re: Re: Re:

Само съобщавам. Премахвам от приятелите си всички, които искат да се запази тоталната забрана за пушене на закрито. След като искате да мръзна на улицата, аз не ви искам сред приятелите ми. Толкова.
"Много мислих, преди да го започна това "чистене". Предимно защото не обичам разделението заради самото разделение. Не е градивно. Обаче, винаги има поне едно "обаче". Как да съм приятел с хора, които тотално ми отказват правото да съм аз, при това без да им преча по никакъв начин. Досега нито един поддръжник на закона не ми е дал смислено обяснение с какво бих му/й пречила, ако си пуша някъде, в някакво заведение, което е само за пушачи. Просто повтарят като навити "не, не може, ще пушиш на улицата". Няма обяснение защо, просто един такъв човеконенавистен (към мене) инат. ами ако един ден стане дума за нещо наистина важно? (защото това с пасивното пушене не е наистина важно, то е просто лъжа и всички го знаят, само че удоволствието да забраняваш на друг човек нещо, каквото и да е, се оказа по-силно за егото на някои хора, отколкото разумният диалог). Затова, много съжалявам, но бяхме дотук. Мъчно ми е, че така се случва, но тази фанатична вражда не я започнахме ние. Какви ли доводи не вадихме, как ли не подхождахме разумно, бяхме и сме готови на компромиси - инвестиции за вентилации, отделни помещения, дори отделни заведения - не и не. Не искат. Гаврят се с нас. Днес имаше предложение от бездимен да пушим в кутийки тип тоалетни, бяхме сравнявани с пикаещи в басейн, с наркомани, с престъпници, с убийци, с какво ли не. Цялата несправедливост на планетата се съсредоточи в думата "пушач". Псуват ни, кълнат ни да мрем от рак, една искаше да ни прегризе гърлата, други стреляха срещу пушачи с въздушни пушки... е докога аз ще съм толерантна към нетолерантни хора? И защо? Обяснявах, посочвах факти, убеждавах, задавах разумни въпроси... и какво получих? НЕ. Няма обяснение как вредя на когото и да било, когато съм в друга сграда. Няма отговор на въпроса как така един непушач ще е във всички заведения едновременно. Няма отговор на въпроса защо непушачите не си направят техни си заведения, в които не се пуши, ами се разпореждат с парите на другите без да им мигне окото. И не спряха да лъжат най-нагло как в цяла Европа било така, как пушенето вредяло на околните и какво ли не още. Имаха наглостта да го нарекат "пари или здраве", при положение, че парите, които плащаме за навика си - акциза - не отиват за здравеопазване.......Омръзна ми. Уморих се. Мразя да давам доводи, а отсреща да ме гледат с упорития инатлив поглед на злобно дете."


Гост

#4403

2013-10-25 19:46

Непрекъснато се коментира как България е на първо място по пушещи тийнейджъри в Европа, и какво правим по въпроса? Даваме им повече възможности да продължават с този вреден за тях навик. И защо собствените им родители не се замислят за това какво е най-добро за техните деца? Тази безотговорност, която се шири в страната засяга най-много бъдещето на България и никой не го е грижа за това.

Гост

#4404 Re:

2013-10-26 08:12

#4403: -

Аргументът: "Ресторантът е публично място".добре измислен ефикасен инструмент с който държавния чиновник с присвои правото да управлява частна собственост

Какво е публично място? Ако под място имаме предвид собственост, то публичната собственост е собственост, чийто собственици са всички граждани. Ресторантите не са публична собственост, те са частна собственост. Публичното място като частна собственост, върху която държавата е наложила някакъв режим за свободно влизане, е един от много измамни инструменти, с които политиците са си присвоили контрол върху чужда частна собственост.


