Не на връщането на цигарения дим в заведенията

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията Не на връщането на цигарения дим в заведенията

Филип Тодоров

#351 Re:

2012-12-11 10:07

"и да изглеждат по-добре" верно ли ? Ако спра да пуша по-красив ли ще стана ?!?!!? :D :D :D

Гергана Димитрова

#352 Re:

2012-12-11 10:14

#324: mitko -

Алооо Митко. Тука вече сбърка.Когато посочваш някакви проценти е хубаво преди това да прочетеш малко статистика. Прочети и за белодробния рак,прочети и за въздуха навън,който дишаме ,прочети и за смъртността следствие от мръсния въздух.На вас само цигарите са ви виновни за всичко.Ама не четете,не се информирате с точни данни,просто се хващате за първото нещо,за което се сетите(цигарите).Ами как иначе като не сте чували за други вредни вещества.

Гергана Димитрова

#353 Малко да се образовате......

2012-12-11 10:16

През последните години този проблеме толкова актуален , че едва ли има човек, който не е чувал кои са основните му замърсители на въздуха – серни, азотни и въглеродни окиси, фини прахови частици, озон, летливи органични съединения, флуорни, флуорни и ванадиеви съединения и др.

Но за да добием по - ясна представа, нека да разгледаме степента на утежняване на атмосферния въздух с вредни вещества:

1. Kато продукти от горивни процеси:
Основните вредни компоненти на димните газове са серните окиси (SOx), които са предимно под формата на серен диоксид SO2.

Количеството на сярата, съдържаща се в горивото, което се отделя с димните газове под формата на SO2, нараства, ако съдържанието на сяра във въглищата е по-високо.

Относително ниска емисия на SO2 - обикновено 50 mg/m³ се постига при изгарянето на земен газ. Предварителното обезсеряване на земния газ се провежда, за да се предотврати корозията на транспортните тръбопроводи.

Замяната на твърдото гориво макар и да намалява замърсяването със серен двуокис, при употребата на течно гориво се отделят много повече сажди и миришещи вещества.

Най-минимално е обременяването на околната среда при производството на енергия чрез използване на природен газ.

Общо около 45% от отделящите се азотни окиси (NOx) се образуват при изгарянето на различни видове горива при висока температура (над 1000 º С) и излишък на кислород. Концентрацията им в димните газове е от порядъка на 0,01 g/m³ (грам на кубичен метър).

Последната се изменя в широки граници и зависи главно от параметрите на горивния процес и в по-малка степен от състава на горивото. Тя е по-ниска за малките и по-висока за големите инсталации.

Твърдите горива съдържат хлорни и флуорни съединения, които при изгаряне на въглищата частично се превръщат съответно в хлороводород (HCl, солна киселина) и флуороводород (HF).

При високо съдържание на влага и висока температура на горенето хлоридите се разлагат почти напълно до HCl. Над 80% от флуора, влизащ в състава на черните, и около 30% от флуора в кафявите въглища се емитира при изгарянето на въглища под формата на HF.

Котелните горива съдържат токсични ванадиеви съединения, които оказват влияние върху дихателните пътища, като затрудняват дишането.

Количеството на отделяните газове при изгарянето на различни видове горива се различават в стойностите си в зависимост от състава на горивото и от начина на изгарянето.

2. Като продукти от транспортните средства са главно:

Въглероден окис (СО) – особено са високи неговите концентрации в отпадъчните газове на бензиновите двигатели. Той е продукт на непълно изгаряне.

Въглеродния окис е извънредно токсичен газ даже при големи разреждания. Продължителното престояване в атмосфера с концентрация на СО 0,05 об.% е смъртоносно, а концентрация на СО 12,5 – 25 mg/m³ води до превръщане на 4% от хемоглобина на кръвта в карбоксихемоглобин.

Концентрациите на СО, които се създават по пътищата, са средно 12,5 – 25 mg/m³, като за кратко време те може да станат 10 пъти по-високи.

