Не на връщането на цигарения дим в заведенията

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията Не на връщането на цигарения дим в заведенията


Гост

#3676

2013-06-08 16:35

ПОДКРЕПЯМ ПЕТИЦИЯТА, ВЪПРЕКИ ЧЕ СЪМ ПУШАЧ. ТАКА Е ПО-ПРИЯТНО В ЗАВЕДЕНИЯТА. КОЙТО ИСКА ИЗЛИЗА НАВЪН-НАВСЯКЪДЕ Е ПРЕДОСТАВЕНА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ТОВА. А ПЪК И ВСИЧКО Е ДО НАГЛАСА НА ПСИХИКАТА. ПРОБЛЕМ Е САМО НА БЕЗВОЛЕВИТЕ ХОРА.
martinkunev

#3677 Re: Re: Re:

2013-06-08 16:59

#3662: Любомир - Re: Re:

Липсата на тотална забрана принуждава непушачите да се съобразяват с пушачите. Непушачите са принудени да направят избор между:

- да се откажат от ходене на определени места и излизане с определени хора

- да ходят в неприятна за тях обстановка, да вдишват вредни газове и в последствие дрехите и косата им да миришат на цигари

Така пушачите ограничават свободата на непушачите.


Тъй като пушачите правят свободен избор да пушат, те са длъжни да се съобразят с останалите хора. Те винаги имат свободата да не пушат. Непушачите не са направили нищо неестествено - защо трябва да се съобразяват с избора на други хора?


По същата логика, по която можем да разрешим пушенето в заведенията, трябва да разрешим и срането в тях. Дори повече, защото второто е естествена нужда.


Сравнението с чалга клубове и гей барове е неуместно. Да се категоризират заведенията по интереси е едно, да се разделят на пушещи/непушещи е съвсем различно. Ако някой твърди, че пушенето му е интерес, тогава според мен си говорим за зависимост и тези хора трябва да се лекуват.


Защо смятам, че падането на забраната значително ме ограничава? Почти всички заведения ще разрешат пушене, ако забраната падне. Който се съмнява да си спомни в колко заведения пушенето беше забранено (имаше ли такива всъщност?), преди налагането на ограничения.


Другият довод който съм чувал са парични загуби. Тези, които губят са производители на цигари, държавата (от акцизи) и евентуално заведенията (нямам статистика в подкрепа).


Нима трупането на пари от производителите на цигари и собствениците на заведения е по-важно от свободата и здравето на хората? Нима капитализмът толкова ни е промил, че парите са по-важни от основни човешки ценности?


Падането на пълната забрана е един от най-безумните начини за вкарване на пари в държавата. Това е стъпка назад в развитието. Ако искате можем да върнем и робството - ще направим всички безработни хора роби. Така хем държавата ще спечели пари (евтин труд), хем ще решим проблема с безработицата.

 

 


Гост

#3678

2013-06-08 17:10

Прекрасна инициатива! Най-после и ние непушачите можем да посещаваме заведения. Гарантирам ви, че в непушачите харчат повече в заведенията от пушачите, които с едно кафе могат да изпушат половин или една кутия цигари.

Гост

#3679

2013-06-08 17:15

ПРАВИЛНО! С ЕДНО КАФЕ ИЗПУШВАМ ПОНЕ ПЕТ ЦИГАРИ. А КОГАТО НЕ ПУША КОНСУМИРАМ И ПИЯ ПОВЕЧЕ. КОЙ ПЕЧЕЛИ ПОВЕЧЕ ОТ МЕН ТОГАВА? ТОВА СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ ЗА НАМАЛЕНИТЕ ОБОРОТИ. В ЗАВЕДЕНИЕТО В КОЕТО НАЙ-ЧЕСТО ХОДЯ НЕ СА НАМАЛЕЛИ КЛИЕНТИТЕ.