Гост

#4405 Re: Re:

2013-10-26 08:42

#4404: - Re:

Не искате да се пуши но мирише и в Народното събрание и в болниците.Тази сутрин слушах проф. Гайдарски,той никога не е пушил,но каза че трябва да има зали за пушачи и че на никого не може да се пречи да пуши след като си е купил цигарите


Гост

#4406 Re: Re: Re:

2013-10-27 06:36

#4405: - Re: Re:

Като си представя, че с парите на пушaчите, такива като Машa Гаврилова от "България без дим"- си плащат сметките и си купуват хрaнa, ме обхвaщa гняв! Няма да зaбрaвя, как журнaлисткaтa Ива Николова и каза в студиото на БНТ ,че ако всички спрат цигaрите, тя няма да си получава пенсиятa.

ivona

#4407 Re: Re: Re: Re:

2013-10-27 16:05

#4406: - Re: Re: Re:

ние българите сме били мръсни балканци.вижте в чистата Германия как мият халбите за бира в кутия с една и съща вода.такова чудо в България  няма да намерите даже в кръчмата на най затънтеното село.

https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1385019_628063260578276_6...

Александър

#4408 Re: Re: Re: Re:

2013-10-27 16:29

#4406: - Re: Re: Re:

Мен пък ме обхваща гняв, че хора като теб (#4406) и Ива Николова вярват на такива глупости и разсъждават толкова елементарно. Няма да има пари за пенсии, ако никой не пуши - що за идиотщини?!?!

Вероятно имаш предвид, че акцизът от цигарите влиза в бюджета и ако няма пушене, няма да има и пари от акциз в бюджета. Да, така е, но какво от това? Ако един човек харчи 100 лева на месец за цигари и изведнъж спре да пуши, тези 100 лева че бъдат изхарчени за нещо друго и пак ще се завъртят в икономиката. Парите спестени от непушене няма да изчезнат - просто ще се използват другаде.

Как може в 2013(!) г. да има хора, които наистина мислят че икономиката зависи от цигарите?! По тази "логика", ако всички почнем да пушим по 5 кутии на ден ще станем най-богатата държава в света и пенсиите ще са космически. 
Интересно защо обаче в богатите държави процентът на пушачи е много нисък, а в бедните държави пушачите са много.

Внимателно следя темата със забраната за пушене в закрити обществени места и продължавам да съм изумен колко глупави, просташки и несъстоятелни са аргументите на противниците на забраната. Живея в чужбина и тук този разговор се проведе преди около десет години - тукашните противници на забраната говореха същите глупости, които и българските им колеги в момента. Хората тук се убедиха, че нищо лошо не става когато не се пуши в закрити обществени помещения и вече въобще не си спомнят че някога се е пушило в заведенията. След години и в България ще е така. Неизбежно е, защото това е световна тенденция.


Гост

#4409 Re: Re: Re: Re: Re:

2013-10-27 16:52

#4408: Александър - Re: Re: Re: Re:

и тебе приятелю те тресе гняв и озлобление срещу пушачите.нищо ново не казваш нас и наркомани ни наричаха и ни псуваха и ни наричаха убиици и престъпници,проклинаха ни да хванем рак и да умрем това вече сме го прочели поне 50 пъти вече свикнахме.достатъчно сме мъдри и уравновесени да не обръщаме внимание на това което пишат.не си по различен от тези които ни обиждат и ни се заканват.

ivona

#4410 Re: Re: Re: Re:

2013-10-27 17:04

ако тази теория е верна нямаше да има пушачи доживели до 70-80 и повече години и в добро здраве.но тях ги има виждам ги всеки ден в градинката до блока в който живея.не само цигара но и по някоя чашка ракия си позволяват.
веселин николов

#4411 Re: Re: Re: Re: Re:

2013-10-27 17:23

#4410: ivona - Re: Re: Re: Re:

браво Алрександър ако е така явно си попаднал в рая защото в държавите от Е.С.далече не е така.пълна забрана има само в три държави и едната е България.в другите има разделение не само на заведения ами и на цели хотели.зная го от личен опит немалко европейски държави съм обиколил и навсякъде има заведения за пушачи.нещо повече пуши се даже в бара на европейския парламент в Страсбург. всеки който пише "и в Европа е така" не е ходил по далече от с. Бусманци.