Гост

#354

2012-12-11 10:19

Добре би било да включат в идния референдум и това :) А не да робуваме на частни интереси за пореден път (надали два реда повече в бюлетината ще оскъпят нещата).
Гергана Димитрова

#355 Re: Пълна пародия

2012-12-11 10:27

#329: Дарина Златанова - Пълна пародия

Еййй,не се научихте  преди да напишете някаква глупост,да се информирате малко повече."Качествената" електронна цигара е 2 пъти по- вредна от обикновената!Прочетете и тогава пишете.....

Не пушач

#356

2012-12-11 10:35

Пушачи, така както сте организирали що не вземете да си почистите фасовете от улици, детски площадки, плажове и други обществени места.....това поне със сигурност си е ваш боклук!
Филип Тодоров

#357 Сериозно ли ?

2012-12-11 10:44

Вижте се колко сте жалки бе! Хората мрат от глад, мизерия, недоимък, всеки ден по 20 човека се блъскат по улиците и пешеходните пътеки, в дискотеките се колят като през средновековието, а ние си правим война пушачи-непушачи.... Я вместо да се чудите кои и как да обидите, заради нещо което той харесва а вие не, се замислете това ли е проблема на България, че му отделяме вече половин година ??!?!?! Тя цялата ни държава си е ебало майката, без извинение, а седнали ми тука 7 000 човека да страдат, че се тровели. Пък и да ви кажа чесно, по света се пуши от няколко века тютюн, и то на открити, закрити, покрити и разкрити места. Не съм чел по история или да съм чул някаде да е умрял половината свят от това?
Marina

#358 Пушене

2012-12-11 11:38

Аз съм все още пушач и препоръчвам на всички колеги да практикуват под открито небе.

Гост

#359

2012-12-11 11:43

Искренно се надявам едно от малките взети умни решения в тази държава да не бъде премахнато!
Иво

#360

2012-12-11 11:59

Когато има зали за пушачи и непушачи, всеки да ходи където иска. На никой не са му отнети правата !
Не виждам какво пречат залите за пушачи на непушачите които не ходят там !
Валентина

#361

2012-12-11 12:10

Пушач съм, но съм ЗА забраната и ПРОТИВ отмяната й! Тютюнопушенето не е човешко право, а вреден навик. И се надявам институциите, от които зависи това, да не допуснат компромис...

Гост

#362

2012-12-11 12:15

Направо е нелепо като чета по-горе как някои пушачи изкарват едва ли не че въздуха е по-вреден от цигарите, а цигарите са едва ли не "полезни"...
Не знам как може да има чак такива наркомани!!!
Да - можеш да се разболееш от рак и ей така, от нищо. Но ако пушиш или си пасивен пушач, вероятността това да стане се увеличава МНОГОКРАТНО.
Колкото и глупости да изприказвате и изпишете, това е факт.

Гост

#363 Re:

2012-12-11 12:16

#4: Пушач -

Като искаш да пушиш излезни на вън! Непушачите се са длъжни да се тровят и смардят на фашкии заради пушачите!


Гост

#364

2012-12-11 12:18

правилна позиция това е най-верният отговор
lokster

#365

2012-12-11 12:20

Връщането на "зали за пушачи" и "зали за непушачи" е равносилно на повсеместно разрешаване на тютюнопушенето - поредния закон, който на хартия изглежда ОК, но на практика никой не го прилага.
Всички знаете много добре как бяха направени тези "зали" - всъщност нямаше такива, а върху някои маси имаше табелки "За непушачи".
Трябва само да си поискаш пепелник, и табелката се маха.
А в много случаи самите сервитьорки те питат "искате ли пепелник".
Очевидно е че стария закон НЕ РАБОТИ.
За разлика от новия, който засега работи обещаващо, въпреки че имаше и нарушения!
Пушач