Гост

#3680

2013-06-08 17:32

Не е нормално да се отменя един от малкото прогресивни закони в България. Заведенията не се изпразниха, заради забраната за тютюнопушене, а защото бизнеса умира, а безработицата расте. Грешните икономически решения, взети в политическите централи са причина за липсата на клиенти в заведенията. Вкарването на международните търговски вериги в центъра на градовете, малките субсидии за родното селско стопанство и безогледния внос на всичко и от всякъде, безконтролното отношение на държавния регулатор към монополите...това са причините за липса на клиенти по заведенията, а не забраната за пушене! Политиците да се заемат със задачата да съживят икономиката и да защитят националните интереси, а не да се дърлят като миндили в парламента и да се чудят каква глупост да измислят. Нямат много време!
Любомир

#3681 Re: Re: Re: Re:

2013-06-08 17:37

#3677: martinkunev - Re: Re: Re:

 

  • Липсата на тотална забрана принуждава непушачите да се съобразяват с пушачите. Непушачите са принудени да направят избор между:
  • - да се откажат от ходене на определени места и излизане с определени хора
  • - да ходят в неприятна за тях обстановка, да вдишват вредни газове и в последствие дрехите и косата им да миришат на цигари
  • Така пушачите ограничават свободата на непушачите.

Да. И е напълно логично да направят първия избор. Що за хора са пушачите в тези компании, които не биха се съобразили с желанието на непушачите да не се тровят? Според мен - хора, с които не си заслужава да имаш вземане-даване. Освен това, в горното мое предложение има заведения без дим.

  • Тъй като пушачите правят свободен избор да пушат, те са длъжни да се съобразят с останалите хора. Те винаги имат свободата да не пушат. Непушачите не са направили нищо неестествено - защо трябва да се съобразяват с избора на други хора?

Да има помещение/заведение, в което ти е позволено да пушиш, не е несъобразяване с останалите хора. Това просто е едно от местата, на които един непушач не иска да бъде. Защо трябва на собственика на заведението да му се забранява да го направи само за пушачи, например?

  • По същата логика, по която можем да разрешим пушенето в заведенията, трябва да разрешим и срането в тях. Дори повече, защото второто е естествена нужда.

Много добър пример. Във всички заведения е позволено срането (даже, доколкото знам, е задължително да има такава възможност). Просто не се сере извън определените за целта места. Мисля, че същото е приложимо за пушачите и няма нужда да се изтикват навън. Също така, не мисля, че трябва законодателят да казва кои ще са тези места.

  • Сравнението с чалга клубове и гей барове е неуместно. Да се категоризират заведенията по интереси е едно, да се разделят на пушещи/непушещи е съвсем различно. Ако някой твърди, че пушенето му е интерес, тогава според мен си говорим за зависимост и тези хора трябва да се лекуват.

Не сравнявам аспекта с интересите, а с нежеланието да присъстваш там ("чалга"/"гей" да се замести по избор на читателя).

  • Защо смятам, че падането на забраната значително ме ограничава? Почти всички заведения ще разрешат пушене, ако забраната падне. Който се съмнява да си спомни в колко заведения пушенето беше забранено (имаше ли такива всъщност?), преди налагането на ограничения.

Ако наистина на толкова много хора, колкото са желаещите да забранят пушенето, им пука за здравето им, нека да направят няколкоседмичен бойкот на заведенията, или да посещават тези, които ще са бездимни. Ако действително хората са толкова много и толкова заинтересовани, това ще се отрази на дейността на заведенията и ще ги принуди да въведат разделение или забрана (от чисто търговски интереси).
Лично аз не смятам, че навсякъде ще се върне - достатъчно собственици ще искат да капитализират върху недоволството от пушенето, натрупало се покрай забраните, и по своя инициатива ще обявят заведения (или части от тях) за бездимни.

  • Другият довод който съм чувал са парични загуби. Тези, които губят са производители на цигари, държавата (от акцизи) и евентуално заведенията (нямам статистика в подкрепа).
  • Нима трупането на пари от производителите на цигари и собствениците на заведения е по-важно от свободата и здравето на хората? Нима капитализмът толкова ни е промил, че парите са по-важни от основни човешки ценности?
  • Падането на пълната забрана е един от най-безумните начини за вкарване на пари в държавата. Това е стъпка назад в развитието. Ако искате можем да върнем и робството - ще направим всички безработни хора роби. Така хем държавата ще спечели пари (евтин труд), хем ще решим проблема с безработицата.