Александър

#4412 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2013-10-27 18:30

#4411: веселин николов - Re: Re: Re: Re: Re:

Веселин Николов,

Моите наблюдения са предимно в Северна Америка и някои европейски страни. В САЩ и Канада почти няма места, където да е разрешено пушенето на закрито. Е, има някои градове, но са много малко на брой и постоянно намаляват. В моя град примерно отдавна не се пуши в заведения а наскоро забраниха да се пуши на открито - в паркове и зелени пространства. Има хотели в Америка, които предлагат стаи за пушачи, но те също са малко.

В Европа пушенето е малко по-свободно, но и там тенденцията е към все повече ограничения. Така и трябва. Щом пушеща и студена държава като Русия наскоро въведе пълна забрана за пушене на закрито, България също ще се справи. Също така трябва да има ограничения за реклама на цигари, да няма субсидии за тютюнопроизводители и т.н.


Гост

#4413 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2013-10-28 06:01

#4412: Александър - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

вместо да лъжеш и да заблуждаваш обществото да беше прочел това съдебно решение на федералния съд на САЩ срещу кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг.какви забрани в парковете и градините какви 5 лева.ето я истината:

„Съдия Джордж Серезиа, сезиран от група за защита на правата на пушачите, реши, че службата е превишила правата си и че налагането на подобни мерки е от компетенциите на законодателната власт.
Решението за забраната за пушене е „невалидно, тъй като нарушава принципа за разделение на властите“, аргументира се съдията и нареди то да бъде отменено.
Групата „КЛАШ“ (Граждани срещу тормоза над пушачите), базирана в Ню Йорк, изрази задоволството си от тази победа срещу „една бюрократична и противоконституционна наредба“, напомняйки че законодателите в щата Ню Йорк са отхвърлили преди 10 години въвеждането на такава мярка.“

ivan lazov

#4414 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2013-10-28 06:08

#4413: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/46919_10151941585354448_5...

Наздраве от Полша, където - О, боже мой - се пуши

 

наталия

#4415 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2013-10-28 06:52

#4412: Александър - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

не пиши глупости след като не си наясно което е това Русия.родена съм и съм израстнала в Сибир и много добре зная какво са -30 40 градуса.при такива температури се прекратяват всички работи на открито.ако някой се опита да пуши навън най малкото което може да му се случи е да остане без пръсти на ръцете си.затова във всички градове съществуват специализирани отоплени помещения за пушене.в Новосибирския институт по икономика и финансии където учих имаше даже две такива помещения отделно за мъже и за жени.тази година пътувах до Новосибирск и мога да твърдя че се пуши не само в заведенията ами и във влаковете на специални за пушене места.омръзна ми вече от такива разбирачи като тебе.


Гост

#4416 Re: Re: Re: Re: Re:

2013-10-28 07:34

в САЩ е организирана "Групата „КЛАШ“ (Граждани срещу тормоза над пушачите), базирана в Ню Йорк". защо да не се създаде една такава група и в България която да защитава правата на пушачите пред институциите.тогава управляващите сигурно ще се замислят имаме ли и ние някакви права в тази държава.
наталия

#4418

2013-10-29 06:24

какво да чета след като сама зная че забрана още няма!само преди три месеца се върнах от Русия! когато я въведат тогава ще видим къде и как може да се пуши.във всички случаи забраната няма да обхваща северните райони.няма в Русия луди управници които да пратят своите граждани да пушат навън при температури изключително опасни за човешкото здраве.ти май само пишеш без да четеш.ако слушат такива като тебе ще пратят пушачите навън даже и зад полярния кръг където температурите стигат до -50 градуса.като нямаш представа какво е това полярен студ не давай некомпетентни мнения това може да го правят само хора живели там.


Гост

#4419 Re

2013-10-29 07:14

а колко струва лечението на острите простудни заболявания ,пневмонии и катари на дихателните пътища от които боледуват пушачите затова че забраната ги излага на студ вятър и дъжд.едно заболяване от двойна бронхо пневмония уврежда здравето на човека понякога за цял живот, а понякога го преселва в отвъдното само за 10-15 дни.възпалението на белите дробове е изключително опасно заболяване което се предизвиква именно от рязка смяна на температурата от +30 на -10 градуса.питам с какво право се иска от пушачите да жертват здравето и живота си затова че някои искали да се пуши само навън по тротоарите.има и други фактори затова че пушачите се подлагат на унижения но това вече е друга тема.крайно наложително е да се разделят заведенията и всеки да си знае мястото.ние пушачите не сме по малко граждани на държавата от тези които не пушат.и ние плащаме данъци дори достатъчно по високи от непушачите затова имаме правото да изискваме и нашето здраве да бъде запазено.