#366 Не на връщането на цигареният дим в заведенията

2012-12-11 12:21

Подписвам петицията в качеството си на заклет пушач! Но законът си е закон и трябва да се спазва от всички!
enik

#367 не ама да на пушачите

2012-12-11 12:41

Аз съм умерен пушач и съм абсолютно против връщането на цигарите в ресторантите
Дори и частично разрешена, тази забрана много лесно ще се превърне в безконтролно нарушавана
Аз имам предложение за тези 100-200 човека собственици на ресторанти и заведения
които пискат, че им пада оборота от липсата на пушещи клиенти
нека им разрешат на тях да си отворят кръчмите за пушачи за половин година и след това да им проверят касовите апарати
Тогава ще стане ясно колко им се е увеличил оборотът. И като си платят данъците и ДДС-то по този оборот ще почнат да плачат
за намаляване на данъците. А като се има предвид колко от оборота се отразява реално на касовия апарат, след шест месеца може да се окаже
че въобще нямат увеличение. И тогава какъв ще е изводът? И стиска ли им на тия 100-200 човека да се вържат на тая игра, но при условие
че във всеки ресторат ще има поне по 3-4 внезапни данъчни проверки месечно.
Аз може би ще съм ЗА цигарите при такива условия
Лозков

#368 Re:

2012-12-11 12:44

#6: йордан дичев -  

 Аз не съм пушач, но искам да кажа, че уважавам тяхното мнение и преди просто си избирах заведенията където ходя аз и децата ми и мисля, че не е проблем да се пуши, но да плащат повече и толкоз.


Гост

#369

2012-12-11 12:47

Толкова време не можех да повярвам, че наистина някой ще направи нещо хубаво за хората, а именно забраната на цигари на обществени места... накря повярвах, а то пак сън! Междудругото - пушач съм.
Untamed_shrew

#370

2012-12-11 13:03

Аз съм пушач и подкрепям петицията! Нетолерантен е не закона, а пушачите, които пречат на останалите да запазят здравето си! Не желая да влизам в заведение и да се вмирисвам на цигари. Ако това ни е толкова необходим наркотик, то нека да го ползваме за наша сметка, а не за сметка на непушачите. Не на последно място, ако някой има толкова зор да пуши в заведение, вече има електронни цигари, които не вредят на непушачите. Обръщам внимание, че в една Турция, където до скоро се пушеше едва ли не и в болничните заведения и процентът на пушачите е много по - висок, е въвела забраната не само за затворени пространства, но и за някой пространствата около заведенията. Що се отнася до собствениците на заведения - всички хубави заведения, предлагащи качествена храна, забавления и атмосфера са пълни. Моля без излишни спекулации! На крива ракета и космосът и пречи.
Стефан

#371 НЕ на пушенето

2012-12-11 13:09

Недопустимо е, пушенето да бъде разрешено във всички публични места и заведния. Също така е нужно да се засили конторла, който в момента не е напълно ефективен.

Гост

#372

2012-12-11 13:10

За жалост заради един пушач в компанията на останалите ни се налага да дишаме цигарения дим на всички околни. Почти не познавам толерантен към непушачите такъв. За това, докато не ни узрее нацията и не започне да се съобразява с определени правила , не трябва да имаме толкова свобода. На бизнеса - това да му е проблемът - колкото по-зависими хора, толкова повече пари.

Гост

#373

2012-12-11 13:22

5 мин вън няма да навреди на пушачите
yorgee

#374

2012-12-11 13:32

Всеки има право да избира дали да пуши или не, но когато в едно помещение има пушачи те са направили своя избор, но правят избор и за непушачите, а в същото време когато някой е непушач това не пречи на пушачите по никакъв начин!

Гост

#375

2012-12-11 13:36

Аз лично смятам, че трябва да се направи и кампания за увеличаване на здравните вноски на пушачите, щом имат пари за цигари да си плащат и за последствията от тях.