Не мисля, че производството на цигари трябва да е бизнес с дългосрочни перспективи. Но забраната в заведенията няма да откаже хората от пушенето.
За акцизите - това за мен са глупости.
За заведенията се обосновах по-горе.

Между другото, доколкото съм запознат с капитализма (свободния пазар), именно онези заведения, които отменят/ограничат пушенето, ще се облагодетелстват най-много. Но не мисля, че това трябва да става чрез безусловна, спускана отгоре забрана.


Гост

#3682

2013-06-08 17:58

Пушачите трябва да бъдат и ще бъдат ограничени още повече. Пушенето по трамвайни и тролейбудни спирки, в паркове и градини също трябва да се забрани. Къде тръскат пепелта си пушачите? Къде хвърлят фасовете?

Вентилирането на помещения за пушачи е фикция. Ако вентилационната система е достатъчно мощна за да изсмуква БЪРЗО ВСИЧКИЯ дим тя много бързо ще се задръсти от катранения кондензат. Това съм го видял лично в Германия още през 1983 г.

Пушенето е крайно НЕЕСТЕТИЧНО действие. Крайно неприлично е да си бъркаш в устата с нещо друго, освен вилица или лъжица, и то по строго определен начин, само при хранене. Защо за цигарите да се прави изключение? Защо да е допустимо да смачкате пожълтял и олигавен фас под носа на сътрапезника си? Ще направите ли това с някакъв друг предмет - клечка за зъби, хартийка, тампонче...?
Пушенето на публични места трябва постепенно да отмре, да се приема като крайно невъзпитано действие, както е вече в много развити страни.

хотелиери и ресторант,ори вдигат прекалено голям шум по въпроса. Защо не се оплакват собственици на фирми, че служителите им губят ценно работно време за да пушат навън? Защо синдикати не се оплакват, че членовете им търпят материални загуби, защото собствениците не има заплащат времето за пушене?

в детството ми (на 82 години съм) в софийските трамвай имаше два симетрични надписа: "Пушенето забранено" и "Плюенето забранено". по късно го замениха с общ надпис "Пазете чистота". Очевидно, плюенето постепенно отмря. )Вероятно заедно с дъвченето на тютюн.) Можете ли в днешния интериор да намерите някъде плювалник? Плювалниците навдремето бяха задължителен атрибут в хотели, гари, ресторанти, болници... Сега ги няма! След тях заминават и пепелниците!!!

НЕ ТРЯБВА ДА ОТСТЪПВАМЕ!

Гост

#3683

2013-06-08 19:03

VOLEN PEDERAST!

Гост

#3684

2013-06-08 19:17

НЕКА ВСИЧКИ СЕ ПРЕБОРИМ ЗА ВЪЗДУХА ,КОЙТО ДИШАТ ДЕЦАТА НИ! ТОЙ И БЕЗ ТОВА Е ТОЛКОВА ЗАМЪРСЕН !!!ДА КАЖЕМ ТВЪРДО НЕ НА ДИМЯЩАТА ОТРОВА !!НЕ НА СЪМНИТЕЛНИЯ ИНТЕРЕС НА ТЪРГОВЦИТЕ НА ЦИГАРИ!! ЗАКОНОТВОРЦИТЕ ТРЯБВА ДА НИ ЧУЯТ!!

Гост

#3685

2013-06-08 19:29

Да бъдем цивилизовани хора най-после!
Ичо

#3686 Работещи в среда с тютюнев дим

2013-06-08 19:44

А какво да правят работещите в заведение, в което се пуши. Или и техните права не са засегнати? Аз няма да влеза в това заведение, ама работещият трябва да избира между работата си(ако напусне да умре от глад) или да умре от рак или да боледува от други страшни болести и пак да умре. Това е изборът, който толерантните пушачи предлагат на хилядите хора работещи в заведения и обществени места.

Гост

#3687

2013-06-08 20:14

---Очевидно е, че това бързане да се възстанови пушенето на обществени места е осигуряване на гласовете на пушачите като ЕЛЕКТОРАТ.......