Гост

#4420 Re: Re

2013-10-29 08:03

#4419: - Re

"когато една държава издава глупави закони нейните граждани не са длъжни да ги изпълняват"-френска мъдрост.

Александър

#4421 Re:

2013-10-29 13:48

#4418: наталия -

Наталия,

Аз също съм живял в Русия, така че позволи ми да имам някакви наблюдения какво става там. Законът влезе в сила и забрана има. Препоръчвам ти следващия път когато отидеш в Русия да видиш "къде и как може да се пуши." Изключения за северните райони няма.

Вместо да спорим, направо прочети закона. Направил съм си труда да ти го покажа.

Изумително (и жалко) е, че в България обществото пилее толкова много енергия коментирайки закона за забрана на пушене в закрити помещения. Но така или иначе, законът ще остане - поправката няма да мине през преларната зала, а ако мине ще има вето. А това всичко е при положение, че правителството не падне. Препоръчвам на противниците на закона да свикнат, защото както вече казах, това е световна тенденция и връщане назад няма да има. Някой спомня ли си, че преди години се пушеше в самолети? Отдавна не се пуши в самолети - хората свикнаха и го оцениха. Със закритите обществени помещения е същото.

 

наталия

#4422 Re: Re:

2013-10-29 15:04

#4421: Александър - Re:

защо сам си противоречиш от една страна твърдиш че в Европа закона бил по освободен от друга настояваш да остане пълната забрана в България нещо няма логика как да е.а за Русия няма за какво да се косиш от тази забрана нищо няма да стане.руската мафия е всесилна още никой не се е справил с нея.когато и настъпят интересите е безпощадна.що се касае до северните райони искам да видя колко ще издържиш на открито при големите минуси през зимата без ръкавици и шапка.давам ти три минути не повече.на следващия ден си в болница.

 


Гост

#4423 Re: Re:

2013-10-29 15:17

#4421: Александър - Re:

ти пък ще видиш каква изненада са ви приготвили ресторантьорите за тази зима.запомни го много добре даже да не падне забраната заведения за пушачи ще има нещо повече тях вече ги има узаконени по установения съдебен ред.

петър стаев.

#4424 Re: Re: Re:

2013-10-29 15:27

#4422: наталия - Re: Re:

много ми е интересно след като закона е толкова съвършен и читав тогава защо актовете за глоби се срутват в съда още на прима виста.в 9 от 10 случая акта пада и разноските по делото ги плаща съставителя.форумите са пълни с копия на съдебни решения с отмяна на актовете.

Александър

#4425 Re: Re: Re:

2013-10-29 15:44

#4422: наталия - Re: Re:

Наталия,

Поне признаваш, че забрана в Русия има :-)

Между другото, ако прочетеш руския закон ще видиш, че той е много по-строг и пълен от българския. Браво на руснаците. И не се притеснявай, законът в Русия няма да падне и няма да бъде отменен. Омръзна ми да повтарям, че цял свят води война с пушенето (пушенето, не с пушачите) и подобни забрани са част от това. Противниците по-добре да свикнат и да спрат да хленчат, така или иначе няма да могат да спрат прогреса и цивилизацията.

Няма никакво противоречие в това което бях написал. Само сравнявах законите в северна америка с тези в европа и стигнах до заключението, че в момента в европа пушенето е малко по-свободно. Но само за момента, след няколко години Европа ще настигне САЩ по строгост на анти-пушене законите. Подкрепям закона в България защото има безспорни ползи, а минуси няма.

Между другото, през последните 2-3 години България, Холандия, Люксембург, Украйна и Русия въведоха пълна забрана за пушене на закрито. Така че, тенденцията за която говоря вече е налице. А други европейски държажи отдавна имат подобни забрани. А тези които в момента имат само частични забрани скоро ще ги превърнат в пълни.