Гост

#3688

2013-06-08 20:22

#752: Гост - Re:

bravo bravo i bravo

Майка на непушачи

#3689 Re:

2013-06-08 21:05

#4: Пушач -

Престанете с тези глупости, че някой ви нарушава правата!!! Вие не се различавате много от един масов убиец, него също ли да не спираме?! Какъв пример ще дадем на младото поколение, да се тровят с цигарен дим, да тровят и децата си, да създаваме и толерираме бъдещи пушачи?! Пушенето е болестна пристрастеност, имате нужда от професионална помощ да се разделите с нея, а не да вредите на всички около Вас с глупави извинения. Трябва да се борим за все по-затегнати мерки срещу тютюнопушенето, а не обратното. Помислете за астматиците и за хората с дихателни проблеми, дори на улицата или в парка, пушенето до тях ги убива!

НЕ ИСКАМ ТЮТЮНЕВ ДИМ И НА ОТКРИТИТЕ МЕСТА!

Mър-мяу

#3690 Re: Работещи в среда с тютюнев дим

2013-06-08 22:11

#3686: Ичо - Работещи в среда с тютюнев дим

За мен това е най-силният аргумент срещу пушенето в заведения. Може би вариант е да има изолирани необслужвани помещения, в които да се пуши.

 


Гост

#3691

2013-06-08 22:28

Недопустимо!... Кога ще ни управляват ХОРА?...

Гост

#3692

2013-06-08 22:29

Не на цигарите!

Гост

#3693 Re:

2013-06-09 06:05

#3692: -

стига сте заблуждавали хората че в другите държави забраната за пушене в закрити помещения е пълна защото не е така.САЩ държавата която първа се опита да въведе тази забрана и в нея си има определени категории заведения в които се пуши.ето и пълните подробности:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_smoking_bans_in_the_United_States


Гост

#3694

2013-06-09 06:19

На всички цигарени кутии е зяписано:,,ПУШЕНЕТО УБИВА,,-ОТ ДРУГАТА СТРАНА-,,ТЮТЮНОПУШЕНЕТО ЗАПУШВА АРТЕРИИТЕ И ВОДИ ДО СЪРДЕЧНИ И МОЗЪЧНИ УДАРИ,,С решението на новото правителство да върне забраната се води заключение за УМИШЛЕН ГЕНОЦИТ НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД-ИСКАМ ОТСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО!!!

Гост

#3695

2013-06-09 07:53

Подрепям тази петиция за здравето на нашите деца и на цялата нация!
Матева

Гост

#3696 Re:

2013-06-09 08:22

#3695: -

единствено само собственика на заведението има право да определи какъв тип ще му бъде заведението за пушачи или за непушачи.обекта е частна собственост и право да определя правилата има само този който го притежава.ето какво е написано в конституцията:"частната собственост е неприкосновенна".


Гост

#3697

2013-06-09 10:40

Подкрепям напълно пеницията ! Аз съм против връщането на пушене в заведенията. В чужбина приеха този закон и никой не го оспори.Всичките посетители на заведения като им се допуши излизат кой, с чаша ,кой без чаша в ръка да пушат отпред!!!Няма митинги , няма протести по този въпрос!!


Гост

#3698

2013-06-09 11:53

Пари ли каза някой? А за какво са ти? Защо по-добре непогледнеш нагоре и не се замислиш, но какво си мислиш изобщо, че правиш? Кой си ти всъщност? А, да, тъжен беден пушещ човек, е но си Българин нали така?! Ами пушете си, но скоро нас няма да ни има, а после и Вие многоуважаеми, когато угаснете ще сте като един фас,хубавото е, че той никога повече не ще е цигара, но знаете ли?! никой дори няма да Ви помни....


Гост

#3699 Re:

2013-06-09 12:48

#3698: -

а вас ще ви помни целия свят.извинявам се забравих че сте безсмъртни.ще живеете дори след края на света.


Гост

#3700

2013-06-09 13:30

Готвеното връщане на пушенето в заведенията е престъпление срещу нацията. Няма никакъв разумен довод за това. Тези пишман "ресторантьори" не разбраха ли, че клиенти се печелят с обслужване и добра кухня, а не с вмирисани кабаци. Всичките ми познати, които все още пушат (щото и те ще ги откажат)не желаят връщането на вмирасаният на цигари вариант, а твърдят, че така им е по-добре в заведенията и забележете, пушат по-малко.